Telverde pentru telemuncă şi decalarea programului

Pe 9 noiembrie, când intră în vigoare noile restricții COVID pentru următoarele 30 de zile, Ministerul Muncii va deschide linia telefonică specială 0800.868.622, pentru lămurirea aspectelor legate de Ordonanța de Urgență (OUG) adoptată de Guvernul Orban privind obligativitatea telemuncii şi a decalării programelor de lucru ale unor angajaţi.

Rolul înfiinţării liniei telefonice este de a „veni în sprijinul angajatorilor, dar şi al salariaţilor care ar putea avea neclarităţi în ceea ce priveşte implementarea măsurilor luate de Guvern privind relaţiile de muncă”, potrivit unui comunicat publicat, pe 6 noiembrie, de Ministerul Muncii.

Ministrul Violeta Alexandru a venit cu precizări, într-o conferință de presă: „La dispoziţia mea, Ministerul Muncii deschide de luni un TelVerde, linia telefonică 0800.868.622, cu un program în primă instanţă între 9:00 şi 21:00, telefon la care puteţi suna pentru eventuale lămuriri suplimentare (…). Bineînţeles, toate canalele de dialog rămân deschise în ceea ce mă priveşte, rămânem în dialog şi preiau şi eu parte din aceste întrebări (…) Prioritatea în perioada următoare este desfăşurarea activităţii de la domiciliu sau din alte spaţii, pentru a evita aglomerarea în birourile curente de lucru. Cu alte cuvinte, o primă măsură luată este aceea de a solicita angajatorilor să-şi organizeze echipele de lucru, astfel încât acolo unde se poate să se desfăşoare activitatea de la domiciliu sau în regim de telemuncă”.

Guvernul Orban a aprobat, în şedinţa joi, o ordonanţă de urgenţă care prevede, printre altele, ca pe durata stării de alertă, angajatorii să dispună munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, acolo unde specificul activităţii permite.

„Totodată, în cazul în care munca la domiciliu sau telemunca nu sunt posibile, actul normativ prevede ca angajatorii din sistemul privat, autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, regiile autonome, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ teritorială, care au mai mult de 50 de salariaţi, să organizeze programul de lucru astfel încât salariaţii să fie împărţiţi în grupe care să înceapă şi să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră”, se mai spune în comunicatul ministerului. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.