TB: Greva de la ROMATSA este legală. Protestatarii au reluat însă lucrul

Tribunalul București a decis, marți după-amiază, că greva generală declanșată la ora 9.00 de controlorii de trafic aerian este legală. Controlorii de trafic au reluat însă lucrul la prânz, după ce au încheiat un acord cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. 

Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

La începutul dezbaterilor din sala de judecată, avocatul sindicaliștilor a anunțat că greva a fost suspendată însă conflictul de muncă nu a încetat, astfel încât procesul deschis de ROMATSA poate continua. Președintele Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Gabriel Tudorache, anunțase public că negocierile cu patronatul ROMATSA vor continua în perioada următoare, iar dacă acestea nu vor duce la încheierea unui nou Contract Colectiv de Muncă (CCM) greva declanșată marți dimineața la ora 9.00 va fi reluată.

“Având în vedere impactul negativ asupra traficului aerian și disconfortul creat pasagerilor ce se deplasează din destinații de concediu prin continuarea grevei propriu-zise părțile au convenit încheierea unei convenții prin care se suspendă temporar greva propriu-zisă începând cu ora 12,10 și continuarea negocierilor în vederea ajungerii la un acord pentru semnarea unui nou Contract Colectiv de Muncă. Dacă negocierile eșuează greva va fi reluată fără a mai fi necesară parcurgerea etapelor procedurale preliminare prevăzute de lege”, a arătat Tudorache.

Un consilier juridic de la ROMATSA le-a cerut judecătorilor să declare ca nelegală greva controlorilor de trafic aerian, contestând modul în care a fost întocmită lista cu semnăturile de susținere ale salariaților.

La rândul său, un consilier de la Ministerul Transporturilor a spus că lista cu semnături a fost întocmită în luna noiembrie 2016 și nu mai este de actualitate. Mai mult, angajații de pe acea listă și-au continuat acum activitatea în proporție de 70%, ceea ce înseamnă că ei nu susțin greva.

De cealaltă parte, avocatul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR) a replicat că sindicaliștii au parcurs toate etapele prevăzute de Legea dialogului social.

Niciuna dintre părți nu a solicitat cheltuieli de judecată.

Zeci de aeronave au avut întârzieri după declanșarea grevei, iar câteva zboruri au fost anulate.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.