ANTICORUPȚIE. PLICUL CU BANI, PLICUL CU ANI… Educația, cea mai bună asigurare

Circulația pe drumurile publice reprezintă unul dintre domeniile importante care pot contribui la bunăstarea unei țări. Dar nu întotdeauna lucrurile merg așa cum ar trebui. Există situații în care conducătorii auto se grăbesc, ignorând cu bună știință nu numai legea, dar și consecințele uneori imprevizibile ale propriilor fapte.

Comisar-șef Robert Neacșu, Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Prevenire

Aristotel, de la care ne-a rămas nu numai denumirea de „liceu” (lykeion în greacă), dar și numeroase învățăminte de viață, spunea că „educația este cea mai bună asigurare”, sau că aceasta este „un ornament în vremuri de prosperitate și un refugiu în vreme de restriște”. Cu certitudine, despre educație este vorba și despre comportamentul omului la volan. Parafrazând un alt filosof al timpurilor de dinainte de Hristos, Cicero – acesta remarca, totodată, că „omul își este singur cel mai mare dușman”.

Astfel, prezentăm în cele ce urmează câteva cazuri de corupție săvârșite în luna august a.c. de „mâna omului de la volan”, dorind în acest fel să atragem atenția tuturor conducătorilor auto că astfel de fapte nu rămân fără urmări.

Sumă de bani introdusă între filele certificatului de înmatriculare

Primul caz este de la Timișoara, Punctul de Trecere a Frontierei Foeni, pe sensul de intrare în țară, în care un cetățean din Serbia, în vârstă de 57 de ani, care conducea un ansamblu rutier înmatriculat în Elveția, al cărui tonaj era peste limita legală admisă, a oferit o sumă de bani polițistului de frontieră, cu titlu de mită, pentru a-i se permite să intre în România. În timpul derulării verificărilor, polițistul de frontieră a observat faptul că cetățeanul sârb a introdus o sumă de bani între filele certificatului de înmatriculare și i-a oferit-o. Polițistul de frontieră a refuzat categoric suma de bani și a sesizat de îndată ofițerii Serviciului Județean Anticorupție Timiș, care, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, au procedat la constatarea infracțiunii.

Vârsta e doar un număr

Al doilea caz este de la Dolj, când un conducător auto, în vârstă de 67 de ani, din municipiul București, a oferit o sumă de bani unui agent de poliție, pentru a nu i se reține permisul de conducere auto.

Un agent de poliție, din cadrul Secției Poliție Rurală 4 Coșoveni – Postul de Poliție Dioști, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a oprit în trafic, pe DN6-E70, un conducător auto care depășise un autotren pe linie continuă, ocazie cu care i-a adus la cunoștință că urmează să fie sancționat contravențional și, ca măsură complementară, o să i se suspende permisul de conducere. Conducătorul auto i-a oferit agentului de poliție suma de 50 de euro, pentru a-l determina să nu constate contravenția și să nu îi rețină permisul de conducere auto.

Agentul de poliție a refuzat categoric propunerea și a anunțat șeful ierarhic, precum și DGA – Serviciul Județean Anticorupție Dolj, continuând să întocmească actele de constatare a contravenției. Pe parcursul verificărilor efectuate cu privire la persoană și la mijlocul de transport, conducătorul auto a insistat cu privire la încălcarea atribuțiilor de serviciu de către agentul de poliție, moment în care a fost prins în flagrant, imediat după ce a dat suma de 100 de euro agentului de poliție.

În urma cercetărilor efectuate, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj a dispus față de inculpat reținerea pe o perioadă de 24 ore, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită. În cursul aceleiași zile, inculpatul a fost prezentat Tribunalului Dolj, cu propunere de arestare preventivă, instanța dispunând măsura controlului judiciar pe o perioadă de 30 de zile.

Sumă de bani introdusă în interiorul unui dosar

Al treilea caz este din Olt, unde s-a realizat acțiunea de prindere în flagrant a unei persoane, fără calitate specială, care a oferit o sumă de bani cu titlu de mită unui ofițer de poliție din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Olt. Acesta se prezentase la sediul SRPCIV Olt pentru a susține examenul de obținere a permisului de conducere, deși nu avea programare în acest sens. Din cercetările efectuate, a rezultat faptul că aceasta a pus o sumă de bani în interiorul unui dosar pe care l-a înmânat ofițerului de poliție, care avea atribuții de examinare și supraveghere a sălii de desfășurare a probei teoretice, cu scopul de a-l determina să-i permită susținerea probei.

Ofițerul de poliție din cadrul SRPCIV Olt a refuzat suma de bani oferită cu titlu de mită și a apelat Call Center-ul Anticorupție 0800.806.806, pentru a sesiza infracțiunea de corupție. La data de 09 august 2022, față de inculpată, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt a dispus măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cercetările fiind continuate pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Nu dați, nu oferiți!

Oferirea plicului cu bani pentru rezolvarea, în mod ilegal, a unor probleme nu se poate justifica în niciun fel, în fața nimănui. Gestul, în aparență simplu și poate chiar banal, are conotație penală și lasă urme pe viață. O persoană condamnată poate ajunge la închisoare, deoarece legislația penală incriminează deopotrivă și oferirea de bani, nu numai primirea, prevăzând pedepse de la 2 la 7 ani, respectiv de la 3 la 10 ani. 

Din acest motiv, pentru prevenirea unor repercusiuni nedorite, Direcția Generală Anticorupție vă adresează respectuos îndemnul să vă bucurați de viață și de cei dragi! Semnalați corupția la Call Center 0800.806.806.

La momentul în care citiți aceste rânduri, conducători auto care nu au ținut cont de aceste sfaturi își execută pedeapsa, izolați între patru pereți, lipsiți de cel mai important lucru, după care toți tânjim – libertatea.

Neacșu ROBERT

comisar-șef

DGA – Serviciul Prevenire

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.