VIDEO. Noi restricții COVID, adoptate de Guvern

Guvernul a adoptat, în ședința din 25 martie, noi restricții COVID, ce vor fi aplicate începând din 26 martie: obligativitatea închiderii activității operatorilor economici, la ora 18.00, în localitățile unde incidența infectărilor cu noul coronavirus este mai mare de 4 cazuri la 1.000 de locuitori, și interzicerea circulației persoanelor, de la ora 20.00, în weekend.

Totuși, Guvernul Cîțu face o excepție și le dă voie românilor la biserică, de Paști.

Restricțiile vor fi extinse la toată săptămâna, în cazul în care rata de infectare depăşeşte 7,5 la mie, urmând să se revină asupra măsurii atunci când aceasta scade sub 7 la mie.

Restricțiile au fost anunțate de secretarul de stat în MAI, Rae Arafat:

„Referitor la intervalul orar în care este permisă circulaţia: unde incidenţa este peste 4 la mie în ultimele 14 zile, în timpul weekendului – vineri, sâmbătă, duminică – circulaţia să fie permisă doar până la ora 20.00. La operatorii economici activitatea să fie redusă până la ora 18.00.

Revenirea asupra acestor măsuri se face când se revine sub 3,5 la mie.

Dacă incidenţa depăşeşte 7,5 la mie, circulaţia va fi până la ora 20.00 pe toată durata săptămânii, iar operatorii economici funcţionează până la ora 18.00 pe toată durata săptămânii. Se revine asupra măsurii când rata scade sub 7 la mie.

Pentru noaptea de 27.03 – 28.03, măsura va fi limitată sau mai bine zis extinsă până la ora 22.00 pentru persoanele care se vor deplasa la oficierile religioase pentru sărbătoarea Pesah.

Pentru noaptea de 3 aprilie spre 4 aprilie, se va permite circulaţia persoanelor în intervalul 20.00 – 02.00 pentru deplasarea la slujbele religioase ocazionate cu Paştele catolic.

S-a discutat şi de 1 mai – 2 mai, Paştele ortodox, care şi atunci vor fi stabilite ore de participare, însă nu va apărea în hotărârea de Guvern acest lucru pentru că actuala hotărâre de Guvern e actuală până în 14 aprilie, şi Paştele ortodox e la începutul lui mai şi va apărea reglementarea în următoarea prelungire a stării de alertă

Sălile de fitness vor avea activitatea suspendată când se depăşeşte rata de 4 la mie şi se va reveni când scade sub 3,5 la mie.

A fost actualizată şi lista ţărilor pentru carem la întoarcerea în România, este necesară carantina, iar Marea Britanie nu se mai află pe această listă.

Deci se va putea călători spre Marea Britanie fără carantină dinspre România.

Nu se discută în acest moment despre interzicerea circulatiei in afara localitatii. Va fi necesară declarația pe proprie raspundere pentru circulatia dupa ora 20:00.

Despre înmormântări: există un ordin care va fi modificat, solicitarea cultelor este de bun simt. Este o comisie care analizează și va veni cu concluzii”.

Întrebări și răspunsuri:
 
Ar putea fi interzisă circulația în afara localității?
 
„La acest moment nu se aplică și nu intră în discuție. Vor fi valabile doar măsurile anunțate. Mâine se va publica HG și localitățile trebuie să aplice imediat aceste măsuri. Este o chestiune de formalitate întrunirea comitetelor pentru situații de urgență. Sunt reguli unitare și nu vor fi discuții asupra lor, se respectă HG. În secunda în care se ajunge la 4 la mie, se aplică regula.
 
Comitetele și INSP pot în continuare să propună carantinări de zone, de localități. Dacă vine astfel de propunere, se va urma mersul legal și se va semna ordinul în acest sens, dar aceste măsuri se aplică indiferent că e carantină sau nu.
 
Va fi necesară declarație pe propria răsppundere după ora 20.00, în care să fie menționat motivul deplasării. Motivele rămân cele valabile și până acum (pentru carantina de noapte de la ora 22.00)”.
 
Măsura pentru sălile de fitness: se aplică doar pentru aceste spații, nu și pentru sportul de performanță.
 
Nu se pune nicio discuție de a limita participarea la slujba de Paști. Ora 02.00, 03.00, se va discuta când vom da HG, dar nu se pune problema ca oamenii să nu meargă la slujbă”.
 
Aglomerație odată cu reducerea programului magazinelor?
 
„Toți agenții economici să se gândească la telemuncă și la decalarea/adaptarea programului de lucru. Nu să ieșim de la lucru la ora 18.00. Nu suntem singura țară care ia astfel de măsuri. În Franța limitarea circulației e de la ora 18.00.
 
Va fi un ordin de ministru care trebuie ajustat pentru stabilirea numărului de persoane și a regulilor de distanțare în magazine. Ce s-a făcut astăzi este de a avea măsuri unitare, să nu existe măsuri interpretabile. Nu e un narativ corect că ținem magazinele deschise și va fi vacanță o lună. Școlile sunt deschise, nu putem pune o astfel de situație, nu stă în picioare o astfel de comparație”.
 

Cine va supraveghea aplicarea măsurilor în magazine?

 
„Responsabilitatea e a administratorului magazinului și a fiecăruia dintre noi. Nu vom avea câte un polițist în fiecare magazin”.
 

Prooiect de lege pentru noi sancțiuni

Lucian Bode, ministrul de Interne, a anunțat noi sancțiuni, care sunt cuprinse deocamdată într-un proiect de lege, ce va fi adoptat de Guvern într-o ședință viitoare, urmând să fie trimis Parlamentului, pentru adoptare:

„Guvernul a adoptat azi, în primă lectură, un proiect de lege şi, în condiţiile în care Parlamentul nu ia în discuţie amendamentele pe care le-am propus la Legea 55/2020, Guvernul a adoptat un proiect în primă lectură un proiect privind combaterea pandemiei de COVID-19.

Aşteptăm punctul de vedere al avizatorilor şi cel mai probabil vom aproba săptămâna viitoare acest proiect de lege, îl vom trimite în procedură de urgenţă în Parlament şi îmi exprim speranţa că într-un timp foarte scurt va fi adoptat de Parlament.

Legea 55/2020 prevede sancţiunea principală a amenzii, în cazul în care operatorii economici încalcă normele sanitare, respectiv suspendarea temporară a activităţii acestora.

Operatori economici sancţionaţi au continuat să încalce prevederile legale, am considerat că e necesară instituirea unei sancţiuni complementare.

Astfel, închiderea pe o durată de 15 zile, respectiv 30 de zile, a sediului principal sau secundar unde operatorul economic desfăşoara activitatea fără a respecta măsurile constituie o măsură adecvată.

Ea se va materializa prin afişarea la loc vizibil, la intrare, a mesajului că spaţiul e închis temporar din cauza nerespectării măsurilor impuse pentru diminuarea efectelor COVID, cu menţiunea datei până la care e valabilă această sancţiune”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.