AVR ȘI ISCTR: Misiuni comune de cântărire în trafic

Autoritatea Vamală Română (AVR) și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) desfășoară misiuni comune de verificare în trafic, prin cântărire, a mijloacelor de transport marfă, în baza unui protocol semnat de președintele AVR, Marcel Simion Mutescu, și inspectorul de stat șef al ISCTR, Tudor Claudiu Nișulescu.

Concret, inspectorii de trafic rutier pun la dispoziția reprezentanților AVR bonurile de cântar ale mijloacelor de transport rutier de mărfuri, care sunt oprite în locuri amenajate, unde inspectorii ISCTR au instalate cântare electronice. În situația în care, ca urmare a cântăririi, se constata diferențe privind masa declarată și cea constatată, reprezentanții ISCTR pun la dispoziția lucrătorilor vamali informații privind masa brută și netă a vehiculului, precum și sarcina pe osii, dar și bonurile de cântar, „în scopul instrumentării și fundamentării investigațiilor cu privire la săvârșirea unor fapte care contravin legislației în vigoare în domeniul vamal sau fiscal”, prevede documentul.

RO e-Transport a impus

„Protocolul de colaborare reprezintă un pas important în prevenirea fraudei vamale și a evaziunii fiscale, necesitatea lui apărând și în contextul obligativității utilizării sistemului național RO e-Transport. Lucrătorii echipelor mobile din cadrul autorității vamale au, acum, cadrul necesar pentru organizarea de acțiuni comune cu reprezentanții ISCTR, pentru verificarea greutății mijloacelor de transport rutier de mărfuri și pentru a se asigura că greutatea din declarația vamală corespunde cu cea constatată pe teren. În caz contrar, se aplică măsurile legale în vigoare pentru declararea eronată, inclusiv calcularea taxelor datorate bugetului de stat”, a declarat președintele AVR, Marcel Simion Mutescu.

Președintele Autorității Vamale Române, Marcel Simion Mutescu, și inspectorul de stat șef al ISCTR Tudor Claudiu Nișulescu

La rândul său, inspectorul de stat șef al ISCTR, Tudor Claudiu Nișulescu, a atras atenția că „mijloacele de transport rutier supraîncărcate reprezintă un real pericol pe drumurile publice, pentru cetățeni”.

„Avem încrederea că încheierea acestui protocol de colaborare cu autoritatea vamală va reduce semnificativ acest risc, iar inspectorii de trafic rutier, împreună cu cei din cadrul AVR, vor realiza controale operative care vor contribui semnificativ la creșterea siguranței rutiere”. Autoritatea Vamală va asigura coordonarea direcțiilor regionale vamale cu inspectoratele teritoriale ale ISCTR, în vederea organizării de misiuni comune de verificare în trafic a mijloacelor de transport rutier de mărfuri, conform reglementărilor naționale și europene în vigoare”, a precizat el.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor

Cod de integritate pentru lucrătorii vamali și ANAF

Ministerul Finanțelor are în lucru un cod de integritate pentru lucrătorii vamali și pentru inspectorii ANAF, document care va fi aplicat de la finalul lunii martie. Decizia a fost luată de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, după ce procurorii DNA au făcut „pârjol”, în urma unor percheziții recente. Astfel, i-au reținut și îi anchetează sub arestat preventiv pe șeful Direcției Regionale Vamale București, Paul Petrof, și pe patru complici ai săi, pentru o mită de 50.000 de euro, primiți de la un om de afaceri, în schimbul promisiunii că va fi ajutat să obțină autorizații.

„Codul de integritate va fi finalizat la sfârșitul lunii martie, el urmând să fie inspirat din alte modele europene, pe care le avem în țările cu experiență mai avansată în acest domeniu, dar pentru noi este o lecție învățată că trebuie să fim mult mai duri și să sancționăm mult mai vehement astfel de lucruri, prin Direcția noastră de Integritate din cadrul ANAF și, sigur, prin Direcția de Integritate din cadrul Autorității Vamale, și, mai ales, să le prevenim. Din punct de vedere legal, activitatea pe care dumnealui (Paul Petrof, șeful Direcției Regionale Vamale București) o desfășoară își urmează cursul firesc al cercetării penale și este mai mult decât de condamnat că astfel de lucruri se petrec într-o autoritate vamală”.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.