Arquus prezintă gama Sherpa, în România

Liderul european în domeniul mobilității protejate, compania franceză Arquus, concurează la licitația pentru noi vehicule blindate a Armatei Române, alături de partenerii săi industriali români. În cadrul acestei inițiative, Arquus a organizat un eveniment special, la sfârșitul lunii septembrie, la Bolintin-Deal, cu scopul de a-și prezenta platforma de vehicule, precum și strategia industrială.

Prin intermediul evenimentului organizat la sediul Renault Trucks România, din Bolintin-Deal, Arquus a dezvăluit vehiculul blindat Sherpa Light 4×4, precum și un plan cuprinzător de construire a unor alianțe pe termen lung cu industria românească de apărare.

Aceste alianțe vor permite asigurarea unor activități de înaltă valoare, localizate în România, cu un plan complet de accelerare, pentru a răspunde nevoilor Forțelor Armate Române. De asemenea, ele vor genera un grad crescut de cooperare între industriile europene de apărare, prin crearea de parteneriate reciproc avantajoase, pe noi piețe.

Pe urmele Grupului, în România

Moștenitor al unor companii de renume, precum Renault Trucks Defense, ACMAT și Panhard, Arquus este deja partener al Forțelor Armate Române, furnizându-i anterior 16 vehicule blindate PVP 4×4, în timp ce o parte din vehiculele sale din familia Sherpa sunt, de asemenea, în utilizare, în cadrul unor unități NATO din România. Membră a grupului AB Volvo, compania Arquus este, de asemenea, un partener foarte apropiat de propria companie mamă, Renault Trucks, care este foarte prezentă în România, inclusiv prin furnizarea de șasiuri de camioane pentru unitățile de pompieri.

Arquus a dezvoltat, în ultimele decenii, parteneriate strategice cu mai multe companii românești din domeniul Apărării, prin aprovizionarea atât cu echipamente auto, cât și cu echipamente militare pentru diverse programe internaționale. Această cooperare include piese specifice, structuri metalice, scaune speciale… Arquus a avut, în special, o cooperare de succes cu PRO OPTICA, liderul român în domeniul soluțiilor RCWS, ceea ce a dus în trecut la achiziția și integrarea diferitelor RCWS pe vehiculele Sherpa Light, pentru contracte de export. Această cooperare este în curs de desfășurare atât pentru piețele interne, cât și pentru cele de export.

Specialistul teatrelor de operațiuni

Sherpa este un vehicul blindat 4×4 multifuncțional, proiectat de Arquus pentru a oferi o gamă largă de versiuni și personalizări, pentru toate necesitățile și misiunile, construit pe o bază unică, aceasta dovedindu-și deja calitățile ca platformă comună pentru diferite versiuni și din punctul de vedere al ușurinței în întreținere. Familia Sherpa este compusă, în prezent, din patru modele de bază: Sherpa Scout, un vehicul blindat de legătură și recunoaștere, cu 4 sau 5 locuri pentru soldați; Carrier, echipat cu un pat, pentru transportul de trupe sau sisteme; APC, pentru transportul protejat al trupelor; și Sabre, conceput pentru nevoile Forțelor Speciale. În diferitele sale versiuni, Sherpa poate face față majorității misiunilor și poate transporta majoritatea echipamentelor forțelor de apărare și securitate.

Certificat de NATO și de Armata Franceză, Sherpa Light este un vehicul foarte popular, prezent deja în toate teatrele de operațiuni și în toate configurațiile, fiind testat în luptă cu nenumărate ocazii. Mai mult de 1.000 de vehicule Sherpa Light au fost deja comandate și livrate, o piatră de hotar care confirmă calitatea designului, versatilitatea și durabilitatea vehiculului Sherpa.

De-a lungul anilor, modelul Sherpa a fost apreciat, în unanimitate, pentru compactitatea, mobilitatea sa excepțională și sarcina sa utilă importantă, care conferă vehiculului o mare versatilitate și adaptabilitate. Diverse forțe armate au recunoscut rapid aceste capacități. NSPA (Nato Support and Procurement Agency) a comandat, în special, vehicule Sherpa în versiunea echipată cu sisteme de comunicații pentru ISAF (Forțele Internaționale de Asistență pentru Securitate), desfășurate în Afganistan.

Chile, Liban și Indonezia au achiziționat, de asemenea, vehicule Sherpa, pentru a consolida capacitățile forțelor lor de poliție și de securitate. O versiune Assault Ladder a fost, apoi, dezvoltată de Arquus, în 2014, pentru a oferi capacități fără precedent în lupta împotriva crimei organizate și a terorismului. India, poliția federală braziliană, precum și formațiunea franceză de elită GIGN au ales, curând după aceea, această versiune. Unul dintre cele mai emblematice vehicule, Sherpa Assault Ladder este prezent la toate intervențiile delicate ale grupării franceze. În 2016, Ministerul francez al Apărării a anunțat un contract pentru 300 de vehicule Sherpa, pentru a fi livrate în Kuweit. Aceste vehicule sunt folosite zilnic și au fost utilizate în special pentru operațiuni interne.

Un parteneriat la scară largă

Arquus își construiește propunerea Sherpa Light adresată guvernului român în jurul dezvoltării și susținerii unei mari alianțe industriale franco-române de apărare terestră, care ar putea fi vârful de lance al cooperării în domeniul apărării în alte domenii, precum și pe alte piețe, inclusiv la export.

Discuții avansate de cooperare sunt purtate în mai multe domenii, inclusiv, dar fără a se limita la fabricarea de caroserii blindate, componente și echipamente auto, integrarea sistemelor de comunicații / C4i, optronică, sisteme de control al focului, RCWS, avertizare și protecție CBRN, război electronic…

Arquus și partenerii săi români intenționează să crească progresiv localizarea activităților de producție, permițând faze coerente de construcție și de dezvoltare, prin formarea echipelor locale, aprovizionarea locală progresivă, producția și integrarea, înainte de a lansa producția la scară largă a vehiculelor în România, cu sprijinul Arquus. Pe întreaga durată a programului, marea majoritate a valorii financiare a contractului va fi localizată în România, la fel ca și producția vehiculelor Sherpa. Arquus urmărește localizarea în România a activităților industriale cu cea mai mare valoare adăugată, cu înființarea de capacități de producție și service pentru familia Sherpa Light, atât pentru programele interne, cât și pentru cele internaționale.

adaptarea: Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.