AUTORITATEA RUTIERĂ ROMÂNĂ: Documente eliberate de trei ori mai repede

Timpul contează și în relație cu autoritățile. Mai ales atunci când vine vorba despre eliberarea de documente. Pentru a oferi răspunsuri mai rapide, ARR a redus de la 15 la 5 zile perioada de timp în care predă licențele, copiile conforme și certificatele. Este anunțul făcut, cu ocazia conferinței ZIUA CARGO, din 30 septembrie, de directorul general ARR, Mihai Alecu.

Mihai Alecu

Noile prevederi au fost prinse în modificările aduse la OMTI 980. „Pentru a câștiga timp și a veni în sprijinul operatorilor, ca urmare a unui studiu de impact în rândul colegilor din agențiile teritoriale și cu ajutorul ministerului de resort, am modificat OMTI 980 și am redus termenul de eliberare a unei serii întregi de documente, de la 15 la 5 zile. Am pus presiune pe colegii din agenții (cărora le mulțumesc pentru colaborare), pentru a fi mai eficienți și a elibera documentele mult mai repede”, a declarat Mihai Alecu. „Vom veni, în continuare, și în sprijinul celor care solicită fizic documente și vom dezvolta și alte soluții digitale”, a continuat el.

VEZI VIDEO AICI

O aplicație dezvoltată în 4 luni

„Facem eforturi ca serviciile noastre să fie mai rapide și mai accesibile tuturor operatorilor din piață. Am fost obligați, la începutul pandemiei, din cauza virusului SARS-CoV-2, să ne închidem porțile lucrului cu publicul. Aveam o singură soluție, de a primi cererile din partea operatorilor de transport și a persoanelor fizice și de a elibera documentele necesare prin servicii poștale”, a explicat directorul general ARR, menționând că, în acest context, într-o perioadă scurtă de timp, a fost dezvoltată o soluție digitală, o platformă de depunere online a documentelor în vederea licențierii pentru operatorii care sunt deja autorizați și înscriși în Registrul Unic al Transportatorilor din România.

„În aproximativ 4 luni de la declanșarea pandemiei, am venit cu acest produs, tocmai pentru ca operatorii de transport, din confortul biroului, să poată încărca documentele, pentru ca noi, după prelucrare, să le transmitem prin poștă. Este vorba despre un sistem informatizat, securizat, care le permite să trimită documentația necesară eliberării/preschimbării/înlocuirii următoarelor documente: licența comunitară și copiile conforme ale acesteia, certificatele de transport în cont propriu și copiile conforme ale acestora, autorizația de transport național pentru vehicule avariate, autorizațiile de transport în regim de închiriere și pentru transportul alternativ, copiile conforme ale acestora și ecusoanele și, nu în ultimul rând, licențele pentru activitățile conexe transporturilor rutiere – activități de intermediere și autogară.”

În etapele următoare, operatorii noi

Ulterior, s-a mers și mai departe, prin modificarea OMTI 980 și, în cel mai scurt timp, va putea fi utilizată aplicația pentru operatorii de transport noi, pentru solicitarea licențelor comunitare și a autorizațiilor de transport. „Nu am putut oferi din prima etapă această facilitate, deoarece nu era încă prevăzută în legislația în vigoare”, a mai precizat Mihai Alecu.

Ghid de utilizare

Pe site-ul ARR, există un ghid detaliat de utilizare a sistemului informatic și a aplicației de depunere, pașii fiind predictibili și ușor de urmat. Concret, pentru a accesa sistemul, operatorul de transport trebuie să plătească o taxă de 41 de lei și să solicite o cheie de acces cu un cod unic (aferentă companiei), pentru ca, ulterior, să acceseze link-ul de pe site pentru depunerea documentelor și, etapizat, să realizeze încărcarea acestora și completarea unor câmpuri cu datele aferente cererii de eliberare documente.

Mihai Alecu, director general ARR: „Este o aplicație prietenoasă, dezvoltată in-house și ușor de accesat. Așa cum am promis, suntem în curs de finalizare a videoclipului prin care să îndrumăm operatorul, pas cu pas.”

„Recomand tuturor transportatorilor să folosească această aplicație. Din păcate, deocamdată, au fost solicitate doar 715 chei de acces, dintre care, la acest moment, active sunt 355, 300 de operatori depunând solicitări de eliberare a documentelor. Au fost eliberate 1.550 de documente raportat la aceste cereri.”

Programare online pentru persoanele fizice

În plus, persoanele fizice pot accesa, în relația cu ARR, un sistem de depunere și de programare online, pentru eliberarea certificatelor de pregătire profesională tip card și a cartelelor tahografice, prin care se vor colecta datele solicitanților înscriși la programarea online. Iar, la data și ora stabilite prin programare, vor veni la sediul agenției, vor fi fotografiați și li se va elibera direct cererea completată. „Trebuie doar să o semneze și să aștepte eliberarea documentelor. Avem, astfel, o predictibilitate în ceea ce privește încărcarea agențiilor. Se poate câștiga timp și în relația cu Autoritatea Rutieră Română și vom continua să investim în această direcție”, a concluzionat directorul general ARR.

Meda IORDAN
meda.iordan@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.