NOUL VW AMAROK. S-a anunțat „specialistul”

Volkswagen Vehicule Comerciale a anunțat noul Amarok, aflat la doua generație. Noul pick-up, proiectat și conceput în Germania și Australia și construit în Africa de Sud, va fi lansat pe piață la finalul lui 2022.

Constructorul promite ca noua generație să fie una premium, capabilă să facă și mai mult, atât pe asfalt, cât și în regim off-road. Noul Amarok țintește locul fruntaș în segmentul pick-up-urilor din clasa B, oferind o gamă extinsă de funcții de asistență a șoferului și o paletă mult mai vastă de sisteme de propulsie decât generația anterioară. Designul inovator al versatilului pick-up este tipic și, în același timp, reîmprospătat, exteriorul puternic și carismatic întâlnindu-se cu un interior de calitate ridicată.

Refreshment detaliat

Chiar dacă, momentan, se regăsește pe străzile europene doar camuflat, în sesiuni de teste, dimensiunile generoase ale noului Amarok au putut fi întrezărite. Producătorul nu a lăsat suspans în ceea ce privește dimensiunile și aflăm că, la 5.350 mm, noul model este cu cel puțin 100 mm mai lung decât predecesorul său. Un ampatament de 3.270 mm echivalează cu o creștere de 175 mm – ca urmare, există mai mult spațiu, în special în varianta cu cabină dublă. Sarcina utilă a fost, și ea, crescută până la 1,2 tone, iar o capacitate maximă de remorcare generoasă, de 3,5 tone, este, acum, posibilă pentru mai multe variante de motor/cutie de viteze.

Abilitățile în off-road au fost îmbunătățite simțitor și prin redesenarea anumitor elemente de caroserie, făcând, astfel, mult mai facilă traversarea râurilor, spre exemplu. În funcție de versiune și de piață, motorizările disponibile vor fi una pe benzină și până la patru dieseluri diferite, cu patru până la șase cilindri și o capacitate cilindrică cuprinsă între 2.0 și 3.0 litri. Se prefigurează trei tipuri de tracțiune: spate, integrală (decuplabilă) sau integrală permanent. O gamă variată de moduri de condus preconfigurate, cu mai multe niveluri, ajută șoferul, pregătite să intervină în cazul situațiilor neprevăzute. Nivelul de siguranță a crescut simțitor, fiind oferite peste 30 de sisteme de asistență a șoferului, dintre care peste 20 sunt complet noi pentru Amarok.

Accent (și) pe design

În acest moment noul design nu a fost dezvăluit complet însă producătorul anunță că acesta va emana putere. Noua parte frontală se anunță a fi un element de bază în a profila această atitudine. Liniile drepte ale capotei și ale aripilor definesc foarte bine ADN-ul mărcii. Pasajele roților semirotunde s-au păstrat ca la modelul anterior. Spre deosebire de multe alte pick-up-uri, partea superioară a acestora formează mai degrabă o linie dreaptă decât circulară – o caracteristică tipică Amarok.

Aspectul de putere este întregit de aripile laterale, care pot „găzdui” roți cu jante de aliaj de până la 21 de inch, în combinație cu anvelope all-terrain. Însă există și o altă latură a noului Amarok. Cea carismatică. De ea sunt responsabile, printre altele, barele superioare transversale ale grilei radiatorului și farurile înguste cu tehnologie LED, integrate foarte bine în linia de design, care sunt standard pentru toate versiunile.

Opțional, se va putea merge și pe versiunea IQ.Light – faruri cu matrice LED, acestea subliniind aspectul high-tech al lui Amarok. Sub barele superioare, grila radiatorului se îmbină, în funcție de versiune, într-o diviziune orizontală a secțiunii frontale sau într-un design în formă de X pe modelele cu specificații de top. Peste acest design tronând, embosat, numele: „Amarok”.

Spatele este și el cu o notă proprie, hayonul lat fiind încadrat de stopurile echipate cu LED-uri standard, iar numele „Amarok”, scris în relief, acoperă aproape toată lățimea hayonului. Ca și în cazul primei generații, și noul Amarok oferă suficient spațiu în zona de încărcare, între pasajele roților, pentru ca un europalet să fie încărcat lateral și fixat cu ajutorul inelelor de ancorare robuste.

Interior versatil

Având comenzile amplasate intuitiv, un digital cockpit cu afișaj infotainment în stil tabletă, interiorul lui Amarok are un aspect funcțional, de înaltă calitate. Astfel de detalii subliniază caracterul premium al pick-up-ului. La aceasta contribuie și mai mult, ca opțiuni, un sistem audio exclusivist, suprafețele elegante cu aspect de piele ale planșei de bord și fețele de uși ce au cusături ornamentale particulare. Poziționarea premium a vehiculului este certificată și de scaune. Se oferă tuturor pasagerilor confortul obișnuit într-un vehicul Volkswagen: șoferul și pasagerul de pe scaunele din față vor putea călători pe scaune confortabile și largi, care pot fi configurate opțional cu reglare electrică, pe 10 direcții. Grație dimensiunilor generoase de care se bucură noul Amarok, este spațiu suficient și în partea din spate, pe banchetă, pentru ca trei pasageri adulți să se bucure de călătorie.

Vor exista cinci versiuni de echipare ale noului Amarok. Versiunea entry-level este „Amarok”. Este urmat de „Life” și „Style”. Pe lângă aceste standarde de echipare oarecum clasice, în oferta Volkswagen Vehicule Comerciale se vor regăsi și echipări de top precum „PanAmericana” (cu caracter off-road) și „Adventure” (cu destinație on-road).

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.