50% din capacitate

Guvernul Orban a adoptat, în 11 mai, proiectul de lege privind starea de alertă și l-a trimis Parlamentului spre aprobare în regim de urgență, astfel încât, din data de 15 mai, să poată fi aplicate noile restricții ce vor înlocui interdicțiile impuse pe 16 martie.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

„În domeniul transporturilor, sunt prevăzute reglementări care permit autorităților impunerea unor măsuri restrictive în ceea ce privește derularea transportului aerian, naval, rutier sau feroviar, prin ordin comun al ministrului Transporturilor și pe baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență”, a anunțat, la finalul ședinței Executivului, Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului. 

Setul de măsuri, elaborat de Institutul National de Sănătate Publică (INSP), a fost publicat în consultare publică încă din 9 mai, pe site-urile Ministerului de Interne și Ministerului Transporturilor. 

Noile reguli

Ministerul Afacerilor Interne a publicat, în dezbatere publică, setul de măsuri de relaxare propus de Institutul National de Sănătate Publică, ce vor fi aplicate din 15 mai, după ridicarea stării de urgență. Iată regulile pentru transportul de persoane:

 1. Accesul în mijloacele de transport este condiționat de purtarea obligatorie a unei măști medicale sau non-medicale, care să acopere gura și nasul.
 2. Numărul maxim de pasageri permis va fi limitat la cel mult jumătate din capacitatea maximă de transport a autovehiculului și cu respectarea distanței de minim un metru între călători.
 3. Angajații vor fi instruiți să rămână acasă, dacă au fost expuși direct la virus și/sau prezintă simptome (febră, dificultăți de respirație, tuse uscată). Se va efectua triajul zilnic al angajaților, menținând distanțarea de 1 metru, prin interviu și termometrizare, înainte de intrarea în tură.
 4. Se va asigura maximizarea ratei de ventilație a sistemului de aer condiționat (fără recircularea aerului din interior) și se vor menține ferestrele deschise (când este posibil), în timp ce vehiculul este în funcțiune.
 5. Se va efectua obligatoriu curățenia și dezinfecția vehiculului înainte de intrarea în traseu, precum și ulterior, la un interval de cel mult 4 ore. Pentru vehiculele care parcurg un traseu cu durata mai mare de 4 ore, se va efectua curățenia și dezinfecția vehiculului la începutul și la finalul cursei. Va fi evitată măturarea uscată și alte acțiuni mecanice pe suprafețe potențial contaminate, pentru a reduce posibilitatea de dispersare a virusului. Se vor utiliza în schimb metode de curățare umedă.
 6. Prin stațiile de difuzare din cadrul mijloacelor de transport, acolo unde acestea există, se vor comunica permanent informații cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID – 19.
 7. Conducătorii vehiculelor au obligația de a păstra distanța socială, în timpul pauzelor și perioadelor de repaus pe drum, evitându-se contactele cu alte persoane (șoferi, pasageri, persoane adiacente parcursului etc.).
 8. La îmbarcare/debarcare, cât și pe timpul deplasării, pasagerii vor respecta o distanță de minim un metru unul de celălalt.

Transport intraurban (autobuz, troleibuz, tramvai, microbuz)

 1. Companiile de transport vor lua măsura separării compartimentului dedicat conducătorului auto de restul spațiului destinat transportului pasagerilor.
 2. Se vor marca, cu un semn vizibil de culoare verde, locurile permise pentru transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru între pasageri.
 3. Pentru vehiculele cu cel puțin două uși, accesul în interiorul vehiculului se va realiza doar pe ușa din partea frontală a vehiculului, iar coborârea pe cealaltă ușă/celelalte uși.
 4. Pentru microbuzele care efectuează transport intra-urban, este permis doar transportul persoanelor pe scaune, cu respectarea regulilor generale prezentate mai sus. 

Transport interurban/internațional rutier (autobuz, autocar, microbuz)

 1. Se vor marca, cu un semn vizibil de culoare verde, locurile permise pentru transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru între pasageri.
 2. Companiile de transport vor lua măsura separării compartimentului dedicat conducătorului auto de restul spațiului destinat transportului pasagerilor.
 3. Pentru vehiculele cu cel puțin două uși, accesul în interiorul vehiculului se va realiza doar pe ușa din partea frontală a vehiculului, iar coborârea pe cealaltă ușă/celelalte uși. 

Trenuri

 1. Se vor marca, cu un semn vizibil de culoare verde, locurile permise pentru transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru între pasageri.
 2. Pentru vagoanele de tip cușetă sau vagoanele de dormit, se permite transportul unui singur pasager per compartiment, cu excepția membrilor aceleiași familii.
 3. Este interzisă introducerea vagoanele de tip restaurant în componența garniturilor.
 4. Pentru toaletele din vagoane, este obligatorie asigurarea apei curente, săpun lichid și dezinfectant de mâini. 

Metrou

 1. Se vor marca, cu un semn vizibil de culoare verde, locurile permise pentru transportul pasagerilor, atât pentru transportul în picioare cât și pentru transportul pe scaune, astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru între pasageri.
 2. Accesul în stațiile de metrou se va realiza în mod controlat, astfel încât, pe peroanele de așteptare, pasagerii să poată păstra distanța de minim un metru între ei.

