Transportul feroviar de călători a crescut, cel de marfă a scăzut în S1

Transportul feroviar de călători a crescut, în primul semestru (S1), în timp ce transportul mărfurilor cu trenul a scăzut, comparativ cu perioada similară din 2022, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, numărul pasagerilor transportaţi pe calea ferată a fost mai mare cu 10,5% iar parcursul acestora, cu 9,8%. 

Transportul feroviar de pasageri a deţinut o pondere de 18% în total transport de pasageri, după transportul rutier, a cărui pondere a fost de 76,5%.

Transportul feroviar de mărfuri a înregistrat o scădere cu 11,2%, faţă de S1 din anul precedent. Au fost transportate 24,292 milioane tone mărfuri, din care 80,6% în transport naţional. Parcursul tarifar al mărfurilor a înregistrat o scădere cu 4,2%.

Ponderi semnificative în totalul mărfurilor transportate au fost înregistrate pentru diviziunile: cocs, produse rafinate din petrol (23,2%) şi cărbune şi lignit; ţiţei şi gaze naturale (21,9%).

Conform INS, greutatea medie brută a vagoanelor de marfă (tone/tren) a crescut, în perioada ianuarie-iunie, cu 6,3%, parcursul mediu zilnic al vagoanelor de pasageri (km/zi) s-a majorat cu 3,8%, iar parcursul mediu zilnic al locomotivelor folosite pentru transportul mărfurilor (km/zi) cu 2,5%. Viteza medie comercială a trenurilor de pasageri (km/h) a urcat cu 0,6%.

Pe de altă parte, numărul vagoanelor încărcate pe reţeaua CFR a scăzut cu 11,2%, viteza medie comercială a trenurilor de marfă (km/h) s-a diminuat cu 10,5%, parcursul mediu zilnic al vagoanelor de marfă (km/zi) s-a redus cu 5,3%, iar încărcătura medie statică a vagoanelor de marfă (tone/osie) cu 0,2%.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.