UNSAR: 7 din 10 români sunt conștienți că accidentele influențează prețul RCA (sondaj)

Aproape 7 din 10 șoferi români sunt conștienți că numărul accidentelor rutiere și valoarea despăgubirilor plătite în baza polițelor RCA influențează costul acestor polițe, potrivit rezultatelor celui mai recent studiu privind percepția românilor față de asigurările auto, comandat de UNSAR și realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Studiul relevă și faptul că două treimi dintre respondenți, respectiv 68%, cred că fraudele din asigurări impactează prețul RCA pentru toată lumea, în timp ce doar 28% consideră că doar pentru cei implicați în accident. După cum se observă, intervievații susțin în proporții mai mari realitatea, și anume faptul că fraudele din asigurări reprezintă într-adevăr un factor important care influențează nivelul primei RCA.

Reamintim că, recent, polițiștii din Argeș au reținut șapte persoane într-un dosar de fraudă cu asigurări RCA. Suspecții sunt acuzați că ar fi regizat accidente rutiere și apoi ar fi pretins bani de la asiguratori. Din păcate, astfel de cazuri, reflectate de mass-media, nu mai reprezintă de mult cazuri izolate.

Aceeași cercetare sociologică realizată de IRES arată și că majoritatea șoferilor români (56%) spun că i-ar deranja mult și foarte mult situația în care costul reparației efectuate într-un service ar fi cu mult mai mare în cazul în care aceasta s-ar realiza în baza poliței RCA, față de cazul în care acest cost ar fi suportat din bugetul personal al unui șofer.

Atât fenomenul fraudelor, cât și creșterile costurilor cu reparațiile sunt factori care conduc la creșterea daunei medii RCA, care s-a mărit cu peste 8% în 2023, ajungând la valoarea de 10.750 lei și care, în final, se suportă din primele de asigurări pe care toți deținătorii de vehicule au obligația să le plătească.

Cercetarea sociologică a fost realizată de IRES în primul trimestru al acestui an, pe un eșantion reprezentativ de 1.028 respondenți 18+ ani, care conduc un autovehicul.

Despre UNSAR

Înființată în 1994, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) reprezintă 22 de companii de profil, care dețin aproximativ 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.