RENAULT TRUCKS: În rol principal, pe scena decarbonizării mondiale

Ca actor principal pe scena mondială a mobilității sustenabile, Renault Trucks și-a luat angajamentul dezvoltării vehiculelor electrice în urmă cu peste un deceniu, în misiunea de a îmbunătăți calitatea aerului în orașe și de a reduce emisiile de CO2, pentru decarbonizarea transportului rutier de marfă.

Renault Trucks oferă o gamă cuprinzătoare de vehicule integral electrice, de la 650 kg, la 44 t, pentru toate aplicațiile, precum și suport pentru operatori, în tranziția lor către transportul electric.

Gama include o a doua generație de vehicule electrice, care include biciclete e-cargo, utilitara ușoară Renault Trucks E-Tech Master, și modelele de camioane Renault Trucks E-Tech D, Renault Trucks E-Tech D Wide, Renault Trucks E-Tech C și Renault Trucks E-Tech T.

Camioanele electrice de gamă medie sunt produse în serie în cadrul fabricii Blainville-sur-Orne, din Normandia. Ele au fost proiectate în întregime de echipa de cercetare-dezvoltare a Renault Trucks și produse pe linia de asamblare clasică, adaptată pentru vehiculele electrice, pentru a oferi o soluție competitivă, cu același standard de calitate ca și gama diesel a producătorului francez.

Peste 10 ani de experiență

De mai bine de 10 ani, Renault Trucks testează camioanele electrice, în condiții reale de utilizare, alături de clienți, pentru a recolta informații cruciale în legătură cu utilizarea acestora, comportamentul bateriilor, sistemele de încărcare și nevoile speciale de mentenanță și service. Aceste teste le-au permis, de asemenea, cărăușilor să-și ajute, la rândul lor, clienții să înțeleagă mai bine și să accepte mai ușor tehnologia vehiculelor electrice.

Cronologie:

 • 2009: prima ofertă comercială a unui camion hibrid – Premium Distribution Hybris
 • 2010: prima comercializare a unui vehicul utilitar integra electric – Renault Maxity
 • 2011: începutul unei serii de experimente cu camioane electrice de tonaj mediu și greu, în colaborare cu operatorii de transport
 • 2019: Renault Trucks oferă o gamă largă de vehicule integral electrice, de la 3,1 la 26 t
 • 2020: începe producția de serie a camioanelor de gamă medie
 • 2022: gamă completă E-Tech, de la 650, la 44 t.

Gama de vehicule electrice Renault Trucks

 • Tricicletă electrică de transport marfă Kleuster Freegônes – vehicul cu trei roți cu o autonomie de 80 km și cu o masă totală de până la 650 kg. Freegônes reprezintă soluția care permite transportatorilor care operează în orașe să acceseze zonele cu emisii reduse și să asigure livrările „last-mile” într-o manieră productivă și fără emisii de carbon. Este disponibilă în 5 versiuni, care acoperă o gamă largă de utilizări.
 • Renault Trucks E-Tech Master Electric – 2 modele, van și platformă, cu o masă brută de 3,1 t și autonomie operațională de 120 km. Autoutilitară proiectată pentru aplicații urbane și livrări „lat-mile.”
 • Renault Trucks E-Tech D Electric: cu o masă de 16 t, acest model a fost proiectat pentru distribuția mărfurilor în orașe și poate fi echipat cu baterii cu o capacitate cuprinsă între 200 și 400 kWh. Multiple posibilități de carosare.
 • Renault Trucks E-Tech D Wide Electric: cu masă cuprinsă între 19 și 26 t, este camionul ideal pentru transportul de mărfuri în mediu peri-urban, precum și pentru colectarea de deșeuri, cu o sarcină util comparabilă cu cea a unui camion diesel. Baterie de 265 kWh.
 • Renault Trucks E-Tech C and T: două modele cu masă maximă de până la 44 t, pentru transport regional și pentru activități de construcții.

O tranziție accelerată

2022 a fost, fără îndoială. anul mobilității decarbonizate, pentru Renault Trucks. Datorită inaugurării liniei de asamblare pentru vehiculele e-cargo Kleuster, în cadrul fabricii sale de la Lyon, și producției de camioane electrice de gamă medie, de la Blainville-sur-Orne, care atins reperul simbolic de 1.000 de unități fabricate, constructorul francez și-a consolidat poziția de jucător important în domeniul mobilității electrice.

Ca dovadă, Renault Trucks a obținut, în 2022, în Europa, o cotă de 24% din totalul înmatriculărilor de vehicule medii și grele electrice și a facturat 379 de unități 379 Renault Trucks E-Tech D și D Wide. În Franța, producătorul rămâne liderul incontestabil al pieței mobilității electrice, cu o cotă de 75%.

Pe segmentul utilitarelor ușoare, Renault Trucks a facturat, anul trecut, 268 de unități E-Tech Master.

În 2022, multe companii importante de transport și autorități locale au ales Renault Trucks pentru tranziția lor către vehiculele electrice. Reamintim că printre acestea se numără XPO în Franța (comandă de 100 de camioane), Municipalitatea Barcelona (73 de unități pentru colectarea deșeurilor și curățenia stradală), Coca-Cola (30 de camioane electrice pentru livrări, în Belgia) și Sepur (18 unități pentru colectarea deșeurilor din Paris).

Camioanele electrice ale clienților Renault Trucks au parcurs, deja, peste 4 milioane de kilometri, ceea ce echivalează cu o „economie” de 3.200 t de CO2. Această ten dință va continua și în 2023, Renault Trucks înregistrând peste 1.700 de comenzi pentru vehicule electrice, anul trecut. La sfârșitul acestui an, constructorul va începe, de asemenea, producția de serie a modelelor de gamă grea Renault Trucks E-Tech T, pentru distribuție regională, și Renault Trucks E-Tech C, pentru activități de construcții urbane, în cadrul fabricii sale de la Bourg-en-Bresse.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.