QARGO 4EV, de la Quantron

Unul dintre jucătorii cu aspirații înalte de pe piața mobilității electrice bazată pe baterii și celule de combustibil, Quantron AG, a prezentat QARGO 4EV, cea mai nouă creație a sa – un camion ușor, ideal pentru activități de distribuție.

Cu ocazia evenimentului Q-Days 2022, desfășurat la Gersthofen/Augsburg, în Germania, producătorul a reiterat dorința de a contribui la crearea unei „lumi mai verzi”. Faptic, face asta producând vehicule comerciale cu emisii zero și contribuie, astfel, la reducerea emisiilor de CO2 și la atingerea obiectivelor climatice globale.

Noul QARGO 4EV

Numele QARGO nu numai că are o asociere puternică cu cuvântul „marfă” prin asemănarea sa, ci și o combinație de „Q” pentru Quantron și „Argo” bazată pe nava cu același nume cu care o legendă din mitologia greacă spunea că Iason și Argonauții au navigat pentru a găsi „Lâna de Aur”. Camionul a fost special conceput pentru a facilita transportul în interiorul orașului și livrările last-mile. Există o gamă largă de opțiuni de configurare a caroseriei, astfel, vehiculul poate fi utilizat într-o mare varietate de aplicații, de exemplu în cadrul serviciilor municipale, horticultură, transport de mobilă sau livrări de alimente.

Manevrabilitatea este unul dintre punctele forte ale lui QARGO, având un ampatament de 3,3 m, rezultând o rază de viraj foarte mică. Vehiculul, ce are dimensiuni compacte, este ideal pentru traficul în interiorul orașului. QARGO 4EV nu se remarcă doar prin designul modern Quantron, în conformitate cu valorile mărcii companiei, „de încredere”, „energic” și „curajos”.

Performanța pe care o promite camionul este, de asemenea, impresionantă: o autonomie de funcționare de până la 350 km (măsurată în ciclu WLTP), precum și o sarcină utilă de 2.300 kg – fără a produce emisii sau zgomot. Capacitatea bateriei este de 81 kWh și se reîncarcă cu 60 kW în 1,2 ore, la o stație de încărcare rapidă. Sunt folosite baterii fără cobalt, de la CATL, cel mai mare producător de baterii din lume.

Siguranță

Pe lângă preocuparea pentru mediu, dezvoltarea QARGO a inclus și elemente ce conferă un standard ridicat de siguranță. Acesta este motivul pentru care camionul are sisteme precum prevenirea părăsirii benzii și un asistent de frânare de urgență, pentru sprijinirea șoferului.

Cabina scurtă oferă o vizibilitate optimă a obiectelor situate direct în fața vehiculului. În combinație cu ampatamentul scurt, lungimea totală a vehiculului este redusă, în timp ce volumul caroseriei rămâne același, fapt ce contribuie la o mai bună vizibilitate și manevrabilitate.

Q-Days 2022 – direcția mobilității electrice

Cu ocazia evenimentului desfășurat la finalul lunii aprilie, Quantron AG a prezentat numeroase alte idei legate de mobilitatea electrică. Compania a expus gama sa de vehicule FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) & BEV (Battery Electric Vehicle) care, de asemenea, au fost disponibile pentru demonstrații și sesiuni de drive-test. În plus, au fost dezbătute și alte laturi ale mobilității electrice, precum modernizarea vehiculelor comerciale noi și uzate, ale căror trenuri de rulare diesel au fost înlocuite cu o unitate Quantron BEV sau FCEV. Ofensiva H2 și celulele de combustibil au fost prezentate ca direcții în care Quantron, alături de partenerul-cheie Ballard Power, este gata să facă pași înainte.

Sunt dezvoltate și produse în cooperare cu parteneri globali din ecosistemul Quantron. Acestea includ QEV Technologies și EV Dynamics. Modulele vehiculelor provin din Asia și, apoi, sunt adaptate pentru a se potrivi standardelor europene și cerințelor individuale ale clienților de către echipa de dezvoltare de la Quantron și QEV Technologies.

Despre Quantron AG

Quantron AG este un furnizor de sisteme de mobilitate electrică sustenabilă cu baterii și celule cu hidrogen, pentru vehicule comerciale, cum ar fi camioane, autobuze și camionete. Gama largă de servicii se bazează pe cele două unități de afaceri Q-Retrofit (electrificarea vehiculelor uzate și existente, de la motorină, la propulsie electrică, având emisii zero) și Q-Mobility (furnizare de vehicule proprii, cu emisii zero, ale mărcii Quantron). Cu Q-Ecosystem, Quantron AG oferă, de asemenea, un concept general pentru mobilitate cu emisii zero.

Aceasta include crearea de concepte generale individuale, inclusiv infrastructura de încărcare adecvată, precum și oferte de închiriere, finanțare și leasing și cursuri de formare și ateliere la Academia Quantron. De asemenea, compania comercializează baterii și concepte integrate de electrificare personalizate producătorilor de vehicule comerciale, mașini și vehicule intralogistice.

Compania germană din Augsburg are o rețea de 700 de parteneri de service și beneficiază de cunoștințele vaste ale experților calificați în domeniul electronicii de putere și al tehnologiei bateriilor. Fiind un spin-off high-tech al Haller KG, Quantron combină peste 140 de ani de experiență în vehicule comerciale cu cunoștințele de ultimă oră în domeniul mobilității electrice.

Quantron QARGO 4EV

Putere (continuă/maximă): 60/120 kW

Cuplu (continuu/maxim): 120/320 Nm

Autonomie: 350 km (ciclu WLTP)

Capacitate baterie: 81 kWh

Timp de încărcare (DC): 60 kW/1,2 h

Dimensiuni (L/l/h): 5.920/2.650/3.000 mm

Ampatament 3.308 mm

Benă exterior: 4.250×2.300×2.300 mm

Benă interior: 4.185×2.235×2.185 mm

Volum benă: aprox. 21 mc

Sarcină utilă: 2.300 kg

Întregul spectru al mobilității electrice

La Quantron, clienților li se oferă două opțiuni diferite, pentru trecerea la mobilitatea electrică. Datorită Q-repowering-ului, vehiculelor uzate și existente, clienții se pot electriza și pot continua să utilizeze flota existentă. Dacă aceasta nu este o opțiune, Quantron AG oferă și noi vehicule comerciale electronice – complet personalizate, pentru a satisface cerințele și cerințele clienților. Vehiculele Quantron disponibile variază de la dube electrice, la autobuze și camioane electrice grele. Tehnologia de propulsie și bateriile de înaltă calitate asigură funcționarea optimă a vehiculului în utilizarea cotidiană, indiferent că vorbim de vehicule de 3,49 sau 44 de tone.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.