Viorica Dăncilă este noul prim-ministru

Viorica Dăncilă, europarlamentar PSD, a fost desemnată de preşedintele Klaus Iohannis în funcția de prim-ministru, în data de 17 ianuarie, la două zile după demisia lui Mihai Tudose.

Iată declarația președintelui Iohannis la Palatul Cotroceni:

“Am ascultat foarte multe opinii legate de formarea noului guvern de desemnarea premierului. Astăzi toată ziua am ascultat opiniile şi argumentele politicienilor, dar am reuşit, între întâlniri, să ascult şi opiniile oamenilor simpli, am stat să citesc mesaje inclusiv pe rețele de socializare.

Sunt foarte multe opinii și foarte multe argumente. Sunt argumente legate de politica partidelor, evident. Sunt multe argumente de politica internă a României, sunt multe argumente de politică externă.

Am citit cu atenție toate aceste opinii și argumente și le-am cântărit, fiindcă acum trebuie să decid. Dar ce fel de decizie este aceasta pe care trebuie să o iau?

În primul rând, această decizie trebuie să fie conformă cu Constituția și cu decizia CCR în materie de desemnare – și aici argumentul cel mai puternic este aritmetica parlamentară.

După consultări, îmi este foarte clar că PSD dispune de majoritate.

Și atunci, cântărind toate argumentele, ţinând cont de situaţia concretă din Parlament, am decis să dau PSD-ului încă o şansă şi să desemnez persoana propusă de PSD, pe doamna Dăncilă.

Dar acum, PSD-ul trebuie să performeze. Românii au mari aşteptări şi eu am mari aşteptări. PSD a promis şi în campania electorală, şi după, lucruri importante, a promis salarii, pensii, şcoli, manuale, spitale, infrastructură, dar până acum prea puţin s-a realizat. Acum PSD trebuie să dovedească că ce a promis face. Avem, la un an de la alegerile parlamentare, care au fost câştigate de PSD, două guverne PSD eşuate. Acum primesc şansa de a dovedi că ştiu ce vor şi stiu cum se face. În continuare îi invit pe cei implicaţi în procedură să se mobilizeze şi să lucreze repede şi bine. Este posibil ca până la 1 februatie întreaga procedură să fie finalizată şi noul Guvern să se apuce de treabă şi să rezolve problemele mai degrabă decât să le încurce”.

Dragnea: Convocăm Parlamentul în ședință extraordinară iar pe 29 ianuarie să avem votul de învestitură a noului Cabinet

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, la puțin timp după decizia președintelui Iohannis:

“Preşedintele a acceptat propunerea noastră şi a desemnat-o pe doamna Viorica Dăncilă pentru funcţia de premier. Preşedintele a ales stabilitatea, în ciuda presiunilor partidelor din Opoziţie şi a altora de a refuza propunerea PSD şi îi mulţumim pentru asta şi apreciem în mod deosebit.

Intrarea într-o criză politică ar fi fost un lucru grav pentru România şi preşedintele a vrut să evite asta.

Vom convoca Parlamentul în sesiune extraordinară, pentru ca pe 29 ianuarie să avem votul de învestitură în Parlament. Luni va fi convocat comitetul executiv PSD pentru discuta despre componenţa noului cabinet.

Astfel, parlamentarii vor trebui să-și întrerupă vacanța pentru a-i audia în comisii pe noii miniștri – deoarece Dragnea va dori să schimbe o parte din Cabinetul Tudose.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.