Transportatorii din Ungaria acuză românii că strică piața

NiT Ungaria a inițiat o consultare extraordinară, până în 9 iulie, privind protecția pieței, cu implicarea  autorităților competente, din cauză că, potrivit asociației, tarifele de transport sunt afectate de practici concurențiale periculoase, aplicate de cărăușii străini. Aproximativ o treime din  marfa de export din Ungaria este transferată de transportatorii români. Declarațiile reprezentanților NiT Ungaria au fost preluate de presa maghiară în 6 iulie.

sursă foto: Facebook Transport Academy

Conform anunțului Asociației Naționale a Antreprenorilor Privați din Transporturi ​​(NiT Ungaria), la sfârșitul anului trecut a existat o tendință de reducere a prețurilor, din partea cărăușilor români, care au comis adesea nereguli, ce au afectat puternic companiile autohtone.

Potrivit asociației maghiare, pentru transport de mărfuri generale (prelată), transportatorii maghiari percep 0,85-0,9 euro pe kilometru, în timp ce companiile române tarifează aproximativ 0,5-0,75 euro pe kilometru.

Gábor Dittel, secretarul general al NiT Ungaria, a declarat că până acum nu a putut fi detectată nicio diferență semnificativă în privința elementelor de cost ale furnizorilor de servicii externe și interne, care ar putea duce la o astfel de diferență în tarifele de transport. În acest context, el atrage atenția că ar putea exista o serie de nereguli în activitatea companiilor românești, pe care controalele oficiale nu le identifică, forțând astfel companiile maghiare să lupte pentru existența lor, și obligându-le să tarifeze sub nivelul costurilor.

Conform NiT Ungaria, transportatorii români sunt preferați, de obicei de companii multinaționale, în ciuda faptului că Ministerul Inovării și Tehnologiei (ITM) a recomandat să se lucreze cu operatori maghiari de transport, în vederea reducerii impactului coronavirusului în economie.

Cu toate acestea, pe baza feedbackului transmis de companiile membre NiT Ungaria, nu există nicio schimbare, mulți clienți de transport optând în continuare pentru cărăuși români, polonezi, bulgari și lituanieni, în detrimentul companiilor autohtone. Potrivit organizațiilor de advocacy, introducerea de inspecții constante și consecvente realizate de autoritățile maghiare ar putea îmbunătăți situația.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.