Moș Crăciun Secret e voluntar în Europa!

Mii de români din diaspora joacă zilnic „leapșa pe fapte bune”. Începând cu luna octombrie a acestui an, s-au transformat în Super Eroi de Crăciun și dau din mână în mână cutii magice cu cadouri pentru nevoiașii necunoscuți din România.

Asociația Voluntari în Europa a anunțat, la începutul lunii decembrie, că interesul pentru campania Super Eroi de Crăciun, lansată în 24 octombrie, a căpătat dimensiuni multiple. Între românii din diaspora și cei din țară s-au format nu unul, ci trei lanțuri de fapte bune. Cadourile au fost pregătite, transportate, distribuite și primite cu bucurie de destinatari.

Adriana Mureșan, șofer de TIR și membru fondator al Asociației Voluntari în Europa: „Puțini suntem cei care ne cunoaștem între noi, dar, logistic, suntem bine organizați. Sunt Super Eroi de Crăciun toți necunoscuții implicați în campanie, de la cel care cumpără cadourile, la cel care beneficiază de ele.”

„Pe cei care primesc cadouri îi considerăm Super Eroi pentru că nu renunță la luptă, în ciuda vieții grele pe care o au. Atenție! Oferim CADOURI, nu ajutoare. Suntem Moș Crăciun Secret. Misiunea noastră, a voluntarilor este simplă. Cumpărăm, pregătim, transportăm și distribuim din ușă în ușă cadouri. Ei, copiii săraci, bătrânii fără familie, oamenii în nevoie sunt Super Eroi tot anul. Duc greul vieții. De sărbători, au nevoie de noi, iar noi le dezlănțuim bucuria. Împreună, suntem mai buni și împreună, facem minuni”, a explicat Adriana Mureșan.

Românii din diaspora au cumpărat cadouri, alocând din bugetul familiei, surprize care intră în câte o cutie de pantofi, pentru fiecare beneficiar din România. În Spania, Asociația RO Iberica 2020 a făcut peste 150 de cadouri și s-a ocupat de colectarea în diverse puncte fixe.

În alte țări, oamenii și-au marcat prezența pe traseu ca să predea coletele magice transportatorilor. În fiecare dintre cutii, pe lângă cadouri, au inclus pasiunea lor pentru fapte bune.

Livrăm bucurie. Acasă!

„Suntem transportatori de colete poștale. Sloganul afacerii noastre este «Livrăm bucurie. Acasă!» În condițiile izolării impuse de pandemie, noi am avut mai mult de lucru, anul acesta, pentru că noi livram colete la domiciliu, oriunde în România. Mereu avem acțiuni caritabile, însă, acum, prin implicarea alături de «Voluntari în Europa», am simțit că suntem mai eficienți. Am văzut poze cu unii dintre copiii către care ducem cadourile sărbătorilor de iarnă. Bucuria din ochii lor m-a impresionat. Suntem o simplă rotiță dintr-un angrenaj: unii cumpără cadouri; alții le depozitează și le ordonează; noi le transportăm, cu drag. Anul acesta a fost un dar pentru noi. Am avut de lucru. Acum întoarcem darul, către cei care n-ar avea, dacă n-ar exista Moș Crăciun Secret”, declară Adriana Matei, managerul companiei de curierat Maty Express, care a adus cutiile magice din Spania.

Moș Crăciun Secret folosește TIR-uri, microbuze și autobuze, nu reni, și transportă cadourile până în cele mai ascunse cotloane ale României.

„Sunt dedicat muncii și uneori simt că mă robotizez. Văd lucrurile din punctul A în punctul B. Când suntem în nevoie, eu sau colegii mei, intrăm pe pagina de Facebook «Voluntari în Europa», ca să cerem ajutor. Acum intru ca să citesc indicații despre locațiile din care să preluăm cadourile. Firma mea acoperă centrul și sudul României. Pentru zonele îndepărtate sau izolate, stabilesc întâlnire cu alți curieri, care pot duce cadourile mai departe. Nu mă pot ocupa de cazuri sociale, dar am văzut la știri un caz din Dolj. O bunică care îngrijește singură 3 nepoți. O notificare pe grup, iar bunica o să fie localizată. Cadourile vor putea ajunge la ea și la nepoți. Întorc binele pe care l-am primit de la viață”, spune Bogdan Chiriac Tufoi, manager al companiei Speed Trans, care transportă persoane și colete pe rute de Germania, Țările de Jos, Austria, Belgia.

Peste 2.400 de colete fuseseră deja preluate din diaspora până la începutul lunii decembrie, dar ținta propusă se ridica la 3.000. Din Italia, coletele au fost preluate de ACD Expres. Din Elveția, Franța, Germania sau Austria, de echipa Ionuț-Iulian Transexpres, toate firme administrate de români din diaspora.

Cel mai eterogen, dar cel mai frumos grup de Super Eroi de Crăciun a fost cel al Transportatorilor Bucuriei, care, anul acesta, a câștigat Premiul Special pentru Responsabilitate Socială, decernat cu ocazia RTCY 2020. .

adaptarea: Meda IORDAN

meda.iordan@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.