UPDATE! Registrul Utilajelor, aprobat prin Hotărâre de Guvern

UPDATE: HG nr. 342/2022 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 262 din 17 martie.

Guvernul a aprobat prin Hotărâre, în 16 martie, înființarea Registrului Utilajelor – „un prim pas important pentru eliminarea întârzierilor și blocajelor din șantiere”, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Iată precizările ministrului Transporturilor, la briefingul de presă de la finalul ședinței Guvernului:

„De ce a fost necesară înfiinţarea acestui registru al utilajelor? Pentru că vom constitui, într-un final, o bază unică de date cu toate utilajele, echipamentele, instalaţiile de care dispun în mod real operatorii economici, care participă la licitaţii pentru proiectele de infrastructură de transport. Autorităţile şi companiile din domeniu, care lansează proiecte de interes public, vor putea verifica dacă ofertanţii pot aduce, într-adevăr, în şantier, utilajele pe care le prezintă în oferte. Evităm, astfel, întârzierea sau chiar blocarea unor proiecte din lipsa utilajelor necesare în şantiere. Am descoperit, în timp, dacă vreţi, că, de fapt, mulţi dintre ofertanţii de care vorbeam mai devreme prezentau la licitaţii aceleaşi utilaje, iar în momentul în care era nevoie să înceapă efectiv lucrul pe şantiere, nu dispuneau de aceste utilaje, pentru că erau mobilizate pe alte şantiere. Registrul Utilajelor va funcţiona în cadrul SEAP. Până la 1 mai 2022, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii stabileşte tipul informaţiilor accesibile în registru şi le pune la dispoziţia Autorităţii pentru Digitalizarea României. Complet funcţional va fi, probabil, undeva la 1 martie 2023. De ce? Pentru că e nevoie de două etape: o etapă, cu termen până la 1 august 2022, pentru a se crea funcţionalităţi pentru completarea datelor privind utilajele, echipamentele şi instalaţiile declarate în cadrul contractelor de achiziţie, şi celălalt termen limită, maxim, până la care putem merge, aşa cum spuneam, 1 martie 2023, când trebuie să fie puse la punct toate detaliile tehnice şi să se finalizeze completarea acestei baze de date.
Consultarea acestui registru va permite comunicări generate în mod automat, în momentul în care ceri aceste informații, iar în caz de suprapuneri vor apărea alertele respective, în cazul echipamentelor, așa cum am spus, utilajelor și instalațiilor înscrise. E o hotărâre importantă, e un pas important, pe care l-am avut ca punct în programul de guvernare și pe care, iată, l-am atins”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.