Timișoara: 125.000 mp de birouri, retail și logistică în dezvoltare

Investitorii pregătesc 125.000 mp de birouri, retail și logistică și patru noi hoteluri de patru și cinci stele, potrivit datele Romania Property Club prezentate în cadrul evenimentului „Timișoara Real Estate Roundtable”, în 26 octombrie.

  • Localizarea strategică precum și noile investiții în infrastructură și programe culturale îndreaptă atenția investitorilor imobiliari către Timișoara. 
  • Focusul investitorilor asupra acestui oraș determină o dinamică aparte pentru segmentul terenurilor. 
  • A treia piață de birouri la nivel național, Timișoara are în dezvoltare proiecte noi de birouri în suprafață de 24.000 mp. 
  • Piața rezidențială locală se confrunta cu provocari similare celor de la nivel național.
  • Sectorul hotelier, unul din cele mai slab dezvoltate, cu doar 385 de camere afiliate unor branduri internaționale, are în lucru patru hoteluri de 4* și 5*, totalizând 416 camere noi. 
  • Dezvoltarea rezidențială accentuată din ultimii ani a creat noi oportunități pentru retailul de proximitate: datele indică proiecte noi, în construcție, de parcuri de retail în suprafață de 61.895 mp atât în oraș cât și în județ. 
  • Domeniul logistic, al doilea la nivel național, este în plină ascensiune, în prezent în județul Timiș fiind în dezvoltare proiecte totalizând 40.000 mp.  

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Localizarea strategică, care oferă acces la infrastructura rutieră pan-europeană, forța de muncă educată și calificată, dublate de eforturile autorităților locale atât în ceea ce privește proiecte de infrastructură, cât și programe culturale pun Timișoara pe radarul investitorilor în real estate. 

Focusul investitorilor asupra acestui oraș determină o piață dinamică a terenurilor. Datele companiei locale de consultanță Hitch & Mosher arată că prețurile pentru terenuri variază între 35-60 Euro /mp pentru dezvoltări logistice, 113-350 Euro/mp pentru dezvoltări comerciale și 155 până la 1.490 Euro / mp pentru cele rezidențiale și mixte. 

Timișoara reprezintă a treia piață de birouri din România, după București și Cluj-Napoca. Unii chiriași mari, cum ar fi Amazon, IBM, Microsoft, Wipro, Hella sau Accenture au deschis birouri la nivel local. Stocul modern de birouri ajunge la 300.000 mp, plus alți 24.000 mp în dezvoltare. 

Grupul Iulius deține un proiect major mixed-use în oraș, Iulius Town, dezvoltat în urma unei investiții de peste 400 de milioane de Euro. În ultimul an, compania a finalizat o nouă clădire office, cu o suprafață de peste 30.000 mp. „Odată cu această inaugurare, în ansamblul mixt Iulius Town am consolidat cel mai mare hub de business din vestul țării, care reunește unii dintre cei mai puternici furnizori de „inteligență” din domeniul tehnologiei și automotive la nivel mondial. În cifre, componenta office de la Iulius Town înseamnă peste 80.000 mp închiriabili, 50 de companii multinaționale de pe trei continente, cu aproximativ 9.500 de angajați, care livrează de aici tehnologii și servicii folosite la nivel mondial”, explică Laurențiu Manea, Office Buildings manager, Iulius Town Timișoara. 

Cererea pentru apartamentele de vânzare a înregistrat -7% in primele trei trimestre ale anului in curs, față de perioada similară a anului trecut, în timp ce în T3 2023 față de T3 2022 se înregistrează un plus de 7%, așa cum arată datele imobiliare.ro colectate de RPC. Oferta totală T1-T3 2023 față de T1-T3 2022 a scăzut cu 6%. Oferta pentru apartamentele nou intrate în piață a înregistrat un -17% T1-T3 2023 față de T1-T3 2022. Prețul cerut pe mp util pentru apartamentele de vânzare a inregistrat o creștere de până la 46% in ultimii șapte ani, in timp ce față de anul trecut, creșterea este temperată, de doar 3%, așa cum arată datele raportate la T3. 

Orașul se bucură de una dintre cele mai mari densități comerciale din România, cu un raport de 1.055 mp la mia de locuitori. Stocul modern total ajunge la cca. 265.000 mp, cu unele proiecte semnificative. Iulius deține aici o dezvoltare care include si 102.000 mp de retail, cea mai mare zonă comercială din afara Bucureștiului. Dezvoltarea rezidențială accentuată din ultimii ani a creat noi oportunități pentru retailul de proximitate: datele colectate de la compania Hitch & Mosher arată proiecte noi, în construcție, de parcuri de retail în suprafață de 61.895 mp atât în oraș cât și în județ: Moșnița Nouă, Lugoj, Sânandrei, Buziaș, Sacalâz, Moșnița Veche și Dumbrăvița. Acestea au termene de livrare prevăzute între 2023-2024. 

Timișoara este a doua cea mai dezvoltată piață industrială și logistică după București, cu un stoc de 733.000 mp și peste 40.000 mp în curs de dezvoltare. VGP, Globalworth, CTP și WDP sunt prezenți la nivel local. 

Sectorul hotelier este unul dintre cele mai subdezvoltate, cu doar 331 de camere construite în ultimii zece ani. Programul „Capitala Europeană a Culturii Timișoara 2023” este de așteptat să aducă oportunități viitoare. În acest sens, patru noi hoteluri de 4 * și 5 *, cu un total de 416 camere, sunt în curs de dezvoltare, cu date de livrare între 2025 – 2026, așa cum indică datele companiei de consultanță hotelieră Est Hospitality. 

În aceste condiții, Timișoara rămâne unul dintre cele mai puternice hub-uri imobiliare la nivel național, urmând să intre într-o nouă fază de dezvoltare.

Extensia la nivel național a Bucharest Real Estate Club (BREC), Romania Property Club (RPC) a fost înființată cu scopul de a promova dezvoltarea imobiliară durabilă și inovatoare, cu impact pozitiv, în marile centre regionale ale țării: Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași și Constanța. Punem accent pe dezvoltări durabile, ecologice, care adaugă un plus de valoare orașelor. O inițiativă a unor lideri regionali, Romania Property Club conectează dezvoltatorii și industria imobiliară locală cu fondurile internaționale prezente în București și pe piețele internaționale, cu scopul de a stimula potențialul economic al orașelor regionale din România. Companiile membre BREC & RPC au portofolii evaluate la peste 10 miliarde de Euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.