UNSAR-IRES: 7 din 10 români se tem de o posibilă criză economică

Cea mai recentă ediție a Barometrului UNSAR–IRES privind Percepția riscului și cultura asigurărilor relevă că 7 din 10 români se arată îngrijorați de o posibilă criză economică ce le-ar putea influența situația financiară. Inflația galopantă și războiul din Ucraina sunt următoarele două riscuri majore de care se tem 6 din 10 români.

Pe măsură ce înaintează în vârstă, participanții la cercetare exprimă mai multe îngrijorări cu privire la evenimente care țin de mediul înconjurător (fenomene meteo, dezastre naturale).

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Evoluția inflației de la începutul anului i-a afectat pe jumătate dintre intervievați, însă proporția celor care au fost afectați foarte mult este în scădere, față de 2022, cu 8 pp. Respondenții mai în vârstă, cei cu venituri mai mici și care locuiesc în mediul rural au fost afectați în mai mare măsură.

Mai mult de o treime dintre intervievați declară că veniturile le-au crescut, în ultimul an, iar proporția este în creștere cu 10 pp, față de 2022. Respondenții cu nivel înalt de educație și cei care locuiesc în mediul urban declară acest lucru în proporții mai mari. În schimb, nu există diferențe față de valul anterior al cercetării cu privire la economisire: 4 din 10 români cred că vor economisi mai mult în următorul an și cei mai mulți declară că și-ar plasa economiile în depozite bancare. Investițiile în imobiliare sunt cea de-a doua variantă pe care peste un sfert dintre ei ar alege-o, urmată de investiția într-o asigurare de viață.

Într-o perioadă marcată de impredictibilitate, în care fiecare dintre noi caută stabilitate financiară și siguranță, asigurările reprezintă o modalitate eficientă de prevenire a dezechilibrelor financiare pe care le poate întâmpina o familie, dar  și o cale către un viitor mai bine protejat financiar. Asigurările oferă o soluție rapidă și eficientă pentru protejarea a tot ceea ce am construit și pentru siguranța noastră și a celor dragi“, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte & director general al UNSAR.

Barometrul UNSAR- IRES a fost realizat, în perioada mai-iunie 2023, pe un eșantion reprezentativ format din 1.015 respondenți cu vârsta între 18-50 de ani, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.