LEGEA 296: Unele impozite și taxe au fost majorate și s-au introdus altele noi

Guvernul și-a angajat răspunderea, în Parlament, pe Legea 296 privind unele măsuri fiscal-bugetare, pentru asigurarea sustenabilității financiare a României, pe termen lung.

Unele impozite și taxe au fost majorate, iar altele noi au fost introduse, prin modificarea mai multor legi, în principal a Codului fiscal. Aceste dări către stat va fi aplicate treptat: din noiembrie 2023, de la 1 ianuarie 2024 și de la jumătatea anului viitor. Executivul estimează că va obține suplimentar la buget aproape 20 de miliarde lei, în anul 2024.

Iată noile măsuri, în ordinea aplicării lor:

De la 1 noiembrie

IT-iștii plătesc impozit pe venit pentru sumele de peste 10.000 de lei, dar vor fi scutiți de plata contribuției la Pilonul II de pensii, dacă doresc, ei putând  opta pentru aceasta. Totodată, angajații din construcții, agricultură și industria alimentară plătesc asigurări de sănătate (CASS). Salariul mediu pentru aceste categorii a fost majorat de Guvern cu exact cât plătesc acum drept contribuție la sănătate (10%). Astfel, salariului minim brut din construcții a crescut de la 4.000 la 4.582 de lei, dar primesc „în mână” 3.150 de lei, la fel ca înainte, iar cel al angajaților din agricultură și din industria alimentară a urcat la 3.436 și primesc tot 2.362 de lei net.

De la 11 noiembrie – plățile în numerar, limitate

Ordonanța de urgență prin care Guvernul mărise limitele operațiunilor de încasări și plăți în numerar a fost revizuită de, cu o zi înainte de intrarea ei în vigoare (11 noiembrie), astfel încât toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice, cu două excepții: plafonul de casă pentru firme va fi de maxim 50.000 de lei, iar avansul spre decontare va fi 1.000 de lei pe zi. Premierul Marcel Ciolacu a argumentat: „Am vorbit cu reprezentanții sistemului bancar, cu micii comercianți din piețe, cu marii antreprenori, dar și cu familiile care au microîntreprinderi. Concluzia unanimă este că economia noastră nu este încă pregătită să funcționeze cu mai puțin numerar, în special în mediul rural, unde bancomatele sunt rare și lumea folosește mai mult numerar. În egală măsură, însă, vreau să eliminăm toate portițele prin care se face evaziune fiscală în România”.

De la 1 ianuarie 2024

  • Microîntreprinderile – impozit pe cifra de afaceri

Microîntreprinderile vor plăti impozit pe cifra de afaceri, astfel: 1% pentru venituri de până în 60.000 de euro și 3% pentru cele care depășesc acest plafon sau desfășoară anumite activități, principale sau secundare, corespunzătoare unor coduri CAEN specifice. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit, dacă rata de rentabilitate trece de 30%.

  • Taxarea companiilor mari

Vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri companiile mari, care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro și determină un impozit pe profit (de 16%), cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat, până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri. Din totalul cifrei de afaceri, pe lângă investiții, vor fi scăzute și accizele, care reprezintă de asemenea o taxă.

Sunt exceptate companiile care desfășoară exclusiv activități de distribuție/furnizare/transport de energie electrică și gaze naturale și care sunt reglementate/licențiate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Guvernul a renunțat, de asemenea, la prevederile inițiale din proiect, prin care se eliminau sponsorizările acordate de firme ONG-urilor.

  • Băncile, impozitate suplimentar cu 2%

Băncile vor plăti un impozit suplimentar, de 2%, pe cifra de afaceri, în 2024 și 2025, iar, în 2026, vor reveni la o taxă de 1%. Companiile din petrol și gaze cu afaceri peste 50 de milioane de euro vor plăti, și ele, impozit suplimentar, de 0,5% pe cifra de afaceri, pe lângă impozitul pe profit.

  • PFA – activități independente: plafon CASS la 60 de salarii minime

Persoanele cu venituri din activități independente vor avea un nou plafon pentru plata CASS, de 10%: vor achita 10% la veniturile nete, dacă au sub 60 de salarii minime, iar dacă au mai mult, va fi plafonat la cele 60.

  • TVA majorat

Cota de TVA va crește, de la 5%, la 9% pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență, precum și pentru livrarea de locuințe sociale.

Va crește, de la 5 la 19%, și TVA pentru sălile de fitness, bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative, evenimente sportive.

Totodată, se va majora de la 9%, la cota standard, TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100 g produs.

  • Acciză pentru zahăr

Totodată, se va introduce o acciză pentru: băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat, pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5-8 g/100 ml, de 40 de  lei/hl; băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml, de 60 de lei/hl.

  • Impozit special pe case și mașini de lux

Va fi instituit un impozit special pentru: persoanele care au în proprietate clădiri cu valoarea impozabilă a clădirii de peste 2,5 milioane de lei; persoanele fizice și cele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România, a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 de lei. Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani, începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului.

  • Limitări la bugetari

Voucherele de vacanță vor fi acordate numai acelor bugetari care au venituri salariale mai mici de 14.000 de lei brut, concomitent cu majorarea acestora, de la 1.450 la 1.600 de lei. Indemnizația de hrană va fi acordată numai bugetarilor ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 de lei brut. Cuantumul sporului de condiții periculoase sau vătămătoare va fi limitat la maxim 1.500 de lei. Se reduc cu cel puțin 15% cheltuielile cu materiale și servicii, în instituțiile de stat.

  • Bonurile de masă, cu plata CASS

În cazul bonurilor de masă, se va plăti contribuția la sănătate (CASS) pentru ele.

  • Impozit de 70% pe veniturile neidentificate

Cota de impozit pe venit va crește, de la 16 la 70%, pentru veniturile a căror sursă nu a fost identificată, constatate în cadrul unei verificări a situației fiscale personale. Măsura va fi aplicabilă pentru veniturile identificate în urma verificărilor începute după 1 iulie 2024.

  • Dizolvarea, radierea – numai dacă firmele nu au datorii la stat

Firmele vor putea fi dizolvate sau radiate numai dacă nu au datorii la stat. Ele vor fi afișate în Buletinul Electronic al ONRC, cu cel puțin 60 de zile calendaristice înainte, iar lista se transmite la ANAF, care, în 45 de zile calendaristice, precum și orice alt creditor, vor comunica ONRC societățile care înregistrează obligații bugetare restante și/sau la care este în curs de desfășurare o acțiune de control fiscal, ori alte creanțe neachitate, caz în care se amână inițierea acțiunii de dizolvare/radiere, până la stingerea acestora, respectiv până la finalizarea acțiunii de control fiscal.

  • RO e-Factura, obligatorie

De la 1 ianuarie și până pe 30 iunie 2024, va fi obligatorie raportarea facturilor în sistem electronic, în termen de cinci zile lucrătoare de la emitere, indiferent dacă destinatarii sunt sau nu înregistrați în Registrul RO e-Factura, iar după 1 iulie 2024, facturile trebuie emise direct din sistemul RO e-Factura. Nerespectarea prevederilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă, de la 5.000 la 10.000 de lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, cu amendă de la 2.500 la 5.000 de lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, și cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice. Prin excepție, până la 31 martie 2024, nu se aplică sancțiuni.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.