UPDATE! Premierul Cîțu l-a demis pe ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare

Premierul Florin Cîțu l-a remaniat, în 8 iulie, pe ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, după aproape 7 luni de mandat. Inițial, prim-ministrul i-a cerut acestuia, în 6 iulie, să își depună demisia, dar Nazare a refuzat. Cîțu va prelua interimatul la conducerea Finanțelor, până la desemnarea unui nou ministru.

UPDATE 2: Alexandru Nazare a postat un mesaj pe Facebook, în care arată că premierul i-a cerut demisia exact cu o zi înainte de emisiunea României de eurobonduri, lucru care „ar fi afectat condițiile pe care România le-ar fi putut obține pe piețele externe, condiții și așa vitrege”. (Mesajul integral, la finalul articolului)

UPDATE 1: La două ore de la primirea propunereii de demitere, președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de revocare a ministrului Finanțelor, Alexandru Nazare, și de preluare, de către premierul Florin Cîțu, a mandatului interimar la șefia MFP, pentru o perioadă de 45 de zile.

Nazare a ocupat timp de 7 luni această funcție, pe care a preluat-o în 23 decembrie 2020 chiar de la Florin Cîțu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Orban. Premierul s-a declarat nemulțumit de performanța lui Nazare, arătând că la MFP există proiecte întârziate pentru atragerea de fonduri europene și pe combaterea evaziunii fiscale.

Iată precizările premierului Cîțu, la finalul ședinței de guvern:

„Azi, după o discuție cu membrii coaliției la prima oră am transmis președintelui Klaus Iohannis propunerea de revocare a ministrului Finanțelor, Alexandru Nazare. A avut posibilitatea să-și prezinte demisia, a preferat să fie revocat.

Am transmis propunerea ca eu să fiu ministru interimar.

În cursul zilei de marți am informat toți liderii coaliției despre intenția mea de a cere demisia dlui Nazare.

Azi dimineață am avut o nouă discuție cu liderii coaliției și am informat despre refuzul dlui Nazare de a-și dea demisia și despre decizia de a fi revocat.

Decizia am luat-o după analiză la 6 luni de zile. Cele mai întârziate proiecte sunt la Ministerul Finanțelor.

Avem proiecte întârziate la Finanțe pentru atragerea de fonduri europene și pe combaterea evaziunii fiscale.

În acest moment, nu avem nicio propunere pentru ministru al Finanțelor. Ca interimar, mă voi asigura pentru ca toate proiectele să fie reluate în scurt timp.

Am fost singurul care l-a susținut pe ministrul Finanțelor, a fost propunerea mea, de aceea decizia de azi nu are legătură cu lupta internă din PNL. (…)

Este atributul premierului de a lua decizia de revocare, au fost informați liderii coaliției și niciunul dintre ei nu s-a opus.

Sunt proiecte care au impact pentru viitor și care trebuie grăbite acum. Alocările de la buget sunt semnate de premier, propunerile vin de la ministere”.

Starea de alertă COVID, prelungită la nivel național, cu încă 30 de zile

Premierul Florin Cîțu a mai anunțat că Guvernul a prelungit, la nivel național, cu încă 30 de zile starea de alertă COVID, până pe 11 august, însă cu mai multe relaxări de restricții.

Detaliile au fost prezentate de secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) – vezi AICI.

Mesajul ministrului demis al finanțelor, Alexandru Nazare:

„Premierul mi-a cerut demisia, paradoxal, cu o zi înainte de emisiunea României de eurobonduri, menționând că dacă nu demisionez, îmi va cere remanierea. O demisie, înaintea unei emisiuni de eurobonduri, ar fi afectat condițiile pe care România le-ar fi putut obține pe piețele externe, condiții și așa vitrege.

Ieri, în timpul negocierilor, a revenit cu mesaje telefonice insistând să primească demisia cât mai curând. Imediat cum am finalizat cu succes emisiunea de eurobonduri, i-am răspuns că după toată munca depusă, rezultatele bune obținute și reflectate în execuția bugetară și evaluările instituțiilor financiare internaționale, luând în calcul și modul în care permanent a apreciat activitatea mea și a colegilor din Ministerul Finanțelor, nu consider că aș avea vreun motiv sa îmi asum o demisie atât timp cât am apărat cu onestitate și bună credință interesele financiare ale României.
 
I-am spus domnului Florin Cîțu să pună în discuție decizia legată de evaluarea și retragerea mandatului meu în forurile de decizie ale PNL, conform protocolului asumat în coaliție.
 
Astăzi, înainte de ședința de Guvern, mi-a confirmat că va trimite propunerea de remaniere. Am menționat că remanierea nu se impune dacă analizăm rezultatele; a replicat că această decizie nu are legătură cu rezultatele, ci cu “echipa”. Posibil s-a referit la faptul că nu m-am alăturat echipei care să îl susțină în campania pentru poziția de președinte al PNL. Am considerat că o atitudine neutră, prin prisma poziției de ministru de Finanțe, este cea mai înțeleaptă în raport cu interesele românilor, cu țintele asumate de România și cu imaginea PNL.
 
Țin să menționez că nu sunt întârzieri în proiectele de la Ministerul Finanțelor, așa cum a precizat premierul. Mai mult, am deblocat multe dintre proiectele preluate și am inițiat multe altele noi, precum parteneriatul cu UiPath.
 
Am mărit, în negociere cu Comisia Europeană, suma alocată Ministerului de Finanțe prin PNRR, de la 100 mil. EUR la 562 mil EUR și am dublat numărul de proiecte de digitalizare, de la 25 la 50. În plus, am adăugat și reforme proiectelor de investiții.
Spre exemplu, astăzi avem 90.000 de case de marcat conectate pentru că am demarat o aplicație nouă în luna ianuarie, care este funcțională. Numai dacă acest proiect este finalizat cu succes până la sfârșitul anului, așa cum am planificat, va avea efecte de minim 10% în creșterea colectării TVA. Aplicația demarata în 2020, de ministrul Finanțelor de atunci, încă nu este funcțională.
 
Mulțumesc tuturor colegilor din Ministerul de Finanțe pentru activitate și rezultate! Le mulțumesc tuturor membrilor PNL care mi-au acordat susținerea!
 
Îi mulțumesc domnului Președinte Klaus Iohannis și sunt onorat pentru încrederea acordată la numirea în funcția de ministru de Finanțe și pe parcursul mandatului!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Linkuri utile