ROADPOL: Peste 39.500 de șoferi, cu telefonul la volan

În timpul acțiunii „Focus On The Road” („Atenție la drum”), membrii Rețelei europene de poliție rutieră ROADPOL au prins 39.504 șoferi că utilizau diverse dispozitive mobile portabile, în timp ce conduceau vehiculele.

Utilizarea telefoanelor mobile a fost controlată, în timpul intervenției polițiștilor, și prin intermediul camerelor de luat vederi. Foto: POLITIE.NL

Au fost constatate 44.811 încălcări ale legislației, astfel: 39.504 șoferi foloseau telefonul mobil, pentru a suna sau a trimite mesaje text, fără a deține un echipament hands-free; 113 utilizau dispozitivul ca sistem de navigație; 5.195 de conducători auto priveau la televizor sau pe DVD, citeau ziarul sau mâncau – activitate interzisă, în Elveția și în Polonia, pentru conducătorul auto care transportă unul sau mai mulți pasageri în vehicul.

Distragerea atenției, una dintre cele mai frecvente cauze ale accidentelor

Datele furnizate de toți membrii ROADPOL arată, în mod clar, că distragerea atenției în traficul rutier este un fenomen în creștere rapidă și o cauză din ce în ce mai mare a coliziunilor rutiere din ultimii ani. „Într-un timp scurt, distragerea atenției a devenit una dintre cele mai frecvente cauze ale coliziunilor, în unele cazuri și țări chiar cea mai frecventă. Acesta este motivul pentru care continuăm operațiunea «Focus On The Road» și o considerăm una dintre cele mai importante din calendarul nostru de control. Și acesta este motivul pentru care, în 2023, pentru prima dată, această operațiune se desfășoară separat și nu mai coincide cu alte campanii, precum «Zilele siguranței ROADPOL» și «Săptămâna europeană a mobilității», așa cum s-a întâmplat în anii trecuți”, a comentat președintele Grupului de Lucru Operațional al ROADPOL, comisarul-șef Jana Pelešková, reprezentant al Poliției din Republica Cehă. Potrivit acesteia, cifrele din ultima operațiune arată cât de importante sunt controalele privind distragerea atenției rutiere, deoarece, în mod clar, există încă prea mulți șoferi distrași de echipamentele tehnice, în loc să fie atenți la drum și la traficul rutier.

Potrivit RSA, radarele de viteză medie de pe autostrăzi conduc la o rată de respectare a limitelor de viteză de peste 95%. FOTO: GARDA.IE

Peste 40.300 de șoferi și pasageri, fără centură de siguranță

Polițiștii au mai constatat că 40.306 șoferi și pasageri nu foloseau centura de siguranță. În mai multe țări, conducătorii auto au fost verificați și cu privire la consumul de alcool și droguri. În Țările de Jos, au fost depistați 422 de șoferi care se aflau sub influența alcoolului și 335 sub influența drogurilor, în unele cazuri în combinație cu alcoolul.

Acțiunea „Alcool și droguri”, în decembrie

O altă operațiune ROADPOL, „Truck & Bus”, tocmai s-a încheiat, iar rezultatele vor fi anunțate în curând. Apoi, luna decembrie este luna planificată în mod tradițional pentru acțiunea „Alcool și droguri”.

Videoclipul pune accentul pe pierderea reflexelor de către o persoană aflată sub influența drogurilor. FOTO: SECURITE-ROUTIERE.GOUV.FR

Franța: Campanie antidrog pentru siguranța rutieră

Cinematografele și televiziunile din Franța difuzează un videoclip intitulat „Poate fi fatal”, menit să îi avertizeze pe automobiliști cu privire la riscurile la care se expun, în cazul consumului de droguri. În imagini, este prezentată o persoană care aruncă un breloc de chei unui alt bărbat, care le aruncă pe jos. Această nouă campanie antidrog ilustrează metaforic pierderea reflexelor unui șofer aflat sub influența drogurilor. Potrivit lui Florence Guillaume, delegată interministerială pentru siguranța rutieră, proporția șoferilor depistați pozitiv după un accident mortal, pe timp de noapte sau la sfârșit de săptămână, a crescut la aproape 30%. Statisticile Autorității pentru Siguranța Rutieră (Securite Routiere) relevă faptul că 672 de persoane au murit, în 2022, în accidente rutiere în care a fost implicat un șofer care consumase droguri, unul din cinci accidente mortale. În 91% dintre aceste cazuri, șoferul era bărbat, iar în 58% dintre ele avea între 18 și 24 de ani.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.