Calendarul operațiunilor ROADPOL, în 2024

Polița rutieră europeană ROADPOL derulează, în februarie, prima acțiune de verificare în trafic a camioanelor și autobuzelor, dintre cele trei planificate pentru 2024, alături de alte controale tematice.

sursă foto: ROADPOL

Anul acesta, vor avea loc 12 operațiuni, dintre care două „maraton”, ce se vor desfășura simultan în țările Uniunii Europene. Vor participa, alături de polițiștii rutieri, reprezentanți ai unor instituții relevante, precum Autoritatea Europeană a Muncii (ELA). 

„Camioane și Autobuze”

Operațiunile „Truck & Bus” („Camioane și Autobuze”) vor avea loc în perioadele 19-25 februarie, 15-19 mai și 11-17 noiembrie. Autovehiculele de transport marfă și de pasageri vor fi trase pe dreapta și verificate dacă respectă siguranța rutieră. Pe de o parte, sunt controlate starea tehnică, dimensiunile și greutatea vehiculelor, iar pe de alta, documentele șoferilor, respectarea timpilor de conducere și odihnă (tahograful) și, nu în ultimul rând, încărcătura și documentele de însoțire.

sursă foto: ROADPOL

„Centura de siguranță”

Operațiunea „Centura de siguranță” este planificată pentru 11-17 martie. ROADPOL atrage atenția că lipsa purtării centurii poate crește foarte mult riscul de răniri grave în cazul unei coliziuni, fiind recunoscut faptul că este responsabilă pentru multe mii de decese pe șosea.

„Viteza”

Operațiunea „Speed” („Viteza”) se va derula în perioadele 19-25 aprilie și 5-11 august, iar prima include „Maratonul Vitezei”, când controalele de desfășoară timp de 24 de ore, în 19 aprilie, simultan, pe drumurile europene. „În fiecare zi, au loc numeroase coliziuni, în trafic. În multe cazuri, consecințele se limitează la pagube materiale ale vehiculelor, iar șoferii afectați ies din aceste evenimente foarte speriați. Din nefericire, există încă prea multe accidente soldate cu răniți sau persoane decedate. Cauzele acestor coliziuni sunt foarte diverse, însă una dintre cele mai frecvente este viteza excesivă”, precizează ROADPOL.

„Alcool și droguri”

Oprerațiunea „Alcool și droguri” la volan se desfășoară pe drumurile europene între 17-23 iunie și 16-22 decembrie. În plus, cea mai lungă zi din acest an, 21 iunie, a fost aleasă pentru un maraton de 24 de ore, pentru combaterea conducerii autovehiculelor de către șoferi aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Statisticile arată că un mic procent din populația de șoferi din Uniunea Europeană (aproximativ 5%) aflată sub influența alcoolului în trafic provoacă o proporție semnificativă de răniri grave și mortale (aproximativ 20%) în coliziunile rutiere. În mod similar, numărul celor care conduc sub influența drogurilor reprezintă un motiv de mare îngrijorare. „Acțiunile arată hotărârea forțelor de poliție din întreaga Europă de a aborda această problemă și de a demonstra că riscul de a fi prins la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor va fi mult mai mare. De asemenea, astfel de operațiuni aduc o contribuție valoroasă la realizarea obiectivului strategiilor europene și naționale de poliție rutieră de reducere a numărului de morți și răniți pe șosele”, arată ROADPOL.

sursă foto: ROADPOL

„Zilele Siguranței ROADPOL”

Anul acesta va avea loc și a patra ediție a „Zilelor Siguranței ROADPOL”, eveniment desfășurat în același timp cu „Săptămâna europeană a mobilității”, organizată de Comisia Europeană între 16 și 22 septembrie, cu scopul de a reduce accidentele mortale. „Singura zi în care vom număra decesele în trafic va fi 18 septembrie. În fiecare zi, în medie, 70 de persoane mor pe drumurile din Europa. Dorim să reducem acest număr la zero, cel puțin o zi pe an”, transmite ROADPOL.

„Focus on the Road”

Operațiunea ROADPOL „Focus on the Road”, planificată pentru 7-10 octombrie, urmărește stoparea manevrării telefonului sau a altor dispozitive, în tipul conducerii. „Pe lângă viteză, distragerea atenției este una dintre cele mai frecvente cauze ale coliziunilor. Mașinile de astăzi oferă chiar mai multă distragere a atenției decât cele din vechime”, atrage atenția ROADPOL.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.