Oportunitatea încrederii

Sunt sigur că v-ați întrebat adesea de ce sunt atât de puține povești reușite despre proiecte în care antreprenorii români se asociază.

Radu Borcescu

Lipsa unei culturi bine înrădăcinate privind un mediu de afaceri dominat de libera inițiativă… Suntem încă la prima generație de antreprenori… Omului de afaceri român îi place să nu dea socoteală nimănui… Dacă tot descoperă o oportunitate, mai bine să o exploateze singur, fără a trebui să împartă viitorul profit cu altcineva…

Putem să mai enumerăm câteva motive… pertinente. Însă, în final, este vorba despre încredere. Multe proiecte de asociere nu demarează pentru că nu există încrederea necesară și tot multe s-au năruit pentru că încrederea între asociați s-a destrămat.

De curând, am participat la o conferință în cadrul căreia a fost anunțată asocierea, pe un proiect ambițios, a doi oameni de afaceri importanți, în lumea transporturilor. Oportunitatea asocierii a fost evidentă – ambele companii ținteau aproximativ același segment de piață și cei doi antreprenori au decis că este mai bine să lucreze împreună, decât să se concureze.

Dacă ar fi atât de simplu, am fi văzut până acum mult mai multe asocieri între oamenii de afaceri români!

Atunci, înseamnă că motivul asocierii a fost legat de capacitatea managerială… Discutăm, deja, despre antreprenori români aflați în căutarea de a investi în noi proiecte. Sumele destinate investițiilor sunt, bineînțeles, limitate, însă, astăzi, adevărata provocare este să găsești manageri de calitate, capabili să dezvolte noile companii în ritmul și pe direcția stabilite la înființare. Degeaba ești antreprenor, ai bani și dorință de dezvoltare, dacă nu identifici oamenii potriviți să conducă noile proiecte dezvoltate.

Asta înseamnă că managerii sunt, de fapt, liantul unor potențiale asocieri viitoare? Cu siguranță, face parte din ecuație!

Însă, am stat de vorbă cu acești doi antreprenori și am descoperit ceva nou! Ambii s-au consacrat pe un segment de piață care îi face mai degrabă concurenți, decât potențiali asociați. Sediile centrale ale celor două companii sunt în regiuni diferite geografic. Nu au dezvoltat o relație de prietenie anterioară asocierii… Și atunci, de unde a apărut încrederea? Și acesta a fost momentul revelației – în loc să nu doarmă nopțile, gândindu-se dacă au găsit sau nu partenerul potrivit, s-au uitat la rezultate. Ce a făcut de-a lungul timpului fiecare dintre ei? Cum arată afacerile fiecăruia? Ce imagine au în piață? A fost atât de simplu! Intuiția și norocul rămân importante, însă greu de utilizat, atunci când vine vorba despre decizii importante, însă astăzi avem la îndemână un instrument mult mai eficient. Putem vedea ce a realizat fiecare dintre noi! Și, de aici, va rezulta un nou impuls pentru mediul de afaceri românesc.

Piața românească și legăturile ei cu țările UE și nu numai oferă, în continuare, multe oportunități, iar asocierile ar trebui să fie răspunsul corect.

Antreprenorii români aflați în căutarea de noi oportunități în care să investească au șansa de a atrage multe dintre ideile noi. Lipsa banilor, o experiență de business insuficientă și credibilitatea scăzută în fața instituțiilor financiare sunt câteva dintre motivele care recomandă start-upurilor să caute antreprenori consacrați, în domeniul respectiv. Însă investitorul va trebui să aleagă…

Este, până la urmă, o simplă problemă de statistică – dezvolți două proiecte în zece ani și speri ca măcar unul să iasă bine, sau alegi să te asociezi și dezvolți zece proiecte în doi ani?

Oportunitatea este evidentă și nu se manifestă doar în legătură cu resursele financiare disponibile, ci mai ales în legătură cu gradul ridicat de încredere pe care îl putem căpăta unii față de alții, pe baza a ceea ce am realizat până acum.

Nu a fost, de fapt, vorba despre a aștepta apariția următoarei generații de antreprenori – eventual mai bine pregătită și adaptată la principiile actuale ale economiei de piață. Tot ce a trebuit a fost să construim „istoric”!

Radu BORCESCU

radu.borcescu@ziuacargo.ro

Împreună mișcăm lucrurile!

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.