INFRASTRUCTURĂ. Orbital București: 3 drumuri radiale, la proiectare

Trei dintre cele zece drumuri radiale din cadrul proiectului Orbital București, menit să lege metropola de cele două centuri rutiere, Autostrada A0 și Șoseaua de Centură (DNCB), intră la faza de proiectare.

Irinel Scrioșteanu (centru)

Contractele au fost semnate de reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Ilfov și Primăriei Municipiului București, cu cei ai firmelor câștigătoare ale licitațiilor. După realizarea studiului de fezabilitate, urmează obținerea autorizației de construire și vor putea începe lucrările la aceste drumuri, care vor rezolva, în mare parte, aglomerația rutieră.

Este vorba despre Drumul Radial (DR) 4 Nord Expres, în lungime de 11,5 km, care va lega comuna Corbeanca de București, în zona bd. Poligrafiei, DR1 Vest Expres (Domnești/Ciorogârla-A0-DNCB-bd. Timișoara), de aproximativ 9 km, și DR9-Sud Expres (Berceni/Vidra-A0-DNCB-bd. Metalurgiei) de aproximativ 13 km.

DR1 Vest Expres va avea caracteristicile unei autostrăzi sau a unui drum expres, cu 4 benzi de circulație, câte 2 pe fiecare sens, piste pentru biciclete și trotuare. În urma studiului de fezabilitate, se va stabili care dintre cele 3 variante de aliniament stradal este cea potrivită, cu lățimea de 21, 28, sau de 32 m.

2 drumuri sunt încă la licitație, iar alte 5 – în pregătire

Totodată, sunt în procedură de licitație DR10 Măgurele Expres (A0-oraș Măgurele-Parc Industrial Măgurele-DNCB-Prelungirea Ferentari), de aproximativ 11 km, și DR2 Autostrada A1, care va avea o lungime de aproximativ 12 km și presupune extinderea Autostrăzii București-Pitești la trei benzi pe sens, între km 10 și 23, lucrările urmând a fi realizate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

De asemenea, se află în faza de pregătire a documentațiilor pentru lansarea procedurii de achiziție a proiectării DR3 Giulești Expres (Calea Giulești-oraș Chitila-Săbăreni, jud. Giurgiu), de aproximativ 10 km, DR5 Pipera Expres (Tunari-Otopeni-DNCB), de aproximativ 10,5 km, DR6 Afumați Expres, cu o lungime de aproximativ 4,4 km ce va face conexiunea Autostrăzii A0 cu DN2 și va constitui o variantă de ocolire a localității Afumați, DR7 Est Expres cu o lungime de aproximativ 6 km, ce va face legătura între București și localitatea Moara Domnească (Voluntari-Dobroești-Pantelimon-Găneasa-Afumați), DR8 Splai Expres (Splaiul Unirii-DNCB-A0), cu o lungime de aproximativ 5,5 km ce va face legătura între București și zona metropolitană prin nodul Cernica, precum și nodul rutier Ștefăneștii de Jos.

Cele 10 drumuri vor intersecta 30 de suburbii din zona metropolitană

Cele zece drumuri radiale vor avea o lungime totală de peste 96 km și 33 de noduri rutiere, intersectând 30 de suburbii din zona metropolitană. Astfel, marile artere de circulație din București (bd. Timișoara, Calea Giulești, bd. Poligrafiei, zona Pipera, șos. Dobroești, Splaiul Unirii, bd. Metalurgiei, Prelungirea Ferentari) vor fi prelungite până la Șoseaua de Centură și A0, pentru a deveni alternative la traficul curent al rezidenților din Capitală și din județul Ilfov. Aceste drumuri vor avea două benzi pe sens și o zonă mediană de aproximativ 8 metri, pentru dezvoltări ulterioare de transport de masă (tren ușor, metrou ușor sau tramvai).

Drumurile radiale vor costa 700 de milioane de euro și sunt realizate de Ministerul Transporturilor, în parteneriat cu Primăria Capitalei. Finanțarea pentru studiile de fezabilitate este asigurată din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Ministerul Transporturilor estimează finalizarea drumurilor radiale în 2027-2028, după încheierea, în 2025, a construirii Autostrăzii de Centură (A0), potrivit secretarului de stat Irinel Scrioșteanu.

A început asfaltarea Pasajului Doamna Ghica

La o săptămână de la începutul lunii august, constructorul a început asfaltarea Pasajului Doamna Ghica, parte importantă a inelului median și care face legătura între zona de nord și zona de sud a Capitalei. După finalizare, pasajul va asigura continuitatea traficului pe str. Doamna Ghica, peste șos. Colentina.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.