Sute de amenzi în trenuri, pentru încălcarea normelor sanitare

UPDATE: Bilanțul final al acțiunii de control din 28 octombrie în trenuri, gări și aeroporturi a ajuns la 1.028 de amenzi, dintre care 805 la Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

De asemenea, au fost aplicate 117 la Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, 35 la H.G. 203/1994 pentru stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele privind transporturile pe căile ferate române și 71 la alte acte normative.

Valoarea sancțiunilor aplicate este de peste 275.000 de lei.

Polițiștii de la Transporturi au amendat într-o singură jumătate de zi, în 28 octombrie, 415 călători care au încălcat normele sanitare în 255 de trenuri și 225 de stații de cale ferată. 

foto: IGPR

Valoarea sancțiunilor aplicate este de 120.570 de lei, potrivit IGPR.

„Polițiștii au legitimat 1.120 de persoane, au depistat 2 urmăriți, 2 minori lipsiți de supraveghere și au surprins în flagrant delict 2 persoane bănuite de furt. Au fost aplicate 484 de sancțiuni contravenționale, dintre care 415 la Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Totodată, au fost aplicate și 40 de sancțiuni  la Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, 10 la H.G. nr. 203/1994 pentru stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele privind transporturile pe căile ferate române și 19 la alte acte normative”, se arată într-un comunicat de presă.

La acțiune, polițiștii din cadrul structurilor de poliție transporturi au fost sprijiniți de forțe ale Jandarmeriei Române, Poliției Locale și reprezentanți CFR Călători.

Iată și celelate precizări ale IGPR:

CFR Călători face apel la călători să NU urce în tren, dacă la casa de bilete li se comunică faptul că nu mai sunt locuri. Recomandarea este valabilă și pentru persoanele posesoare de abonamente/autorizații.

Pentru a avea o predictibilitate a cererii de transport, inclusiv a persoanelor care au abonamente/autorizații și pentru a putea fi, astfel, dimensionată cât mai bine capacitatea trenurilor la numărul de locuri solicitat, recomandăm tuturor călătorilor procurarea din timp a biletelor.

Este important ca pasagerii să evite aglomerația și să nu aleagă pentru destinația lor doar trenurile de la orele de vârf. Dacă vor face rezervări din timp, se pot suplimenta în mod operativ trenurile, înainte de plecare.

Purtarea măștii de protecție la bordul trenurilor CFR Călatori este obligatorie pe toată durata călătoriei, precum și în zonele de așteptare a trenurilor – stații de cale ferată, peroane, săli de așteptare.

Exemple:

Polițiștii din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Brașov – Secția Județeană de Poliție Transporturi Alba au fost sesizați, în stația de cale ferată Teiuș, de un bărbat, despre faptul că, în timp ce se afla la o terasă a unui bar, i-ar fi fost sustras telefonul mobil. La scurt timp, au fost depistate cele 2 persoane bănuite, cu vârste de 55 și 20 de ani. Prejudiciul a fost în totalitate recuperat. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

Într-un alt caz, polițiștii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Cluj Napoca – Biroul Județean de Poliție Transporturi Satu Mare, au depistat, în Stația CFR Satu Mare, 2 minori, de 14 și 11 ani, dați dispăruți, după ce ar fi plecat voluntar de la domiciliu. Minorii, care călătoriseră cu un tren pe relația Timișoara–Satu Mare, nu au fost victime ale vreunei infracțiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.