STB scoate tot parcul circulant

Societatea de Transport București (STB) va scoate în traseu, din 18 mai, toate autobuzele, troleibuzele și tramvaiele din parcul auto circulant, dar accesul în acestea va fi limitat, numai pe scaune și un rând în picioare, respectând distanța regulamentară, de 1,5 m. Urcarea se va face doar prin ușa din față, iar coborârea, pe celelalte uși. Toate vehiculele sunt dezinfectate cu substanțe care distrug virusurile. Totodată, STB igienizează stațiile și mobilierul aferent. Pasagerii trebuie să își protejeze nasul și gura cu măști medicale sau confecționate din material de bumbac, dar și ochii, cu ochelari de vedere sau de soare. Respectarea noilor reguli va fi supravegheată de controlorii STB, sprijiniți de Poliția Locală.

Trenuri speciale pentru sezonierii români

Prin Ordinul nr. 951, semnat în data de 8 mai, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a stabilit procedura pentru circulația trenurilor de călători special comandate în vederea transportului de lucrători sezonieri, inclusiv al celor care desfășoară activități de îngrijire a persoanelor vulnerabile, între România și alte state membre ale Uniunii Europene. Primele garnituri au circulat chiar de a doua zi, între Timișoara și Viena, solicitate de operatorul feroviar de călători din Austria (OBB), în parteneriat cu CFR Călători. Toate trenurile sunt formate numai din vagoane cușetă, fiecare garnitură având în compunere câte 5 vagoane românești și 5 austriece. Numărul total de locuri într-un tren este de aproximativ 350. OBB și autoritățile din Austria se ocupă de rezervarea locurilor, iar agențiile de recrutare austriece sunt responsabile cu selecția și deplasarea pasagerilor. La plecarea din România, au acces numai persoanele declarate admise de către inspectorii DSP. Toți călătorii au obligativitatea să poarte mască, recomandându-se și utilizarea mănușilor de unică folosință. Pentru operațiunile de îmbarcare/debarcare a călătorilor, sunt asigurate culoare special amenajate pentru accesul, respectiv părăsirea organizată a incintei stației de cale ferată.

Primele contestații

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) avertizează că noile restricțiile „vor genera creșteri substanțiale ale costurilor, care nu pot fi suportate de transportatori decât cu riscul falimentului. Un autocar sau un microbuz nu va circula la jumătate din capacitate, ci vor fi eliminate cel puțin două treimi dintre locuri, pentru că (…) patru scaune vor rămâne libere, din două în două rânduri, nu două scaune. În plus, nu s-a luat în calcul costul transportului. Dacă firmele ar trebui să se descurce singure, în această situație, ar însemna să plătească diferența călătorii, adică s-ar ajunge la dublarea sau chiar triplarea prețului unui bilet”, a explicat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

Guvernul nu a luat în calcul nici pasagerii membri ai aceleiași familii, care ar trebui să călătorească fără distanțare, deoarece locuiesc, oricum, împreună. În plus, vor fi probleme cu fluxurile de călători, care nu pot fi preluate cu același număr de autocare și microbuze, la capacitate mult diminuată, iar pericolul este să reapară pirateria – sau „ia-mă, nene”.

„O altă problemă este legată de rute și orar. Înseamnă fie să se lase jos mai mult de jumătate dintre călători, iar oamenii să nu se mai poată deplasa, fie să se adauge autocare și microbuze. Astfel, parcurile auto ale firmelor ar trebui să se tripleze. Dar firmele nu au capacitatea de a finanța această investiție uriașă, când abia își mai pot plăti ratele la leasing, pentru microbuzele și autocarele achiziționate înainte de «lockdown». Este nevoie și de o modificare legislativă, să poată circula mai multe mașini în același timp, pentru a prelua toți călătorii, sau pentru schimbarea orarelor. Strategia Guvernului a fost concepută, probabil, pornind de la situația privilegiată a STB și a altor regii și societăți de transport din orașele mari, unde parcul de mașini permite asigurarea unui număr mare de autobuze, iar susținerea financiară este asigurată de la bugetele primăriilor. În transportul interjudețean, operatorii nu au beneficiat de subvenții din partea statului, așa cum a beneficiat transportul feroviar, însă, acum, va fi nevoie de sprijin financiar. Situația nu se poate rezolva prin organizarea de noi licitații, pe care să le câștige alte firme, decât dacă statul plătește subvenții pentru toate locurile care trebuie să fie lăsate libere în autocarele și microbuzele obligate să respecte restricțiile de distanțare. Statul ar putea să nu plătească subvenții, dacă ar tripla parcurile auto ale transportatorilor, asigurând microbuzele și autocarele suplimentare, dar și salariile șoferilor de care va fi nevoie suplimentar”, mai spune reprezentantul COTAR. 

Soluțiile transportatorilor

COTAR consideră că situația s-ar putea rezolva prin impunerea unor măsuri clare de protecție: măști medicale pentru toți călătorii și pentru personalul firmelor de transport, măsuri suplimentare de igienă, dezinfectarea suprafețelor.

„În cazul microbuzelor și al autocarelor, călătorii se urcau și înainte doar prin față. Din această măsură propusă de Guvern, ne putem da seama că echipa care a lucrat la acest document s-a orientat strict în funcție de autobuzele STB, neavând în vedere nici măcar autobuzele din alte orașe mari ale țării, unde urcarea se face tot prin față, la fel ca în cazul autocarelor și microbuzelor. Coborârea prin spate arată, de asemenea, că echipa care a făcut propunerile nu cunoaște situația reală a unui mijloc de transport în comun, care are, chiar și în cazul autobuzelor STB, cale de acces la mijloc, iar deplasarea călătorilor din față spre spate, pentru coborâre, este și inutilă, și nocivă, dacă luăm în considerare posibilitatea de contaminare, prin contactul cu un număr mai mare de persoane”, se mai arată în comunicatul COTAR.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.