RENAULT TRUCKS. Noi comenzi substanțiale pentru camioanele electrice

Renault Trucks, producător care se poate lăuda cu un portofoliu complet de vehicule electrice, de la biciclete, la camioane de cursă lungă, a primit, în ultimele luni, comenzi substanțiale de camioane electrice, din partea unor nume mari din domeniu.

La nivel european, din ce în ce mai multe companii de marcă se orientează către vehiculele electrice, ceea ce înseamnă că tranziția către astfel de mijloace de transport este în plină accelerare. Pe parcursul ultimelor două luni,

Renault Trucks, care are avantajul de a oferi clienților, la momentul de față, cea mai extinsă gamă de vehicule electrice, a primit comenzi din partea unor companii de colectare a deșeurilor din Barcelona, de la Coca-Cola Belgia, de la o companie de servicii municipale din Paris și, nu în ultimul rând, de la binecunoscutul operator logistic francez, XPO.

73 de unități electrice, pentru Barcelona

Barcelona a făcut o alegere bună în favoarea decarbonizării mobilității urbane, acordând, în tranșe, cele mai recente contracte pentru colectarea deșeurilor mai multor subcontractori care și-au propus aceleași obiective de sustenabilitate pentru oraș. Dintre aceștia, companiile CLD Sorigué, Urbaser și Valoriza (Sacyr Group) au ales Renault Trucks ca furnizor al unui total de 73 de camioane integral electrice Renault Trucks E-Tech D și D Wide.  

Aceste camioane vor fi livrate în loturi, pentru o implementare graduală, contractele incluzând și o perioadă de training, pentru a-i învăța pe operatori aspecte privind tehnologia electrică și tehnicile de conducere. Primul lot, care include vehicule cu încărcare posterioară, măturătoare și stropitoare, precum și o caroserie basculabilă, a fost deja livrat, iar vehiculele lucrează din greu pe străzile orașului spaniol.

Coca-Cola va livra, în Belgia, cu 30 de camioane electrice

Îmbuteliatorul belgian investește constant în sustenabilitatea pe termen lung și în reducerea emisiilor anuale de CO2 cu 75%. Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) va utiliza 30 de camioane electrice pentru livrările „last mile” către clienții locali din Belgia.

Printr-un parteneriat-cheie cu Renault Trucks, producătorul de băuturi dorește să-și electrifice o cincime din flota sa de camioane și să creeze cea mai mare flotă de vehicule electrice din Belgia. Compania își va reduce, de asemenea, emisiile de CO2 cu 75% comparativ cu camioanele diesel, iar emisiile totale de CO2 de-a lungul întregului lanț valoric – cu 30% până în 2030 și până la 0 până în 2040.

Primele cinci camioane Renault Trucks E-tech D și D Wide au intrat deja în circulație, în zona Antwerp, alte camioane urmând să sosească în următoarele luni, la facilitățile de producție și de distribuție din Gent și Chaudfontaine, în Belgia. Majoritatea rutelor de livrare ale Coca-Cola în Belgia sunt locale, având o medie de 150 km/zi, ceea ce face investiția, în valoare de aproximativ 7 milioane de euro, un pas logic în dezvoltarea companiei. Dar optimizarea rutelor le va permite camioanelor Renault Trucks să parcurgă 200 km/zi, ceea ce este mai mult decât suficient pentru a acoperi 40% din schema de livrare curentă a CCEP.

Fiecare camion dispune de câte o stație individuală de alimentare, pentru o reîncărcare completă, pe timpul nopții. Aceste stații sunt alimentate cu energie 100% „verde”, generată chiar în cadrul facilităților respective.

Camioanele sunt echipate cu sisteme de camere 360°, pentru eliminarea unghiurilor moarte, cu boxă pentru prevenirea pietonilor și cicliștilor și cu ușă vitrată, pentru vizibilitate optimă pe partea pasagerului.

Districtul 13 din Paris optează pentru o colectare „verde” a deșeurilor

Sepur, expert în domeniul colectării și managementului deșeurilor, a primit 18 camioane Renault Trucks E-Tech D Wide, pe care le utilizează pentru colectarea deșeurilor, în cel de-al 13-lea District din Paris. Aceste vehicule 100% electrice deservesc nu mai puțin de 180.000 de locuitori, fără emisii de CO2 sau poluare sonoră.

Camioanele, carosate de Semat, realizează aproximativ 100 de operațiuni de colectare pe zi, ceea ce înseamnă cu 21 t de CO2 mai puțin per săptămână, comparativ cu camioanele care rulează pe gaz natural. 

Sepur este o companie care are in ADN-ul său să ofere autorităților locale cele mai sustenabile servicii posibile. Încă din 2014, a început convertirea flotei sale pentru reducerea emisiilor cu efect de seră, iar obiectivul este de a elimina toate camioanele diesel din operațiunile sale, până în 2025.

100 de camioane electrice pentru XPO

XPO, pionier al transporturilor de mărfuri cu propulsii alternative, în Franța, a anunțat încheierea unei înțelegeri fără precedent, pentru a cumpăra nu mai puțin de 100 de camioane, electrice de la Renault Trucks.

Investiția XPO este rezultatul testelor realizate de companie cu modelul Renault Trucks E-Tech D 16 t, în zonele Paris și Lyon, începând cu luna octombrie 2021. Renault Trucks este deja un furnizor tradițional pentru compania franceză.

Până în prezent, XPO a finalizat comenzi pentru 65 de camioane electrice, toate 100 trebuind să fie livrate începând cu al patrulea trimestru al anului trecut, până în 2024. Vehiculele comerciale, de 16 și de 19 t, vor fi repartizate către 28 de baze LTL ale XPO din Franța și vor fi utilizate pentru transportul de mărfuri paletizate, în regim de încărcare parțială. XPO este lider al pieței de transport mărfuri paletizate din Franța.

Compania și-a planificat să realizeze aproximativ 25% din livrări cu vehicule electrice, până în 2030, reducând emisiile de CO2 cu peste 26.000 t De asemenea, XPO vizează o reducere cu 15% a emisiilor sale de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu 2019.

Camioanele Renault Trucks E-Tech au o capacitate de încărcare cuprinsă între 18 și 21 de paleți și sunt echipate cu un motor de 185 kW. Cu o autonomie de până la 250 km cu o singură încărcare, fiecare camion reduce emisiile de CO2 cu aproximativ 45,7 t per an, comparativ cu camioanele diesel.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.