UPDATE! Hotărârea CNSU nr. 37: Masca obligatorie în aer liber, terase închise la ora 23:00

UPDATE: Guvernul Orban a adoptat, cu o singură excepție, noile interdicții propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU, prin Hotărârea nr. 37. Astfel, purtarea măștii în aer liber este obligatorie în zonele aglomerate, iar terasele vor fi închise la ora 23.00, fiind totodată limitate locurile la numărul scaunelor existente.

În schimb, s-a renunțat la distanțarea de 2 metri pe plajă, după ce măsura a fost ridiculizată de mass-media, deoarece excepție făceau doar soţii şi copiilor însoţiţi de adulţi (părinţi, bunici), nu și concubinii sau tinerii care veneau cu prietenele, fără a fi căsătoriți.

Noile restricții urmează să fie aplicate începând cu data de 1 august.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, în 28 iulie, Hotărârea nr. 37, ce cuprinde propuneri pentru noi interdicții impuse românilor, pe fondul pandemiei de coronavirus: masca purtată obligatoriu în aer liber, între anumite ore, terasele să fie închise la ora 23:00, iar distanța între șezlonguri pe plajă să fie de de 2 metri în zona plajelor, cu excepția cazurilor în care acestea sunt ocupate de soţi şi copii însoţiţi de adulţi (părinţi, bunici).

Hotărârea nr. 37 a CNSU:

Art. 1 (1) Se propune instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean/al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.

(2) Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.

(3) Se exceptează de la măsura prevăzută la alin. (1) următoarele categorii de persoane: a) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută; b) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Art. 2 (1) Se propune interzicerea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în intervalul orar 23:00-06:00 .

(2) În afara intervalului menționat la alin. (1), operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.

Art. 3 Se propune interzicerea desfășurării activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23:00-06:00 .

Art. 4 Se propune modificarea excepției de la regulile distanțare fizică existente la nivelul plajelor neamenajate și a celor amenajate, în sensul în care distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici).

Art.5 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

PREŞEDINTELE COMITETULUI NAŢIONAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ

PRIM-MINISTRU LUDOVIC ORBAN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.