Casa Mița Biciclista

ARCEN a anunțat, recent, că monumentul istoric al Bucureștiului Casa Mița Biciclista a intrat într-o nouă etapă a existenței sale și a deschis sezonul de iarnă cu o serie de evenimente-tribut aduse casei.

Casa Mița Biciclista este o clădire istorică faimoasă din centrul Bucureștiului care face parte dintre cele 159 de monumente de valoare națională din patrimoniul Capitalei. După 80 de ani, casa și-a redeschis porțile publicului și a reintrat în viața orașului și a dinamicii sale, urmând să devină un spațiu al comunității urbane creative.

„Deschiderea casei Mița Biciclista este continuarea firească a parcursului ARCEN. La fel și planul de transformare într-un ecosistem cultural cu braserie, cinema și spații de cultură urbană și artă pe care îl avem pentru acest loc în 2023. Timp de 12 ani am vorbit despre cum clădirile istorice trebuie să reintre în viața urbană de zi cu zi a orașului. E un proces lung, va implica comunități și grupuri creative diverse, parteneri, artiști, arhitecți, oameni de comunicare, dar știu clar că istoria recuperată a orașului este garanția reinventării lui. Noua istorie a Casei Mița Biciclista care începe cu două baluri pe 18 și 19 noiembrie poate deveni noua istorie a multor case istorice din București”, a declarat Edmond Niculușcă, fondator ARCEN.

Petrecerile-concept Mare Bal celebrează istoria casei. Pe 18 și 19 noiembrie, momente precum recitalul susținut de Bălănescu Quartet, venind special de la Londra pentru eveniment, au inaugurat redeschiderea casei pentru public. Etajele casei au fost transformate în experiențe contemporane influențate de istoria personală a monumentului istoric pentru participanții la bal. Magie incitantă și misterioasă cu cărți de joc, precum și citiri în cărți de tarot, toate au făcut parte din programul balului care a transportat publicul prezent în atmosfera balurilor grandioase ale Bucureștiului de odinioară.

„E nevoie de exemple de bune practici ca Bucureștiul să se reinventeze. La Mița Biciclista vom construi un astfel de exemplu. Obiectivul nostru este să creăm un model economic sustenabil care să transforme  monumentul istoric din centrul Bucureștiului într-un stabiliment creativ dedicat publicului interesat de viitorul orașului cultural, mai ales când orașul contemporan se naște din moștenirea vechiului oraș. Mare Bal la Mița Biciclista este începutul unei noi istorii a acestei case și lansarea promisiunii pe care o facem orașului. Bucureștiul are nevoie de un spațiu de întâlnire, în centrul orașului, deschis inițiativelor culturale și civice, un spațiu alternativ de exprimare și intersecție a diverselor energii și bule urbane”, a explicat Alberto Groșescu, vicepreședinte ARCEN.

În primă fază, în 2022, stabilimentul creativ La Mița Biciclista va fi deschis publicului doar în contextul evenimentelor organizate aici, pe parcursul acestei luni, cu ocazia Sărbătorilor.

Cine a fost Mița Biciclista?

Maria Mihăescu (n. 1885 Dițești, Prahova – d. 1968), supranumită și Mița Biciclista sau Mița Cotroceanca, a fost o femeie faimoasă din perioada interbelică din România, de care istoricul Neagu Djuvara își amintea că ar fi fost o „curtezană de lux”. Mița a rămas o adevărată „legendă” a Bucureștilor datorită frumuseții sale, dar mai ales datorită imaginii sale nonconformiste din acea perioadă, imagine rezultată din viața amoroasă și din plimbările sale cu bicicleta pe străzile Bucureștiului. Renumele și l-a câștigat în anul 1898, datorită unui ziarist, George Ranetti, care a observat-o într-una din plimbările sale cu bicicleta pe Calea Victoriei.

Cunoscută ca fiind prima femeie din România care a mers pe bicicletă, Mița a fost bănuită că ar fi avut legături amoroase cu mari nume ale perioadei interbelice: Regele Ferdinand (de la care a primit casa din Piața Amzei, casă care îi poartă azi numele, Mița Biciclista), Octavian Goga, Nicolae Grigorescu sau chiar regele Manuel al Portugaliei. Deși acesta din urmă a cerut-o în căsătorie, Maria l-a refuzat din cauza iubirii sale pentru doctorul Nicolae Minovici, fondatorul societății „Salvarea”. În cele din urmă, în anii ’40 ea s-a căsătorit cu generalul Alexandru Dumitrescu.

Conform „legendei” (care are și o doză importantă de adevăr), se pare că Mița Biciclista, în afară de pasiunea sa pentru vehicule (fie că e vorba de biciclete, mașini sau trăsuri luxoase), a rămas faimoasă și pentru faptul că ar fi fost și prima femeie faimoasă din România care ar fi purtat un costum de baie sumar (gen bikini) în public (și asta în anii 1920!!).

„Când apărea pe Calea Victoriei, aristocrații de la Capșa, burghezii de la Oteteleșanu și boemii de la Kubler abandonau politica și svartul ca să admire superbul exemplar ciclist, căruia hâtrul Ranetti nu scăpase ocazia să-i zică «Mița Biciclista». Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple și elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov strânși pe picior, cu bluza corai din care fluturau mâneci înflorate, cu ghete înalte și cu o caschetă de mătase albă, înfășurată în voal alb, din care răsăreau încrucișate două ace mari, a la Madame Butterfly”, consemna scriitorul Alexandru Predescu, în „Vremuri vechi bucureștene”.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.