„Rabla” 2022, cu schimbări

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus vin cu schimbări, anul acesta, una dintre ele fiind vechimea autovehiculelor, care scade la 6 ani față de 8, cât era până acum, pentru a fi acceptate la casare în scopul achiziționării altora noi.

Bugetul alocat pentru Rabla Clasic este de 17,5 milioane de lei, iar cel pentru Rabla Plus, de 26,5 milioane de lei.

Modificări Rabla Clasic

Prima de casare este de 6.000, respectiv 9.000 de lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate, la care se pot adăuga următoarele ecobonusuri, astfel:

 • ecobonus în valoare de 1.500 de lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP
 • ecobonus în valoare de 1.500 de lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC
 • ecobonus în valoare de 3.000 de lei, la achiziționarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid
 • ecobonus în valoare de 1.500 de lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară
 • vechimea autovehiculului uzat eligibil trebuie să fie de cel puțin 6 ani de la data primei înmatriculări în România
 • a fost eliminat termenul de 60 de zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitanții având posibilitatea de a-l casa/radia până la emiterea facturii autovehiculului nou
 • valabilitatea notei de înscriere în cadrul programului a fost extinsă la 300 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autovehiculului nou.

Pentru achiziționarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 6.000 lei, la care se pot adăuga:

 • ecobonus în valoare de 1.500 de lei, pentru autovehiculul nou, motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC;
 • ecobonus în valoare de 1.500 de lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Modificări Rabla Plus

 • S-a introdus obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziționarea unui autovehicul nou.
 • Pentru fiecare autovehicul nou, există posibilitatea casării a maximum 2 autovehicule uzate.
 • Valabilitatea notei de înscriere în program a fost extinsă la 300 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autovehiculului nou.

Cuantumul finanțării

 • 000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat.
 • 000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate.
 • Pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se adăugă un ecobonus de 1.500 de lei/autovehicul.
 • Ecotichetul pentru achiziționarea unei motociclete electrice este 26.000 de lei, la care se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 de lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Valoarea finanțării nu poate depăși 50% din prețul de comercializare al autovehiculului nou achiziționat prin cele două programe.

Calendarul de desfășurare a sesiunilor de înscriere în cadrul celor două programe, sumele alocate solicitanților și listele cu producătorii/dealerii auto care au semnat contracte de participare cu Administrația Fondului pentru Mediu sunt publicate pe site-ul instituției, www.afm.ro.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.