IVECO eDAILY: Rapsodia albastră

Prezentat în luna septembrie la IAA Hanovra, noul IVECO eDAILY răspunde celor mai importante provocări cu care se confruntă companiile de transport, în prezent. Am avut ocazia, în cadrul unui interesant eveniment desfășurat la Torino, să ne convingem pe viu de calitățile celei mai noi generații ale acestei game legendare, care, acum, face pași importanți către un viitor fără emisii de carbon.

Fiind un vehicul cu zero emisii, eDAILY, prezentat, la Torino, în noi nuanțe de albastru, este prietenos cu mediul și creează premisele scăderii costurilor de transport, atât pentru proprietarul încărcăturii, cât și pentru consumatori. În pus, costurile de întreținere și reparații scad cu până la 50%. Sistemul electric al noului eDAILY a fost testat cu succes în condiții extreme, de la -30°C, până la +50°C, iar pornirile în rampă sunt garantate cu pante de până la 30%. De asemenea, modul de conducere cu o singură pedală al eDAILY facilitează conducerea și transformă energia cinetică generată de frânare în energie electrică, reducând astfel consumul de energie și uzura plăcuțelor de frână.

În plus, noul eDAILY răspunde mai eficient nevoilor șoferului, prin integrarea aplicației IVECO Driver Pal, care îi oferă informații în timp real despre starea mașinii, nivelul de încărcare a bateriei și care îi poate sugera traseul optim până la cea mai apropiată stație de încărcare.

Mai multe seturi de baterii

În al doilea rând, IVECO eDAILY dispune de o tehnologie care permite instalarea mai multor seturi de baterii, crescând, astfel, autonomia vehiculului, în funcție de misiune. Mai mult decât atât, dacă, pe durata de viață a unui vehicul, proprietarul își modifică misiunea, atunci, se poate modifica numărul bateriilor, astfel încât autonomia să corespundă noii misiuni. Astfel, utilizatorii noului eDAILY au posibilitatea de a alege nivelul de autonomie din gamă care li se potrivește cel mai bine.

eDAILY poate fi echipat cu una, două sau trei baterii, care beneficiază de o garanție de opt ani de utilizare, sau până la 250.000 de kilometri. În cazul în care capacitatea de stocare a baterie scade sub 80% în acest interval, ea va fi înlocuită, fără niciun cost suplimentar. Un alt aspect care dezvăluie caracterul versatil al noului eDAILY este faptul că poate fi realimentat de la orice stație de încărcare, fie ea publică sau privată. Opțiunile de încărcare includ varianta alimentării la o putere de 80kW, care, în doar 30 de minute, crește autonomia autoutilitarei cu 100 de kilometri.

Acces nelimitat

Cel de al treilea atu este acela că, fiind un vehicul cu zero emisii, noul eDAILY oferă proprietarului său un avantaj competitiv considerabil prin accesul fără restricții – fie ele legate de normele de poluare sau de masa autovehiculului – în orice zonă metropolitană. Astfel, proprietarii de mari flote auto, precum retailerii sau firmele de curierat, nu mai trebuie să plătească taxele de intrare în zonele centrale ale marilor orașe și, astfel, pot aproviziona mai repede magazinele, sau pot diminua timpii de livrare către clienți.

În al patrulea rând, noul eDAILY beneficiază de același sașiu unic prin fiabilitatea și robustețea sa, caracteristic familiei DAILY. Șasiul eDAILY poate acoperi absolut toată gama de volume din categoria sa, fiind pretabil pentru orice fel de suprastructură. Conceput pentru a fi „geamănul electric” al emblematicului DAILY, eDAILY acoperă toate aplicațiile LCV – inclusiv misiuni grele și conversii, aceasta fiind o propunere unică pe o piață foarte competitivă. eDAILY oferă un volum de încărcare de până la 20 metri cubi, o sarcină utilă de până la 4,6 tone și o capacitate de remorcare de până la 3,5 tone.

eDAILY beneficiază de o putere maximă de 140 kW (190 CP), cuplu maxim de 400 Nm și atinge o viteză maximă până la 120 km/h, dar, în cazul în care este nevoie de putere suplimentară, șoferii pot profita de un impuls suplimentar prin activarea funcției distinctive Hi-Power, specifică eDAILY. Utilizarea energiei poate fi optimizată datorită selectorului modului de conducere, care permite fie extragerea puterii maxime, fie minimizarea puterii absorbite.

Bun venit în era digitală!

