Un nou PTF, la Vicovul de Sus

Un nou punct de trecere a frontierei (PTF) a fost deschis între România și Ucraina, la Vicovul de Sus-Krasnoilsk, în 10 noiembrie, în prezența premierului Nicolae Ciucă și a omologului său, Denys Shmyhal.

Cu o zi în urmă, Guvernul Ciucă a aprobat deschiderea acestui punct de trecere a frontierei şi a biroului vamal de frontieră aferent, pentru traficul internaţional de persoane, în regim de trafic pietonal şi rutier (inclusiv autobuze), precum și de marfă, cu program de funcţionare permanent.

Denys Shmyhal, la inaugurarea PTF Vicovul de Sus-Krasnoilsk: „Este primul punct de trecere a frontierei care a fost construit de la zero, din 1999 până acum. Cât de curând se reconstruiește și cât de curând se va deschide punctul de trecere Diakivți – Racovăț. Cât de curând va fi deschis și acest punct pentru traficul de transport. Am discutat și despre perspective. În perspectivă se planifică deschiderea încă a șapte puncte de trecere la frontiera noastră. De aceea, susținem inițiativa părții române de a crea un grup de lucru, de lărgire și dezvoltare a infrastructurii de frontieră la granița noastră comună..”

Întrebat de jurnaliști care vor fi noile puncte de trecere și când vor fi deschise, premierul Ucrainei a răspuns: „Un punct de trecere a frontierei Diakivţi-Racovăţ, așteptăm și sperăm că îl vom deschide până la finele acestui an, sau maximum în prima lună a anului viitor. Reconstruirea și, de fapt, crearea, deschiderea unui punct de trecere de cale ferată nu departe ca amplasare de punctul de trecere Diakivţi-Racovăţ și încă cinci puncte de trecere a frontierei; o parte dintre ele au o infrastructură începătoare, unele din ele nu există deloc, le vom construi de la zero. Se va ocupa de dezvoltarea acestei rețele de puncte de trecere Grupul de lucru care a fost propus, astăzi, de prim-ministrul României. Acum avem șapte, inclusiv punctul de trecere unde ne aflăm aici, și încă 7 le vom dezvolta”.

Nicolae Ciucă, la inaugurarea PTF Vicovul de Sus-Krasnoilsk: „Țara noastră a avut un rol esențial în asigurarea exporturilor de grâne din Ucraina și pentru stabilizarea fluxurilor agroalimentare la nivel european și global, perturbate de agresiunea Federației Ruse. Prin infrastructura din România cea feroviară, rutieră, prin porturile de la Constanța și Galați, au fost exportate peste 6,5 milioane tone de grâne din Ucraina. Avem în continuare în vedere deschiderea mai multor puncte de trecere a frontierei, eforturi integrate demersurilor realizate la nivel european”.

Totodată, președintele Consiliului Județean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a discutat cu premierul, la Primăria Vicovu de Sus, despre realizarea unei șosele de centură care să ocolească localitatea, iar premierul a fost de acord cu privire la construirea unui drum nou, paralel cu frontiera, de circa 32 de km, care să preia traficul rutier din vamă și care să ajungă la sud de Siret, în viitoarea Autostradă a Moldovei (A7).

Flutur a precizat că urmează deschiderea PTF Climăuți-Fântâna Albă, arătând că partea română a asfaltat, în anii trecuți, drumul către vamă, iar punctul vamal este finalizat. Partea ucraineană a promis că va bugeta construirea, pe partea sa, a punctului vamal.

De asemenea, s-a convenit deschiderea PTF Ulma-Rusca, unde, de asemenea, pe partea română punctul este deja construit.

La întâlnire au participat Bogdan Mihei, șeful Vămilor Române, și Irinel Ionel Scrioşteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.