ROADPOL: Încălcările grave ale legislației au crescut, la camioane

Rata de încălcare gravă a legislației, în cazul transporturilor de marfă cu vehicule grele, a crescut cu 50%, în statele Uniunii Europene, potrivit rezultatelor celei mai recente operațiuni ROADPOL Truck&Bus, a doua din acest an.

Pe parcursul săptămânii de control 8-14 mai, care s-a concentrat pe transportul comercial de mărfuri și de persoane, au fost controlate 142.732 de camioane și 92.403 autobuze. Potrivit datelor centralizate de ROADPOL, polițiștii au constatat 38.589 de încălcări ale legislației (camioane: 34.270, autobuze: 4.319), iar în cazul a 1.230 de vehicule au interzis continuarea călătoriei, până când șoferul și-a luat perioada de odihnă legală sau până la restabilirea stării corespunzătoare a vehiculelor ori a încărcăturii.

1 din 4 camioane, în neregulă

Rata de încălcare a legislației a fost de 24,01% pentru transportul de marfă, ceea ce înseamnă că aproape 1 din 4 camioane verificate a fost depistat ca fiind în neregulă. „Comparativ cu perioada similară a anului trecut, rata totală de încălcare a legislației este în creștere, în cazul camioanelor, de la 23% la 24%. Îngrijorătoare este rata încălcărilor grave, care necesită confiscarea camionului și întreruperea călătoriei. Această rată a crescut cu 50% față de anul trecut”, precizează ROADPOL. Vestea bună este că încălcările pentru autobuze au scăzut. În timp ce, în urmă cu un an, acestea au fost detectate în 7% din inspecții, de data aceasta rata este sub 5%; mai precis, de 4,67%.

Tahografe gestionare necorespunzător

Polițiștii au mai constatat că 7.564 de șoferi (7.365 de camioane și 199 de autobuze) au condus autovehiculul mai mult decât este permis prin lege, fără a respecta pauzele obligatorii. În 1.986 de cazuri tahografele digitale nu au fost gestionate corespunzător, iar în 259 dintre acestea au fost detectate manipulări ale aparatelor.

Totodată, 173 de șoferi au fost depistați conducând când se aflau sub influența alcoolului, iar 26 sub cea a drogurilor.

Defecțiuni tehnice grave

În 2.695 de cazuri (2.556 de camioane și 139 de autobuze), au fost constatate defecțiuni tehnice grave. 736 de camioane cu masa mai mică de 12 tone, 331 cu masa mai mare de 12 tone și 46 de autobuze aveau depășită greutatea admisă. De asemenea, polițiștii au descoperit că fixarea încărcăturii era insuficientă în cazul a 824 de camioane.

Următoarea operațiune ROADPOL Truck&Bus va avea loc în perioada 6-12 noiembrie 2023.

Instruire pentru controlul camioanelor și autobuzelor

ROADPOL a instruit ofițerii de poliție din 15 țări membre, în cadrul unui seminar internațional organizat la Zagreb, în cooperare cu Ministerul croat de Interne. Tema a fost „Monitorizarea vehiculelor de marfă și a autobuzelor, cu accent pe controlul tahografului și pe corectitudinea tehnică a vehiculului”.

În prima zi, au avut loc prelegeri susținute de experți croați și germani, cu accent pe noile forme de nereguli în trafic, care apar pe drumurile din întreaga Europă. În paralel, experții italieni au prezentat dispozitivele folosite pentru descărcarea fără fir a datelor de la noile generații de tahografe. În cea de-a doua zi, participanților li s-au prezentat „pe viu”, în incinta Centrului Croat pentru Vehicule, metodele de inspecție a camioanelor, autobuzelor și de calibrare a dispozitivelor acestora. Totodată, au fost clarificate procedurile care preced înmatricularea autovehiculelor. În ultima zi, cursanții au luat parte la o acțiune comună de prevenire și control, cu reprezentanți ai poliției, ai inspecției rutiere, ai autorităților vamale, ai echipei Centrului Croat pentru Vehicule și ai Autorității Europene de Inspecție a Muncii.

Secretarul general al ROADPOL, Sanja Veic, le-a înmânat participanților certificatele de formare în domeniul verificării camioanelor și autobuzelor, al tahografelor și al orelor de lucru ale șoferilor de camioane și autobuze.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.