Șeful Metrorex a demisionat, câștigătorul licitației pentru 50 de vagoane a fost contestat

Aurel Radu, directorul general al Metrorex, a demisionat astăzi „ca urmare a discuţiilor recente avute după discuţii cu ministrul Transporturilor, Ioan Rus”, informează un comunicat remis redacției din partea ministerului, care nu precizează motivul demisiei. Însă acesta nu poate fi străin de licitația privind achiziția a peste 50 de trenuri de metrou, al cărei câștigător a fost contestat de două companii care au depus și ele oferte.

Conducerea companiei a fost preluată, temporar, de directorul de Investiţii şi Achiziţii Publice al administratorului reţelei de metrou, Cătălin Homor.

“Membrii Adunării Generale a Acţionarilor din cadrul Societăţii Comerciale de Transport cu Metroul Bucureşti Metrorex SA au luat act de renunţarea la contractul de mandat pentru funcţia de director general a domnului Aurel Radu. Demisia acestuia este cu ministrul Transporturilor, Ioan Rus”, se precizează în comunicat.

Astra Vagoane Arad a pierdut licitația, în ciuda ofertei bune

Potrivit presei centrale, procurorii DNA au făcut recent percheziţii la Metrorex, fiind suspectate fapte de corupţie în cazul licitaţiei prin care compania de stat vrea să cumpere peste 50 de trenuri de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon.

Achiziţia a fost iniţial estimată la 440 de milioane de euro, cu TVA.

La licitație au depus oferte 5 companii: PESA (Polonia), care ar fi cerut pe vagoane 341 de milioane de euro, Alstom (Franţa), cu o ofertă de 322 de milioane de euro, CAF (Spania) cu 310 milioane de euro, CSR Qindao (China) a oferit 272 de milioane de euro şi Astra Vagoane Călători, care ar fi cerut cel mai puţin, 260 de milioane de euro.

Licitaţia a fost câştigată de către spaniolii de la CAF, dar a fost contestată.

„Referitor la procedura de licitaţie deschisă având ca obiect achiziţia a 51 de trenuri pentru Magistrala 5 de metrou, vă comunicăm că în data de 23 martie 2015 a fost înregistrată la SC Metrorex SA depunerea unei noi contestaţii (cea de a doua), formulată de către unul dintre ofertanţi, cu privire la elementele comunicate acestuia ca urmare a finalizării procesului de evaluare a ofertelor. În conformitate cu prevederile legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice, autoritatea contractantă urmează să procedeze la informarea şi transmiterea unei copii a contestaţiei către toţi ofertanţii participanţi la procedura de achiziţie şi să transmită punctul său de vedere către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi contestatoare”, a informat Metrorex într-un comunicat.

Metroul se scumpește, salariile cresc 

Amintim că, din 28 martie, călătoria cu metroul se scumpește cu 16-33%, potrivit unui proiect de Ordin al ministrului Ioan Rus.

În același timp, salariile și bonusurile celor 4.200 de angajați ai Metrorex vor crește, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pe acest an al companiei, aprobat de Guvern şi publicat ieri în Monitorul Oficial (de la 207,1 milioane lei la 211,6 milioane lei bugetul pentru salarii și de la 12,3 milioane lei la 14,6 milioane lei bugetul pentru bonusuri).

Magda SEVERIN

Sursă foto: www.puterea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.