ANTICORUPȚIE. BE… ATITUDINE versus BEATITUDINE

„Be” sau mai corect spus „TO BE”, verbul din limba engleză ce înseamnă „A FI”, alăturat cuvântului atitudine, ne duce cu gândul mai degrabă la a lua, la a avea, a adopta o atitudine într-un context fie el personal, sau profesional. Auzim deseori în jurul nostru spunându-se „nu a luat atitudine…”, de aceea s-a întâmplat asta…, de aceea copilul a eșuat din punct de vedere educațional, de aceea a ratat accesul la un loc de muncă bun, de aceea a eșuat ca părinte, ca profesionist, ca familist etc.

Loredana-Florentina Marin

Ce înseamnă, de fapt, atitudine? Înseamnă „fel de A FI, de a ne comporta, de a ne manifesta poziția, de a ne afirma (hotărât) punctul de vedere, de a avea o poziție, sau ținută”. Toate aceste definiții converg la un sens comun, acela de a fi un anumit tip de OM într-un context dat: personal, familial, profesional.

Ce însemnă să adoptăm o poziție fermă, atunci când suntem în fața unei persoane care greșește, încălcând norme și reguli sociale, morale sau legale? Înseamnă să luăm atitudine și celălalt să își poată schimba comportamentul și, cel mai adesea, în bine. Poate nu vedem efectele imediate ale luării noastre de atitudine, dar le vom vedea pe termen lung, atunci când putem privi „fără teamă în ochii adultului de mâine” cum spunea filozoful și pedagogul John Locke, când putem să identificăm o persoană de succes, un OM cu caracter deosebit și principii morale, care a reușit academic și social.

Atunci, poți să trăiești o stare de BEATITUDINE, adică „o stare ideală, de euforie, de fericire deplină”. Nu trebuie, însă, să o transformăm într-o stare de patologie mintală, apelând la substanțe de tip halucinogen care să o genereze.

Cum putem să ne urcăm, apoi, la volan sub efectul lor, fără să ne gândim la consecințe, iar victimele să cadă oameni nevinovați, persoane dragi, să distrugem vieți și destine? Și dacă totuși o facem, atunci e necesar să întâlnim în calea noastră persoane care iau ATITUDINE, evitând astfel adevărate tragedii. Și, ca să scăpăm de rigorile legii, nu continuăm în cascadă seria greșelilor și încercăm să oferim o sumă de bani, crezând că ieșim ușor și rapid din situație?

Cannabis și mită

Așa a crezut și un conducător auto, care a fost oprit, în trafic, de un agent de poliție din cadrul Poliției Orașului Râșnov – Compartimentul Rutier și testat cu aparatul Drager.

În fapt, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe DN73 A, în urma testării, agentul de poliție l-a depistat pe conducătorul auto pozitiv cu substanța psihoactivă cannabis, iar acesta i-a promis suma de 200 de euro agentului constatator pentru ca cel din urmă să nu-i întocmească dosar penal pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive. Agentul de poliție a refuzat suma de bani, sesizând de îndată Serviciul Județean Anticorupție Brașov. Persoana în cauză a fost condusă la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, pentru continuarea cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită”.

Să facem un exercițiu de imaginație și să vedem cu ochii minții ce s-ar fi întâmplat dacă un astfel de individ, în starea lui de BEATITUDINE, s-ar fi întâlnit în drumul său cu membri ai familiei noastre, cu copii aflați într-un autocar ce mergeau în vacanță, cu soțul sau tatăl, care este transportator și venea acasă după un drum lung și pe care îl așteptați cu drag? NU, SIGUR, nici nu vrem să ne imaginăm o astfel de posibilă tragedie!

Nici colegul nostru nu a dorit acest lucru și a luat ATITUDINE, a adoptat o poziție fermă și a refuzat mita, acesta constituind, pentru el, un mod de A FI! Pentru a putea trăi starea de BEATITUDINE (de fericire) autentică, haideți să luăm cu toții ATITUDINE față de astfel de fapte, apelând linia Call Center Anticorupție 0800.806.806 a Direcției Generale Anticorupție, pentru a sesiza posibile fapte de corupție și pentru orice altă faptă antisocială, să adoptăm comportamente ca pietoni, conducători auto, cetățeni, care să ne definească felul nostru de A FI!

Loredana-Florentina MARIN

comisar-șef de poliție

Direcția Generală Anticorupție

Serviciul Prevenire

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.