Vot în Parlamentul European: România și Bulgaria intră în Schengen, cu despăgubiri

Parlamentul European a votat, în 12 iulie, o nouă rezoluţie prin care cere aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, de data aceasta până la finalul anului 2023, și cere Comisiei Europene să analizeze compensarea pierderilor suferite de cele două state membre prin votul negativ dat de Austria și Olanda, în decembrie 2022.

sursă foto: Facebook Vlad Gheorghe

Rezoluția a fost adoptată cu 526 de voturi „pentru”, 57 „împotrivă” și 42 de abțineri. Astfel, într-un procent covârșitor, europarlamentarii din toate familiile politice proeuropene și-au exprimat susținerea pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație.

Va urma votul în Consiliul JAI și Consiliul Uniunii Europene, care trebui să fie însă unanim din partea statelor membre. Din punct de vedere tehnic, România îndeplinește consițiile de intrare în Schengen.

Vlad Gheorghe

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe (grupul Renew Europe) a scris pe Facebook următorul mesaj:

„Victorie ACUM în Parlamentul European: România în Schengen! Austria, o să ai de plată – la fel orice stat membru care votează fără temei împotriva României. Avem rezoluția privind Schengen așa cum am cerut-o, în forma ei cea mai avantajoasă pentru România. Textul care pune Austria la plata despăgubirilor a fost adoptat la Strasbourg cu majoritate zdrobitoare: 526 de voturi pentru, 57 împotrivă și 42 de abțineri.
 
În textul votat de către europarlamentari scrie negru pe alb că românii au fost DISCRIMINAȚI, prin votul din decembrie 2022, care ne-a ținut iarăși în afara spațiului unic de circulație european. Am muncit enorm pentru ca în textul rezoluției să apară plata despăgubirilor de către cei care au luat României dreptul care ni se cuvenea, conform criteriilor de aderare.
 
Este prima dată când un text adoptat de Parlamentul European zice că românii sunt discriminați prin ținerea lor la cozi în vămi și la granițe. E prima dată când o rezoluție afirmă ce știm cu toții: că asta ne costă și cineva trebuie să plătească – nu noi, românii, care deja plătim cu timp, nervi, sănătate, ci statele membre care se cred mai cu moț decât România. Le-a mers până acum, NU mai putem permite asta de-acum încolo și de aceea rezoluția aceasta nu e doar un alt mesaj politic, ci este o premieră importantă pentru România.
 
Suntem egali în Uniunea Europeană, avem toți aceleași drepturi și aceleași obligații. Când România îndeplinește TOATE obligațiile, încă din 2011 – și toate instituțiile europene spun asta – cum poți justifica un vot împotriva intrării României în Schengen unsprezece ani mai târziu?
 
Și mai este ceva: rezoluția aceasta a pornit la solicitarea mea de la o petiție românească. De la cetățeni români care NU au stat deoparte și nu au acceptat iar să fim călcați în picioare cu dreptatea-n mână. Eu sunt europarlamentar USR și Renew Europe membru în Comisia pentru Petiții, conform atribuțiilor eu am propus rezoluția și apoi toate grupurile politice, toți europarlamentarii români din Comisie am lucrat împreună pentru această rezoluție.
 
Asta putem face dacă suntem UNIȚI pentru binele țării și al românilor care ne-au trimis aici să-i reprezentăm. Nu a rămas doar o petiție într-un sertar, nu am bifat doar o dezbatere, n-am ținut doar discursuri, nu ne-am ”tras în poză” și gata, n-am făcut doar un raport și-am închis biroul. Avem O REZOLUȚIE 100% românească votată cu majoritate clară în Parlamentul European.
 
Dragi români, oriunde ați fi în Europa, trebuie să știți că aveți o voce în Parlamentul European. Nu sunt doar vorbe, sunt fapte – rezoluția privind Schengen de azi este dovada clară.”

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.