UNSAR respinge acuzațiile COTAR

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) respinge acuzațiile Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), într-un comunicat transmis ZIUA CARGO și pe care îl publicăm integral.

„Având în vedere informațiile transmise astăzi în spațiul public de o asociație care nu are competențe pe zona de asigurări – și care constau în interpretări eronate ale unor surse, de altfel, credibile, precum rapoartele EIOPA – Autoritatea Europeană de Supraveghere în Asigurări și Pensii Ocupaționale, suntem nevoiți să facem o serie de precizări, pentru buna informare a opiniei publice.

Menționăm, totodată, că astfel de acțiuni care par menite a destabiliza un sector important al economiei românești, cel al asigurărilor, vin într-un context geopolitic, economic și social complex, în care preocupările ar trebui să fie altele.

Spre exemplu, poate cel mai important și tragic aspect care este total trecut cu vederea în mod constant în astfel de comunicări publice este că în România s-au produs, anul trecut, 93 de decese/un milion de locuitori în accidente rutiere, mai mult decât dublul mediei europene de 44 decese la un milion de locuitori, conform datelor oficiale prezentate în Buletinul Siguranței Rutiere editat de IGPR. Concret, în fiecare zi a anului trecut, s-au produs 13 accidente rutiere grave, în care și-au pierdut viața 5 persoane și au fost rănite grav 10 persoane. Din păcate, țara noastră se află în continuare pe primul loc din Europa la accidente rutiere raportat la numărul de locuitori – iar Guvernul României a creat o Strategie Națională privind Siguranța Rutieră, pe care industria de asigurări dorește să o sprijine. Trebuie subliniat că, pe lângă suferința umană profundă cauzată de aceste evenimente nefericite, toate aceste accidente se reflectă sub aspect economic în despăgubiri plătite victimelor de asiguratorii RCA, atât pentru pierderile materiale, cât și pentru cele morale suferite. Astfel, industria de asigurări din România a plătit, în fiecare zi calendaristică a anului trecut, despăgubiri de circa 3,7 milioane EUR, din care aproape 2 milioane EUR doar pentru daunele RCA, aproape dublu față de 2016.

În ceea ce privește interpretările eronate ale datelor EIOPA – chiar dacă acestea devin puțin relevante dacă ne raportăm la pierderile de vieți omenești ce au loc pe șoselele din România, precizăm că:

  • Principala cheltuială a companiilor de asigurări RCA este, a fost și va fi cea cu plata daunelor, în vederea onorării obligațiilor asumate față de clienți. Materialul transmis mass-media confundă o serie de termeni tehnici, ceea ce conduce la concluzii eronate. Acești termeni tehnici sunt foarte diferiți din punct de vedere statistic și matematic. Astfel, termenul „mediană” este confundat cu cel de „medie”, ceea ce denaturează analiza și, deci, relevanța tuturor informațiilor prezentate.
  • Conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară, rata cheltuielilor administrative ale societăților de asigurări a scăzut, după primele 9 luni ale acestui an, coborând până la 27% (față de peste 32%, după primele 6 luni) – ceea ce reflectă inclusiv eforturile de eficientizare a activității depuse în mod constant de jucătorii activi pe zona asigurărilor obligatorii RCA. 
  • Chiar dacă anumiți indicatori publicați de către ASF, precum rata combinată tehnică la nivelul pieței RCA, par a se fi îmbunătățit în ultimul timp, ajungând într-o zonă de normalitate, menționăm că aceștia s-au aflat în „zona roșie” (adică au depășit 100%), timp de peste 10 ani. 
  • Nu în cele din urmă, afirmațiile conform cărora societățile de asigurări „se declară veșnic în pierdere și achită un impozit nejustificat de mic sau nu achită impozit deloc” sunt false, tendențioase și lipsite de credibilitate, în condițiile în care, prin specificul, complexitatea și importanța activității desfășurate, asiguratorii fac obiectul controlului nu numai al ASF, dar și al altor autorități ale statului”.

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.