Un accident auto costă cu 28% mai mult în România față de Polonia

Cu circa 400.000 de accidente rutiere în fiecare an, România conduce în topul țărilor europene la acest capitol, potrivit UNSAR. Multe dintre aceste accidente sunt soldate cu pagube materiale sau sunt marcate de tragedii – vătămări corporale și decese.

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Țara noastră se situează, de asemenea, și în topul despăgubirilor plătite în cazul fiecărui accident în baza polițelor RCA (dauna medie RCA). Concret, pentru fiecare accident, asigurătorii din România plătesc în baza polițelor RCA despăgubiri de peste 2.160 EUR, mai mult decât în alte țări din Europa Centrală și de Est. Pentru comparație: în Polonia, dauna medie RCA este de 1.690 EUR, în Ungaria 1.920 EUR, iar în Croația 2.010 EUR. Acest lucru înseamnă că, pentru fiecare accident, în România se plătesc despăgubiri cu până la 28% mai mari decât în Polonia, cu 12% mai mari ca în Ungaria și cu 7% mai mari decât în Croația. 

Din păcate, România este fruntașă și la frecvența accidentelor rutiere, aceasta fiind dublă în România față de Polonia, de 2.6 ori mai mare decât în Ungaria și de 3.8 ori mai mare decât în Croația. 

Pe scurt: provocăm mai multe accidente decât alte țări și plătim, în medie, mai mult pentru fiecare dintre ele – fapt care reiese și din evoluția ratei daunei RCA în primul trimestru al acestui an, în creștere de la 67% la 75%. Totodată, alt indicator-cheie al industriei, rata daunei combinată RCA, rămâne supraunitară (102%), în contextul în care despăbubirile plătite au crescut cu 43% față de primele trei luni ale anului trecut.

Este important de reținut că numărul accidentelor rutiere și despăgubirile plătite ca urmare a acestora (dauna medie RCA) influențează evoluția primelor RCA. De altfel, conform unui sondaj de opinie realizat în acest an de IRES pentru UNSAR, 7 din 10 respondenți sunt conștienți de influența acestor doi factori asupra primelor RCA, chiar dacă situația individuală a unui șofer este pozitivă, fără accidente înregistrate. 

În tot acest context, având în vedere și falimentele recente ale unor asigurători care practicau preponderent asigurări RCA, devine absolut necesară modificarea corespunzătoare a Legii 132/2017 privind RCA – în sprijinul păgubiților și al șoferilor români. Reamintim faptul că, în ciuda dificultății de a opera pe piața RCA, asigurătorii au plătit anul trecut, în baza polițelor RCA, despăgubiri de circa 4 miliarde lei. Practic, în fiecare zi calendaristică a anului 2022, industria de asigurări a plătit peste 2 milioane EUR către păgubiții implicați în accidente rutiere.

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.