Diehl Controls construiește o fabrică, la Brașov

La începutul lunii septembrie, compania Diehl Controls, parte a grupului Diehl Group, a sărbătorit ceremonia de punere a pietrei de temelie pentru noua sa fabrică din Brașov. Producția va începe la jumătatea anului 2024, iar, până în 2027, aproximativ 600 de angajați vor fabrica până la douăsprezece milioane de sisteme electronice anual.

Pe lângă cei aproximativ 50 de invitați, la ceremonia de inaugurare au fost prezenți membrii consiliului de administrație al Diehl Controls, Josef Fellner și Dirk Fricke, precum și primarul Brașovului, Allen Coliban.

Investiții de 40 de milioane de euro

Pe parcursul a 10 ani, participanții la proiect vor investi aproximativ 40 de milioane de euro în fabrica de 18.000 de metri pătrați din nordul Brașovului. Terenul de pe Bulevardul Griviței se întinde pe o suprafață de peste 125.800 de metri pătrați și este situat direct în zona industrială, cu acces facil către centrul orașului. De îndată ce va fi construit un pasaj corespunzător peste linia de cale ferată, uzina va fi ușor accesibilă pe jos sau cu bicicleta din zona rezidențială din apropiere.

La fața locului, Diehl Controls colaborează cu dezvoltatorul proiectului, CTP România, care construiește centrala în conformitate cu specificațiile tehnice, comerciale și juridice individuale și apoi o închiriază către Diehl Controls România.

Instalațiile de producție inovatoare precum și birourile moderne sunt standard, la fel și climatizarea completă a tuturor spațiilor. Clădirile vor fi izolate foarte eficient și echipate cu panouri fotovoltaice, instalate pe acoperiș. Pompele de căldură sunt proiectate astfel încât încălzirea să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2.

Personal înalt calificat

Pe lângă Wangen im Allgäu și Namysłów din Polonia, Brașov va deveni cel de-al treilea hub de producție din Europa pentru Diehl Controls. Prin această fabrică, Diehl Controls își extinde poziția de lider pe piața europeană și globală. Printre factorii care au contribuit la alegerea Brașovului se numără faptul că orașul din Transilvania istorică are o infrastructură foarte bună, iar România, ca parte a UE, beneficiază de o stabilitate solidă, atât din punct de vedere economic, cât și politic. Mai presus de toate, Diehl Controls a fost convins de instruirea de înaltă calificare din Brașov, care se realizează printr-un sistem de învățământ dual.

Diehl Controls România intenționează să angajeze între 500 și 600 de persoane, până la sfârșitul anului 2027.

Compania caută o varietate de lucrători, de la angajați pentru producție la ingineri pentru cercetare și dezvoltare și până la angajați cu experiență în managementul afacerilor. Până la începerea producției, în vara anului 2024, vor fi instruiți peste 100 de angajați, în principal în producție. Pregătirea lor va avea loc în avans la unitatea de producție din Polonia, oferind o oportunitate de învățare excelentă.

Josef Fellner

Josef Fellner, CFO Diehl Controls: „Ceremonia de astăzi de punere a pietrei de temelie marchează începutul unui nou capitol pentru Brașov ca locație industrială. Un capitol pe care dorim să îl scriem cu succes împreună cu orașul și regiunea. Până la începerea producției, de la jumătatea anului 2024, vom construi o clădire durabilă cu o infrastructură solidă, împreună cu partenerul nostru de proiect, CTP, și vom angaja peste 100 de persoane cu înaltă calificare.”

Ana Dumitrache

Ana Dumitrache, country head CTP România: „Ne consolidăm poziția, în Brașov și în regiune, cu un nou parc de afaceri de 50.000 mp. Suntem mândri să urăm bun venit Diehl Controls ca prim chiriaș al CTPark Brașov și să contribuim la atragerea unei investiții atât de importante în România.”

