ROVANIEMI. În vizită la… Moș Crăciun!

O singură noapte pe an, miliarde de cadouri distribuite în toată lumea! Vă dați seama ce efort logistic presupune o asemenea operațiune? Și ce sistem de producție și distribuție bine pus la punct stă în spatele acesteia? Am încercat să aflăm, direct de la sursă, dar fără prea multe șanse. Pe cel mai mare logistician din lume n-ai cum să-l prinzi liber, 5 minute, decât vara… Și atunci, e pe fugă și, oricât ar fi de cumsecade, nu e dispus să își divulge secretele profesionale… care îl fac absolut imbatabil.

V-ați dat seama, desigur, că este vorba despre Moș Crăciun, la care am început, deja, să ne gândim încă de prin august, dacă nu chiar mai devreme. Ba chiar și cei mai neastâmpărați dintre noi au început tot cam de pe atunci să-și facă eventuale calcule, dacă mai au timp să îndrepte ceva, sau se vor trezi (din nou) cu o nuielușă sub brad. Oare am mers la dumping prea mult, anul ăsta, și am stricat piața? Oare nu prea ne-am purtat cu șoferii cum ar fi trebuit? Oare ne-am furat unii altora clienți? Oare am mers un pic cam mult cu „magnetul”?

Și chiar Moș Crăciun le știe pe toate, sau…?

La ce să te aștepți?

Așa se face că am pornit, pe la jumătatea lunii august, înarmați cu scrisorile tuturor prietenilor și cunoscuților, să îl vizităm pe Moș Crăciun la el acasă, sperând că nu nimerim fix în perioada în care e plecat la băi, în Caraibe, ca să-și amelioreze reumele… Și chiar am avut un dram de noroc.

Înainte de ajunge la Rovaniemi, în Satul Moșului, situat fix pe Cercul Polar de Nord, chiar și pe perioada verii, nici nu știi la ce să te aștepți. Să pleci, în august, cu costumul de ski la tine, sau să iei și costumul de baie, pentru orice eventualitate? Pe la ce oră se înserează? Poți să vezi Aurora Boreală de pe pragul căsuței (foarte chic, de altfel), pe care ți-ai rezervat-o din timp, în sat? Și, mai ales, cum o să te primească „the Big Boss”, având în vedere că… știe el cam ce-ți poate pielea?

Noi am avut noroc de o adevărată… vară polară, cu temperaturi de peste 25 de grade în timpul zilei, soare dogoritor, de care nu prea ai cum să te ascunzi pe astfel de coordonate, și de niște apusuri magnifice… pe la orele 22:30-23:00… Numai Aurora – lipsă la apel, chiar dacă am bântuit în căutarea ei jumătate din noapte. Iar nopțile de vară de acolo… sunt cam ca-n noiembrie, la noi, așa. Pe la vreo 10 grade.

Satul, în sine, vara, nu are același farmec pe care probabil îl are iarna, dar tot te face, chiar și fără să vrei, să fredonezi colindele care se aud peste tot, sau să devalizezi toate magazinele de suveniruri cu tematică de Crăciun, doar așa, în cazul în care Moșul uită ceva, că are și el o vârstă…

Sau să te înfrupți din bunătățile locale într-unul dintre restaurantele disponibile. Poți să vizitezi Biroul Moșului, Oficiul Poștal unde se primesc toate scrisorile copiilor din lumea întreagă (și de unde poți trimite și tu cărți poștale, ca să te lauzi că ai ajuns la Cercul Polar), ferma de reni a Moșului (care, pe timpul verii, se pare că nu prea zboară), o mini-grădină zoo, Căsuța Doamnei Crăciun, cortul eschimoșilor…

Sau poți pleca în „safari” prin pădure (bineînțeles, însoțit de ghizi bine pregătiți), poți face plimbări cu sănii trase de câini husky (pe roți sau pe tălpici, când e zăpadă), sau să continui să vânezi Aurora, până când îți surâd, în final, furtunile Solare (cea mai propice perioadă ar fi, după părerea localnicilor, începând din august și până prin martie).

Întâlnirea cu Stăpânul Casei

Deși foarte ocupat și pe timp de vară, Moșul primește întotdeauna vizitatori, cu cea mai mare plăcere. Ne-a întâmpinat cu un zâmbet cald și plin de bunătate și cu un salut… în limba română.

Și chiar dacă e puțin „camera shy” de felul lui, atunci când nu e motivat corespunzător, auzind el că suntem chiar de la ZIUA CARGO, o revistă cu care se pare că este, bineînțeles, familiarizat, ne-a oferit în mod oficial permisiunea expresă de a publica, în paginile noastre, fotografia sa, alături de salutul lui călduros, adresat tuturor celor care, făcând parte din aceeași breaslă, „pun lucrurile în mișcare, împreună”!

Sărbători Fericite, din partea Moșului și din partea echipei ZIUA CARGO!

Raluca MIHĂILESCU

Rovaniemi, FINLANDA

(cândva, prin august 2023)

raluca.mihailecu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.