UE, pas pentru siguranța rutieră

Uniunea Europeană (UE) a făcut un pas înainte pentru un trafic rutier mai sigur, în următorii ani, relatează ROADPOL, în celmai recent buletin informativ.

EU will be the first region in the world with a digital driving licence that works across borders. PHOTO: POLICE.LU (sursă: ROADPOL)

Acest lucru a avut loc în momentul în care Consiliul European și-a adoptat pozițiile comune cu privire la două propuneri ale Comisiei care fac parte din așa-numitele pachete legislative privind „siguranța rutieră”, referitoare la permisele de conducere și schimbul transfrontalier de informații privind infracțiunile rutiere legate de siguranța rutieră.

Directivă

Propunerea Comisiei Europene are ca scop îmbunătățirea siguranței rutiere și facilitarea liberei circulații a cetățenilor în spațiul UE. CE introduce patru elemente noi principale în regimul actual: un sistem european pentru conducătorii auto începători, care să permită conducerea însoțită după obținerea permisului la vârsta de 17 ani; condiții mai stricte pentru conducătorii auto începători, în primii doi ani (sau mai mult, în funcție de normele statelor membre) de conducere; un permis de conducere mobil, ca parte a portofelului european de identitate digitală; utilizarea autoevaluărilor, ca filtru pentru examinarea medicală a aptitudinii conducătorului auto.

Poziție comună

Ideea generală a propunerii Comisiei a fost reținută în poziția comună a Consiliului, cu câteva modificări. Printre acestea, s-a numărat menținerea voluntară a reducerii perioadelor de valabilitate a permiselor de conducere pentru persoanele în vârstă și trasarea unei schițe mai clare a examinării aptitudinii fizice și psihice pentru a conduce înainte de eliberarea și reînnoirea permiselor de conducere, pe baza diferitelor sisteme dezvoltate în statele membre. Consiliul a solicitat Comisiei și Parlamentului să alinieze elementele tehnice pentru permisele de conducere mobile cu revizuirea regulamentului privind identitatea digitală (eIDAS) și să conecteze mai bine adoptarea actelor de punere în aplicare și obligația statelor membre privind punerea în aplicare.

De asemenea, Consiliul a solicitat o perfecționare a cerințelor privind persoana însoțitoare în cadrul sistemului de conducere însoțită, care va fi obligatorie numai pentru permisul de conducere de categoria B. Un alt punct este reformularea condițiilor pentru perioada de probă, având în vedere competențele și practicile consacrate ale statelor membre.

Cooperare

Consiliul a luat notă și de Directiva privind schimbul transfrontalier de informații referitoare la infracțiunile rutiere legate de siguranța rutieră. Propunerea Comisiei a avut ca scop să asigure că șoferii nerezidenți respectă regulile de circulație atunci când conduc în alte state membre. Аpropoi, potrivit Comisiei, în 2019, aproximativ 40 % dintre infracțiunile transfrontaliere au fost comise cu impunitate, fie pentru că autorul nu a fost identificat, fie pentru că plata nu a fost executată. Consiliul a aprobat propunerea care necesită mai multe modificări. Printre acestea se numără clarificarea rolurilor și responsabilităților punctelor naționale de contact și ale autorităților competente.

Pe lângă infracțiunile de viteză și conducere sub influența băuturilor alcoolice, Comisia a propus extinderea domeniului de aplicare a infracțiunilor rutiere acoperite, astfel încât să includă și nepăstrarea unei distanțe suficiente față de vehiculul din față, depășirea periculoasă, staționarea periculoasă, trecerea peste una sau mai multe linii albe continue, conducerea pe contrasens, nerespectarea normelor privind utilizarea coridoarelor de urgență și utilizarea unui vehicul supraîncărcat. În prezent, Consiliul a solicitat adăugarea cazurilor de nerespectare a restricțiilor sau a regulilor de acces al vehiculelor la o trecere la nivel cu calea ferată, precum și a cazurilor de fugă de la locul accidentului.

De asemenea, Consiliul solicită clarificarea în continuare a diferitelor proceduri legate de accesarea datelor de înmatriculare a vehiculelor și a diferitelor opțiuni de solicitare a asistenței reciproce de către autoritățile competente, pentru a se asigura că persoana în cauză este identificată, că procesul-verbal de constatare a contravenției rutiere ajunge la locul potrivit și pentru o mai bună aplicare a amenzilor rutiere.

Óscar Puente

Schimbare

„Aceasta este o schimbare de paradigmă pentru regimul permiselor de conducere în Europa. Împreună cu consolidarea mecanismelor de asistență reciprocă între statele membre pentru a facilita identificarea persoanei în cauză și aplicarea amenzilor, noua legislație va îmbunătăți siguranța pe autostrăzile europene și va garanta zone rezidențiale mai sigure în întreaga UE”, a declarat Óscar Puente, ministrul spaniol al transporturilor și mobilității durabile și actualul președinte al configurației „Transporturi, telecomunicații și energie” a Consiliului.

Întregul proces trece acum la următoarea etapă: discuțiile cu Parlamentul European („trialog”) privind dosarele legislative propuse.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.