UNSAR: România, campioană la accidentele rutiere

Cel puțin 6 autovehicule din 100 înmatriculate în România produc anual accidente rutiere, soldate cu pagube materiale sau vătămări corporale și decese, potrivit Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Astfel, țara noastră deține trista „performanță” de a fi „campioană” în Europa Centrală și de Est la acest capitol, dacă nu chiar în întreaga Uniune Europeană.

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Practic, în România, frecvența accidentelor rutiere despăgubite în baza polițelor RCA este, în medie, de peste 6%, față de circa 4% în Bulgaria, 3.2% în Polonia, 2.8% în Cehia, 2.3% în Ungaria și 1.65% în Croația. Cu alte cuvinte, mai puțin de 2 mașini din 100 înmatriculate în Croația produc accidente, de aproape patru ori mai puțin decât în țara noastră, arată o analiză realizată de UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare în rândul mai multor asociații naționale ale asigurătorilor din Europa. 

Mai mult, chiar dacă în țara noastră frecvența medie a accidentelor este de circa 6%, în cazul autovehiculelor de transport marfă frecvența este și mai mare, de 20.4%, iar în cazul autovehiculelor destinate transportului de călători frecvența este de 18.9%. Nu în ultimul rând, menționăm că frecvența atinge valori duble față de medie (12.7%) în cazul tinerilor de până în 30 de ani care conduc autovehicule cu motoare de peste 2.500 cm3, arată datele ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară. Toți acești factori, și nu numai, se regăsesc și în nivelul primelor de asigurare RCA.

La fel de îngrijorător este și faptul că în ceea ce privește dauna medie, adică despăgubirile plătite în cazul fiecărui accident în baza polițelor RCA, România se situează în top. Concret, pentru fiecare accident, asigurătorii din România plătesc în baza polițelor RCA despăgubiri de circa 2.160 EUR, față de 1.690 EUR în Polonia, 2.020 EUR în Slovacia sau 2.060 EUR în Cehia. 

În plus, România înregistrează și o severitate ridicată a accidentelor, cu o rată de două ori mai mare decât media europeană în ceea ce privește decesele provocate de accidentele în trafic. Astfel, conform Eurostat, datele statistice arată că rata deceselor cauzate de accidente rutiere înregistrată în România este de 86 la un milion de locuitori, comparativ cu media UE de 46 la un milion de locuitori – deși eforturile autorităților au dus la o scădere a acestui indicator. Toate acestea în contextul în care anul 2022 a fost considerat cel mai sigur an din punct de vedere rutier în România. 

Aceste statistici sumbre au inclusiv o dimensiune economică, frecvența și severitatea ridicate ale accidentelor regăsindu-se în despăgubirile plătite de companiile de asigurări în baza polițelor RCA și, prin urmare, și în nivelul primelor de asigurare RCA.

Contextul descris, dublat și de neajunsurile legislației în domeniu – care nu permite asigurătorului un control al costurilor cu despăgubirile, conduc la dezechilibre în funcționarea normală a pieței de asigurări bazată pe competitivitate, profitabilitate și prudențialitate – și pot fi considerate cauze pentru numărul scăzut de asigurători care activează pe zona RCA. Spre exemplu, în acest moment, în România sunt active 8 astfel de companii, în comparație cu 21 în Polonia, 16 în Bulgaria, 12 în Cehia și Ungaria și 11 în Croația.

Asigurătorii din România își doresc să fie în continuare alături de șoferi și de victimele accidentelor rutiere, investind pe o piață liberă și competitivă, care să atragă în țară și alți competitori.

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.