Allen Coliban

Allen Coliban, primarul Municipiului Brașov: „În Brașov, există foarte multe niveluri la care se fac investiții. Cele mai multe sunt private, mici sau de dimensiuni medii, care nu ajung neapărat la primărie pentru intermediere. Însă investiții mari, de dimensiunea aceasta, ca Dielh Controls, nu au fost realizate, în Brașov, în ultimii 7 ani. Miza și eforturile noastre se îndreaptă în sensul de a atrage cât mai mult și a acoperi cât mai mult din zona metropolitană și a județului, astfel încât să putem accesibiliza bazine noi de forță de muncă. Cu atât mai mult cu cât investitorii se uită la două lucruri: la accesibilizarea forței de muncă și la calificarea acesteia. În cea de-a 2-a componentă, cea de forță de muncă la un nivel înalt calificat, avem Universitatea Transilvania cu 30.000 de locuri, care este dezvoltată în principal pe zona de tehnologie și inginerie. (…) Totodată, punem Brașovul pe harta învățământului dual. Practic, în Brașov se întâmplă, deja, de ani buni de zile, această colaborare între mediul de afaceri și mediul educațional, acestea fiind direcțiile care susțin, de fapt, o dezvoltare pe termen mediu și lung.”

Parte dintr-un grup puternic

Diehl Controls face parte din grupul Diehl Group, activ la nivel mondial, și are sediul central în Wangen im Allgäu, în sudul Germaniei. Diehl Group este o companie de familie fondată în 1902, care s-a dezvoltat, de-a lungul timpului, pe cinci direcții și care a încheiat anul trecut cu aproape 18.000 de angajați, la nivel mondial, și cu o cifră de afaceri de 3,5 miliarde de euro. Din aceasta, grupul a investit, anul trecut, 350 de milioane de euro în activitatea de cercetare-dezvoltare.

Cea mai veche divizie, care reprezintă activitatea tradițională a companiei, Diehl Metall este specializată în confecția de bare, tuburi, inele și piese metalice, are o cifră de afaceri de 880 de milioane de euro și dispune de 3.000 de angajați. Diehl Defence este implicată în sisteme de apărare și muniție, Diehl Aviation este specializată în cabine pentru avion, componente pentru avioane și sisteme de control pentru industria aeronautică, iar Diehl Metering produce sisteme de măsurare pentru apă, gaze, electricitate și energie termică.

În fine, Diehl Controls, cu peste 3.700 de angajați la nivel mondial, dezvoltă și produce sisteme și circuite electronice pentru produse electrocasnice, respectiv mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase sau frigidere, precum și pentru sisteme HVAC/R (tehnologie de încălzire, ventilație, aer condiționat și refrigerare) sau sisteme de gestionare a bateriilor (BMS).

Evoluție… și revoluție

Istoria Diehl Controls a început în anul 1945, prin înființarea, de către Paul Kolb, a companiei germane Apparatebau Kolb (AKO), care, în anii 50, s-a specializat în producția de încălzitoare și radiatoare cu infraroșu, precum și sisteme electronice de control pentru prima mașină automată de spălat din lume, AEG-LAVAMAT. În 1962, a fost ridicată o nouă fabrică, la Wangen, care devine și sediul central al companiei, iar anii ’70-’80 marchează dezvoltarea unui puternic departament electronic.

În 1995, AKO devine parte a Diehl Group și începe dezvoltarea sistemelor de invertoare. În anii 2000, Diehl Controls devine companie globală, odată cu stabilirea unor filiale și facilități de producție în Polonia, China, SUA și Mexic. În 2015, primește trofeul de „Fabrica Anului”, iar în 2021 a început implementarea unei strategii dedicate de extindere pe piețele mondiale HVAC/R (încălzire, ventilație, aer condiționat/refrigerare) și de sisteme electronice industriale.

Diehl Controls România va produce, la Brașov, până la douăsprezece milioane de sisteme electronice anual, până la sfârșitul anului 2027, inclusiv pentru pompe de căldură. Potrivit reprezentanților companiei, un alt obiectiv va fi producția de sisteme electronice standardizate IATF (International Automotive Task Force) pentru industria auto.

În prezent, Diehl Controls oferă soluții complete de design industrial, electronic sau mecanic, precum și proiectare, testare, certificare și producție de serie de elemente de control, invertoare și conectoare pentru electrocasnice (mașini de spălat și uscat rufe, mașini de gătit, frigidere, mașini de spălat vase etc.), pentru aparatură profesională de spălat sau gătit, pentru HAVC/R, precum și sisteme de management al bateriilor pentru aplicațiile electronice industriale.

Iar o parte din această poveste de succes se va scrie, începând de anul viitor, și la Brașov!

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.