Vulnerabilitate pe piața de semiconductori (studiu)

Creșterea veniturilor înregistrate la nivel global în 2022 pe piața de semiconductori va fi de doar 7,4%, mult redusă față de majorarea de 26,3% înregistrată în 2021, conform datelor disponibile în cea mai recentă prognoză publicată de Gartner. Urmează o scădere.

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Această valoare este o revizuire în scădere față de cea prognozată în raportul publicat trimestrul precedent, care prevedea o creștere de 13,6% în 2022.

Deși deficitul de cipuri scade, piața globală a semiconductorilor intră într-o perioadă de vulnerabilitate, care va persista până în 2023, când se preconizează că veniturile din semiconductori vor scădea cu 2,5%”, a declarat Richard Gordon, Practice VP la Gartner, completând: „Am observat deja o vulnerabilitate a evoluției pe piața de semiconductori destinați produselor finite, în special pe cele expuse consumatorului final. Creșterea inflației, a impozitelor și a ratelor dobânzilor, împreună cu costurile mai mari ale energiei și combustibilului, pun presiune pe venitul consumatorilor. Acest lucru afectează cheltuielile pentru produse electronice, cum ar fi PC-uri și smartphone-uri.”

În general, veniturile globale din semiconductori, pentru 2022, au fost ajustate comparativ cu prognoza din trimestrul precedent cu 36,7 miliarde de dolari, la 639,2 miliarde de dolari, deoarece se așteaptă o înrăutățire a condițiilor economice pe parcursul anului (vezi Tabelul 1). Cererea și prețurile pentru memorii s-au redus, în special în domenii legate de consumatori, cum ar fi PC-urile și smartphone-urile, ceea ce va contribui la încetinirea ritmului de creștere.

Tabelul 1. Prognoza veniturilor din semiconductori la nivel mondial, 2021-2023 (milioane USD)

  2021 2022 2023
Venituri 594.952 639.218 623.087
Creștere (%) 26.3 7.4 -2,5

Sursa: Gartner (iulie 2022)

Livrările de PC-uri vor scădea cu 13,1%, în 2022, după ce au înregistrat creșteri în 2020 și 2021. Se estimează că veniturile din semiconductorii destinați PC-urilor vor înregistra o scădere de 5,4% în 2022. Veniturile din semiconductorii destinați smartphone-urilor sunt pe cale să încetinească la un procent de +3,1% în 2022, comparativ cu o creștere de 24,5% în 2021.

Din perspectiva mediului enterprise, stocurile se recuperează rapid, termenele de livrare încep să se scurteze, iar prețurile încep să se diminueze.

Piața semiconductorilor intră într-un ciclu de scădere a industriei, ceea ce nu este o noutate și s-a mai întâmplat de multe ori înainte”, a mai spus Gordon, completând: „În timp ce segmentul de consum va încetini, veniturile din semiconductorii destinați pieței centrelor de date vor rămâne mai mult timp la același ritm de creștere (de 20% în 2022) datorită investițiilor continue în infrastructura cloud. În plus, segmentul de electronice auto va continua să înregistreze o creștere de două cifre în următorii trei ani, datorat creșterii numărului de semiconductori per vehicul și tranziției la vehiculele electrice și autonome. Valoarea de semiconductori per vehicul va crește de la 712 USD în 2022 la 931 USD în 2025.”

Despre „Gartner for High Tech Leaders”

Gartner for High Tech Leaders oferă o perspectivă ce poate genera acțiuni și este obiectivă pentru liderii din domeniul tehnologiei și echipele lor, cu cele mai bune practici bazate pe roluri, perspective din industrie și viziuni strategice asupra tendințelor emergente și schimbărilor pieței cu scopul de a-și atinge prioritățile esențiale și pentru a construi organizațiile de succes de mâine. 

Despre Gartner

Gartner, Inc. (NYSE: IT) oferă o perspectivă obiectivă și utilă pentru directori și echipele lor. Îndrumările și instrumentele noastre de specialitate permit luarea unor decizii mai rapide și mai inteligente și o performanță mai bună în ceea ce privește prioritățile esențiale ale unei organizații.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.