UPDATE! Transportatorii protestează în toată țara față de scumpirea RCA (video)

Transportatorii protestează pe Centura Capitalei și pe variantele ocolitoare ale marilor orașe din aproape toată țara, în 10 ianuarie, împotriva scumpirii poliţelor de asigurare RCA și a majorării accizelor la carburanți, dar și față de timpii mari de așteptare în vămi.

Protestele sunt spontane.
 

UPDATE: Preşedintele Federaţiei Operatorilor Români din Transporturi (FORT), Augustin Hagiu, a declarat că o delegaţie poate fi prezentă la Guvern, în 11 ianuarie,pentru discuţii.

„Cred că s-a ajuns la 6.000 de camioane în momentul de faţă: faptul că RCA-ul a explodat în ultimii doi ani, practic s-a triplat la clasa B0, faptul că în continuare avem probleme mari la frontierele de sud şi de vest: timp de aşteptare, abuzuri şi încă mai sunt cântare acolo, faptul că se pregăteşte o triplare a valorii taxelor de drum începând cu ianuarie 2025 – vor plăti rovinietă şi Go Box, faptul că nu există dialog absolut deloc. De un an şi jumătate zici că nici nu avem secretar de stat sau ministru la Transporturi. Sunt zero întâlniri, zero discuţii, zero dialog. Toate măsurile vin grămadă. S-au adunat foarte multe probleme la care nimeni din Guvern sau din ministerele de resort nu vrea să se aplece şi evident că oamenii se manifestă aşa cum îi vedeţi”, a spus Augustin Hagiu, pentru Agerpres.

Preşedintele FORT a precizat că el a încercat să fie „liantul între cei care protestează şi Guvern”, dar, deocamdată, nu s-a primit niciun semn din partea Executivului referitor la o eventuală discuţie. „Nu ştiu ce o să iasă, nu mă pot antepronunţa. Aştept şi eu să văd ce au de gând să facă, dacă se întâlnesc cu oamenii aceştia, cum, când şi în ce fel. Eu le-am transmis (la Guvern – n. r.) când pot fi disponibili, ce şi-ar dori să discute şi la ce nivel. Guvernul nu a revenit cu niciun răspuns. Noi le-am spus clar că delegaţia poate fi mâine prezentă la Guvern”, a susţinut Hagiu.

Pe lista de revendicări figurează:
 
1. Plafonarea RCA, în regim de urgență, la 5.000 lei pentru B0;
 
2. ⁠Amendarea OG 43/1997 privind tolerantele la mase și dimensiuni, armonizarea acesteia cu Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi și tarife de utilizare a rețelei de drumuri fără dublă taxare;
 
3. ⁠Tratament fiscal nediscriminatoriu a angajatilor din mediul privat in privinta alocației de cazare;
 
4. ⁠Aplicarea RO e-transport (GPS pe camioane) doar la mărfurile cu risc fiscal ridicat in conformitate cu prevederile Directivei Europene 2006/112;
 
5. ⁠Elaborarea, in regim de urgență, a legii anti dumping, promovată prin Ordonanța de urgenta pentru eliminarea concurenței neloiale din toate sectoarele economice.
 
Transportatorii sunt nemulțumiți și de ⁠taxa de drum „nejustificat de mare”, reclamând totodată „tratamentul fiscal discriminatoriu între angajații la stat si cei din mediu privat”, șoferii fiind privați de anumite drepturi față de bugetari, „amenzile aberante date de la eliminarea toleranțelor în punctele de cântărire ale trecerilor de frontieră” și timpi mari de așteptare în vămi, probleme cu containerele în Portul Constanța etc..
 
Protestatarii solicită, de asemenea:
 
– beneficii și fonduri europene
 
– ⁠tichete pentru camioane electrice
 
– ⁠facilități fiscale pentru soferii profesioniști, similare cu cele acordate angajaților din construcții.
 

Trafic blocat pe Centura Capitalei

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, pe autostrada A1 Bucureşti-Piteşti, de la kilometrul 13,5 până la intrarea în DN Centura Bucureşti, traficul autovehiculelor este blocat miercuri de mai multe autocamioane ale transportatorilor rutieri care protestează, circulând cu viteză minimă.

De asemenea, s-a format coloană de autovehicule şi pe Centura Capitalei, între localităţile ilfovene Chiajna şi Bragadiru.

Situaţii similare sunt prezente şi în alte zone ale ţării, pe centurile marilor municipii (Cluj-Napoca, Brașov, Brăila, Onești, Bacău, Suceava, Oradea, Sibiu, Alba, Arad, Timisoara, Buzău, Pitești, Constanța, Neamț – n.r.), circulaţia rutieră desfăşurându-se îngreunat, cu viteză foarte redusă, pe alocuri blocându-se, precizează Infotrafic.

TIR-uri în coloană spre București

Sute de TIR-uri se îndreaptă în coloană spre București, blocând circulația rutieră pe drumurile naționale. În jur de 50 de transportatori şi fermieri au plecat din Buzău. „Am organizat un protest spontan, transportatori şi fermieri. Ne îndreptăm către Capitală unde ne vom întâlni cu colegi din mai multe judeţe. Principala nemulţumire a transportatorilor este preţul RCA foarte mare în comparaţie cu statele din vestul Europei şi acciza la motorină. Ca şi ordin de mărime, o medie a poliţei RCA la noi este undeva la 3.000 de euro pe an, la un autovehicul cap tractor şi la un stat din vestul Europei este de până în 1.000 de euro, iar preţul accizei a crescut de la 1 ianuarie cu 30 de bani pe litru. Ţinând cont de faptul că am trecut o perioadă foarte grea din punct de vedere a inflaţiei orice cost pentru activitatea noastră a însemnat foarte mult. La un camion care consumă aproximativ 3.500 litri de motorină pe lună, 10 bani contează. Sunt diferenţe mari şi clar nu mai putem fi competitivi în piaţă”, a declarat, pentru Agerpres, unul dintre transportatori, Alexandru Perţea.

Transportatorii speră ca protestul spontan să conducă la negocieri şi la plafonarea preţurilor RCA. „Sperăm să putem intra la un moment dat la negocieri, să putem lua legătura cu autorităţile. Vorbim la acest moment de un protest spontan. Acum ne îndreptăm spre Bucureşti, ne vom alătura celorlalţi transportatori din alte judeţe şi vom merge pe şoseaua de centură a Capitalei”, a precizat Alexandru Perţea.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.