ANTICORUPȚIE. Eliberează-te de frică!

Motto: „Este dificil să conduci, atunci când te lași condus de frică.” – A. Sachs

Absorbiți de drum, cu volanul în mână, nici nu ne dăm seama cât de repede trece timpul. Dar și cât de încet poate trece timpul, din cauza limitărilor de viteză și a tot felul de restricții posibile și imposibile. Din această reverie nu ne mai poate scoate decât sunetul strident al aplicației instalate de navigație GPS, ce ne arată exact unde a fost detectat polițistul, pe traseul nostru de mers, și că radarul începe să se apropie, în mod amenințător, de noi.

Comisar-șef Robert Neacșu, Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Prevenire

Ca și cum am fi fost injectați brusc cu adrenalină, devenim, dintr-o dată, foarte atenți, inima începe să ne bată precipitat și apăsăm imediat frâna, pentru încetinirea vitezei, până la limita celei legale.

Teamă de poliție? Nu. Teama de a fi sancționați. Pentru că știm că am greșit și că, DACĂ vom fi descoperiți de autorități, e posibil să plătim importante sume de bani, plus puncte de penalizare. Frica de sancțiune ne-a schimbat comportamentul.

Ne gândim, deja, mintal, unde avem puse documentele: carnetul de conducere în portofel, certificatul de înmatriculare în torpedou…

Pe astea le avem, dar încep să ne invadeze și alte gânduri: „nu am extinctor, nu am trusă medicală etc”. Mai avem un kilometru. până vom da nas în nas cu mașina de poliție, conform aplicației. Ce mai, după colț! Gândurile încep să ia o viteză amețitoare și de-abia apucăm să ne amintim că, în 2023, s-a mai schimbat și Codul rutier și acum, iarnă fiind, nu avem nici nisip sau lopețică, fapt pedepsit cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă, adică 1.305-2.900 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al autoturismului. Intervine panica.

Ne simțim deja vinovați. Cum să o mai scoatem la capăt cu polițistul? Frica ne cuprinde și ne paralizează. Sau, cum spunea Emil Cioran, „ne este teamă de imensitatea posibilului”.

Nu puteam să ne gândim dinainte la ce trebuie să avem obligatoriu în mașină? Puteam, dar… Întotdeauna intervine acest „dar”… Tendința omului de a da vina pe alții și de a nu recunoaște că a fost ignorant, indolent.

Această stare de frică ce ne cuprinde în astfel de situații se traduce mai exact, în realitate și în numărul de morți de pe șosele: 93 de decese rutiere la un milion de locuitori, în 2021, conform statisticilor Comisiei Europene, România având cea mai mare rată din UE (https://transport.ec.europa.eu).

Până la corupție nu mai este decât un pas

Șoferi băuți, cu viteze foarte mari, gonind să ajungă mai repede, fără autoturisme în regulă, vor încerca să scape de pedepse și de sancțiuni, oferind instinctual bani polițiștilor rutieri. Frica de pușcărie nu există, însă, în aceste momente. Din diferite motive, precum lipsa de informare, gradul de educație scăzut, neconștientizarea consecințelor săvărșirii unor astfel de fapte, îi poate costa pe șoferi libertatea, de la 2 la 7 ani, într-un loc departe de părinți, de copii, de rude și de prieteni.

Dar cum mai arată normalul? Mai există normalul în zilele noastre? Șoferi care să nu plece la drum până nu fac niște minime verificări tehnice, care să se asigure că au tot ce este obligatoriu? Scopul deținerii unei truse medicale nu este de a o arăta polițistului, când ne controlează, că o avem. Ci să o putem folosi, în situații critice, pentru a salva vieți. Același este și scopul extinctorului. Unele gesturi se fac instinctual, altele necesită anumite cunoștințe (de exemplu, punerea unui garou). Responsabilitatea ne revine în totalitate.

Putem îndrepta, de la început, lucrurile. „Dacă îți cunoști dușmanii și te cunoști pe tine însuți, nu trebuie să îți fie teamă de rezultatul a sute de bătălii”, afirma, acum mii de ani, celebrul strateg Sun Tzu, în cartea sa, „Arta Războiului”. 

Cele mai mari lupte noi nu trebuie să le dăm cu poliția, ci cu noi înșine. Astfel încât să conștientizăm fiecare gest pe care îl facem. Să nu fim cuprinși de frici, la vederea polițistului sau body-cam-ului din pieptul acestuia, ci să ne întrebăm dacă noi suntem cinstiți, în primul rând, cu noi înșine.

Un proverb românesc spunea: „cine se teme de brumă să nu sădească vie”.

Direcția Generală Anticorupție deține, permanent, în trusa proprie cinstea și onestitatea. Dorim să fim alături de toți șoferii integri, astfel încât să ne dezvoltăm, ca țară, într-un climat natural, firesc, democratic și, deci, lipsit de frici. Onestitatea se prezumă.

Încercând să scăpăm de o sancțiune, oferind bani sau alte foloase, riscăm, fără să ne dăm seama, să ajungem în locuri nedorite. Și nu merită.  

„Numai atunci când nu ne mai este frică începem cu adevărat să trăim.” (Dorothy Thompson)

Robert NEACȘU

comisar-șef de poliție

Direcția Generală Anticorupție

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.