Pentru a îmbunătăți productivitatea și bunăstarea șoferului, eDAILY vine însoțit de un pachet complet de servicii digitale, modulul de conectivitate permițând schimbul de date cu biroul administrativ. Serviciile pot fi accesate prin intermediul portalului IVECO ON, care propune un nou sistem de management al datelor și funcțiuni web-API. Software-ul de la bordul vehiculelor poate fi actualizat în mod regulat, over-the-air, iar parametrii funcționali ai vehiculului sunt monitorizați de la distanță, de către Control Room IVECO. Sistemul de diagnosticare proactiv și predictiv poate preveni opririle neplanificate și permite programarea la timp a operațiunilor de întreținere.

Există, de asemenea, o aplicație denumită eDAILY Routing, care interacționează cu vehiculul, pentru a face calcule și previziuni privind autonomia acestuia, de câte încărcări este nevoie până la destinație și timpul exact al sosirii. Sunt emise alerte de autonomie, care informează managerul de flotă asupra momentului când gradul de încărcare a bateriei se apropie de limită, sau în cazul unei probleme. De asemenea, managerul de flotă poate seta de la distanță modurile de conducere și pe cele regenerative ale vehiculului, pentru optimizarea utilizării energiei. Monitorizarea utilizării energiei calculează absorbția energetică în fiecare moment (luând în calcul și priza de putere) și oferă rapoarte detaliate privind energia consumată versus distanța parcursă.

Serviciile digitale disponibile includ și noi componente cum ar fi Evaluarea Stilului de Conducere, programarea de la distanță a încărcărilor, panel de control extins cu parametrii vehiculului etc.

Nu în ultimul rând, asistentul vocal IVECO Driver Pal, care poate fi activat direct din aplicația Easy Daily, oferă informații specifice vehiculelor electrice, dar și posibilitatea de a controla prin comenzi vocale climatizarea și navigația.

Un ecosistem avansat

Este demn de remarcat și faptul că serviciile IVECO pentru eDAILY intră în vigoare chiar de dinainte de cumpărare, prin consiliere privind cel mai potrivit vehicul și cea mai eficientă configurație de încărcare pentru necesitățile clienților. IVECO a încheiat parteneriate cu importanți furnizori de electricitate din Europa, pentru proiectarea, furnizarea, instalarea și servisarea unor soluții de încărcare personalizate, care includ (la cerere) și contracte de furnizare a energiei favorabile pentru client. Acest lucru le permite clienților să își minimizeze investiția inițială și cheltuielile cu energia, în timpul operării.

Nu în ultimul rând, odată cu eDAILY, IVECO a lansat și un mode de business inovativ, denumit „Green & Advanced Transport Ecosystem” (GATE), un model de închiriere pe termen lung pentru vehiculele electrice, de natură să deschidă porțile multor clienți noi către mobilitatea electrică. Acesta include o formulă inovativă de „plată per utilizare”, dedicată exclusiv vehiculelor electrice.

Edițiile limitate Leoncino (versiune eDAILY vintage) și Tigrotto (DAILY 4×4) onorează memoria modelelor OM ale anilor 50-60 ai secolului trecut.

„Faptul că eDAILY dispune de baterii modulare, montate pe șasiu și care, ulterior, pot fi înlocuite cu unele mai performante, pe măsură ce tehnologia avansează, demonstrează că este o autoutilitară orientată către viitor. Cred că aceste este principalul avantaj al acestui model. Prin lansarea noului eDAILY, IVECO a venit cu o versiune perfect aliniată cu cerințele actuale ale pieței. Suntem impresionați în special de șasiu, care face că eDAILY să fie vehiculul care răspunde cel mai bine profilului nostru de activitate” – Adrian Țigănuș, fleet maintenance manager la FAN COURIER.

„Este cunoscut faptul că șasiul clasicului DAILY este unul foarte rezistent, iar acesta este un aspect extrem de important pentru noi, pentru că ne oferă o gamă foarte variată de carosări. Am avut plăcuta surpriză să constatăm că noul eDAILY oferă în continuare acest avantaj, de a monta pe șasiu orice tip de suprastructură. De asemenea, am fost impresionat de manevrabilitatea vehiculului. L-am condus pe un traseu destul de solicitant, iar mașina s-a comportat perfect și la plecarea din rampă, cu o înclinație destul de mare” – Răzvan Ciucu, sales director Cool Unit.

Edițiile limitate Leoncino (versiune eDAILY vintage) și Tigrotto (DAILY 4×4) onorează memoria modelelor OM ale anilor 50-60 ai secolului trecut.

eDAILY pe scurt

  • până la 400 km autonomie în mediu urban
  • până la 50% economii în costurile de întreținere
  • până la 7,2 t masă totală
  • până la 20 mc volum de marfă
  • până la 4,6 t sarcină utilă
  • până la 3,5 t capacitate de remorcare
  • până la 15 kW priză de putere.

Raluca MIHĂILESCU

Torino, ITALIA

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.