Vitezomanii din Norvegia, depistați cu radare video ce „bat” la 2,4 km

Poliția rutieră norvegiană (UP) și districtele de poliție vor utiliza, pentru a depista șoferii care depășesc viteza legală, noi aparate de radar dotate cu camere video, ce pot atinge o distanță maximă de măsurare de până la 2,4 kilometri.

Noile camere prezintă performanțe mai bune decât echipamentele anterioare. FOTO: POLITIET.NO

Noul echipament din instrumentarul Poliției pentru măsurarea depășirii vitezei se numește LaserCam 4. Au fost achiziționate în total 200 de noi radare de viteză, ce vor fi distribuite între patrulele UP și raioanele de poliție, precizează ROADPOL, în cel mai recent buletin informativ. 

Caracteristici

Noul radar cu laser este dotat, printre altele, cu o cameră de luat vederi care arată zona țintă, permițând asigurarea calității măsurătorilor. De asemenea, camera video face posibilă documentarea măsurătorilor cu o fotografie sau un videoclip. Algoritmul utilizat în instrument oferă rezultate foarte precise, spun cei de la Poliție. „Funcția video este foarte importantă în ceea ce privește siguranța juridică. Camera documentează situația de măsurare și exclude măsurătorile de tip «sweep». Poliția poate prezenta măsurarea documentată în orice procedură legală, pe lângă explicația persoanei de serviciu”, explică Knut Smedsrud, membru al Consiliului ROADPOL și șef UP.

Gama

Raza de acțiune a noului laser este semnificativ mai bună decât cea a echipamentelor anterioare. Acesta are o distanță maximă de măsurare de până la 2,4 kilometri. În urma testelor, Poliția a ales să stabilească distanța de măsurare între 30 și 500 de metri, pentru a asigura fiabilitatea și precizia. „Faptul de a putea măsura distanțe mai scurte oferă o capacitate sporită în zonele dens populate și pe traseele școlare”, spune Smedsrud.

Knut Smedsrud

Potrivit Poliției, noul radar dotat cu laser a fost supus unor teste extinse înainte de a înlocui actualele radare. Acest lucru este important pentru a asigura o performanță optimă în toate condițiile, cum ar fi zonele întunecate și distanțele.

Vieți

Potrivit UP, 24 de vieți ar putea fi salvate în trafic, anual, și cu 85 mai puține persoane grav rănite, dacă toată lumea ar respecta viteza legală. „Una dintre principalele atribuții ale UP este de a efectua controale de viteză, pentru a preveni accidentele grave de circulație. Este important ca echipamentele pe care le folosim să fie actualizate din punct de vedere tehnologic. Radarul de astăzi este scos din uz, deoarece furnizorul actual nu mai efectuează reparații și service pentru acestea”, spune Smedsrud.

Amenzi

Amenzile pentru depășirea vitezei au fost majorate, de la 1 februarie: cea mai mare, pentru depășirea cu 36-40 km/h a limitei în zonele de 90, 100 sau 110 km/h a fost de la 15.100 de coroane (1.336 de euro) la 15.850 de coroane (1.403 euro). Sancțiunea pentru vorbit la un telefon mobil portabil a ajuns la 902 euro, în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.