Licențele de traseu pentru București – Ilfov, la o nouă prelungire

microbuzGuvernul a prelungit în ședința din 18 ianuarie, până la hotărârea definitivă a instanței de judecată, valabilitatea licențelor de traseu și a programului de transport rutier de persoane între București și localitățile din județul Ilfov.

Astfel, actualul program și licențele rămân valabile până la finalizarea procedurii de atribuire a traseelor cuprinse în următorul program de transport. „Prin această Ordonanță de Urgență, Guvernul a luat măsuri pentru desfășurarea, fără întreruperi, a transportului rutier de persoane prin servicii regulate între municipiul București și localitățile județului Ilfov”, precizează Executivul.

„Măsura prelungirii valabilității licențelor de traseu și programului de transport rutier de persoane între București și localitățile din Ilfov a fost necesară, având în vedere că acestea au valabilitate numai până la rămânerea definitivă a hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție, în cauza ce formează obiectul dosarului nr. 1027/2/2014. În situația în care ÎCCJ pronunță hotărârea definitivă la termenul de judecată fixat astăzi, 18.01.2017, în perioada cuprinsă între data respectivei hotărâri definitive și finalizarea procedurilor de atribuire a traseelor cuprinse în următorul program de transport, ar fi imposibilă desfășurarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate între București și localitățile județului Ilfov”, a explicat Guvernul.

În această situație, continuarea efectuării transportului rutier de persoane prin servicii regulate, între municipiul București și localitățile județului Ilfov, se va face în baza licențelor de traseu emise de către Autoritatea Rutieră Română, a căror valabilitate urmează să fie prelungită pe această perioadă.

Actul normativ asigură cadrul legal pentru continuarea acestei activități de către operatorii economici, în condițiile în care se înregistrează, zilnic, aproximativ 110.000 de călători.

Prorogări de 6 ani

Transportul de persoane a fost reglementat, inițial, pentru perioada 2008 – 2011, de programul actual de transport. De atunci, însă, programul a fost prelungit în fiecare an, de două ori – în ianuarie și iulie.

În luna iulie 2014, ARR a eliberat 2.700 licențe de traseu pentru transportatorii care operează pe relația București și localitățile din județul Ilfov, operatori ale căror licențe expirau la acea dată.

Măsura prelungirii valabilității licențelor de traseu și programului de transport rutier de persoane între București și localitățile din Ilfov a fost necesară, pe de o parte, ca urmare a Hotărârii nr. 747 din 18 aprilie 2014, pronunțată de Tribunalul Buzău, prin care s-a dispus suspendarea programelor de transport public de persoane cu autobuzele prin servicii regulate, între unitățile administrativ – teritoriale în zona metropolitană București 2014-2020.

Pe de altă parte, dosarul cu nr. 1027/2/2014 se afla, în anul 2014, pe rolul Curții de Apel CA București, unde, pe fond, s-a admis acțiunea împotriva Autorității Metropolitane de Transport București (AMTB) și s-a anulat programul de transport al AMTB. Sentința a fost atacată cu recurs la ÎCCJ în data de 18.02.2015, cauza trecând și prin procedura de filtru.

La începutul lui martie 2014, Asociația pentru Mobilitate Metropolitană (AMM) a remis Guvernului, autorităților europene și autorităților locale din zona București-Ilfov o solicitare privind reevaluarea documentației pentru licitația de acordare a licențelor de traseu în Zona Metropolitană București.

Totodată, FORT a cerut, în 10 aprilie 2014, blocarea atribuirii de către AMTB a traseelor București – Ilfov și demiterea directorului, arătând că „la conducerea AMTB trebuie să fie numită, în baza unui concurs, o persoană cu competențe reale, de o conduită morală și profesională de execuție”. Tot FORT a reclamat și în iulie 2012 forma finală a proiectului de norme privind condițiile de efectuare a serviciilor de transport public de persoane cu autobuzele în Zona Metropolitană București, cerând demiterea directorului de atunci, Valentin Dobre.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.