Temperaturi extreme: Cod roșu

Meteorologii au emis mai multe avertizări de caniculă, valabile timp de trei zile, cu temperaturi extreme, ce vor ajunge până la 42 de grade la umbră, dar și furtuni violente, pentru început în nord-vestul țării. Iată atenționările ANM, în ordine cronologică:

Cod galben de caniculă: 24 iulie

Valul de căldură se va extinde în vestul, sudul și parțial estul țării. Va fi caniculă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor încadra între 34 și 37 de grade, la umbră, iar cele minime, între 18 și 23 de grade.

Cod roșu de caniculă: 25 iulie

În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și în municipiul București, se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40…42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. 

Cod portocaliu de caniculă: 25 iulie

În sudul Crișanei, Banat, Oltenia, Muntenia, în jumătatea sudică a Moldovei  și în vestul Dobrogei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37…39 de grade, iar minimele se vor situa între 19 și 24 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cod galben de ploi torențiale: 25 iulie

Începând din 24 iulie de la ora 22.00 și până în 25 iulie la ora 10.00, local în vestul, nord-vestul și centrul țării vor fi perioade cu frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii.

Aaversele avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp) și grindină.


Instabilitatea atmosferică va fi pronunțată, începând cu a doua parte a zilei de 25 iulie, în vestul, nordul, centrul și nord-estul teritoriului, iar în seara de 26 iulie și în noaptea de 26/27 iulie, în special în sud și est.

Cod roșu de caniculă: 26 iulie

În județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și în municipiul București, se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40…42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Cod portocaliu de caniculă: 26 iulie

În sudul Olteniei, nordul Munteniei, nord-vestul Dobrogei și în centrul și sud-vestul Moldovei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37…39 de grade, la umbră, astfel că disconfortul termic va fi accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cod galben de caniculă: 26 iulie

Valul de căldură și canicula vor persista în jumătatea de sud-est a țării. În nordul Olteniei și al Moldovei, sudul și estul Transilvaniei și pe litoral disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, la umbră.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.