Sherpa, asigurarea defensivei… și a industriei

Arquus a prezentat gama de vehicule blindate Sherpa Light, urmând să participe cu aceasta la viitoarele licitații pentru dotarea Armatei Române.

Un lider european în ceea ce privește mobilitatea protejată și, totodată, membră a AB Volvo Group, compania franceză Arquus este unul dintre participanții la licitația Armatei Române în vederea achiziției de vehicule blindate noi, alături de partenerii săi industriali români.

Propunerile Arquus

Pentru a răspunde cerințelor, Arquus prezintă vehiculul său blindat Sherpa Light 4×4, precum și un plan cuprinzător pentru alianțe pe termen lung cu industriile de apărare din România. Aceste alianțe vor permite să se asigure amplasarea unor activități de mare valoare în România, cu un plan complet de accelerare, pentru a răspunde nevoilor Forțelor Armate Române. Ele vor permite, de asemenea, o cooperare sporită în cadrul industriilor europene de apărare, prin crearea de parteneriate reciproc avantajoase, pe noi piețe.

Urmaș al unor companii de renume, precum Renault Trucks Defense, ACMAT și Panhard, Arquus este un partener major al Armatei Franceze, cu peste 25.000 de vehicule, în prezent, în serviciu, dar și al Armatei României, furnizând, până acum, 16 vehicule blindate PVP 4×4, în timp ce unele dintre vehiculele gamei Sherpa sunt în serviciu în unitățile NATO din România. Membru al Grupului AB Volvo, Arquus este, de asemenea, un partener foarte apropiat al companiei-mamă, Renault Trucks, prezentă în România, inclusiv prin furnizarea de șasiuri de camioane către unitățile de pompieri ale Ministerului de Interne.

În România, Arquus a dezvoltat parteneriate strategice cu mai multe companii românești de apărare, în ultimele decenii, prin aprovizionarea cu echipamente auto și militare pentru diverse programe internaționale. Acea cooperare include piese specifice, structuri metalice, scaune speciale etc.. Una dintre cooperările de succes a celor de la Arquus, încă în desfășurare, a fost cea cu PRO OPTICA, unul dintre liderii români în soluții RCWS (remote controlled weapon station), ceea ce a dus la achiziționarea și integrarea, în trecut, a diferitelor RCWS pentru vehiculele Sherpa Light, în cazul unor contracte de export.

Sherpa Light 4×4

Sherpa este un vehicul blindat multifuncțional, 4×4, conceput de Arquus pentru a oferi o gamă largă de versiuni și personalizări pentru toate nevoile și misiunile, construit astfel încât să aibă o mare ușurință la întreținere. Discutăm despre un vehicul modern, de nouă generație, care se bazează pe mulți ani de experiență industrială, implementări operaționale pe câmpul de luptă și întreținere. Beneficiază în special de un nou motor și de o mobilitate îmbunătățită, atât on-road, cât și în regim off-road.

Gama Sherpa

  • Sherpa Scout, un vehicul blindat de recunoaștere, cu locuri pentru 4 sau 5 soldați
  • Carrier, prevăzut cu un pat pentru transportul trupelor sau sistemelor
  • APC, pentru transport de trupe protejate
  • Sabre, concepute pentru nevoile Forțelor Speciale.

FIȘĂ TEHNICĂ

SHERPA LIGHT SCOUT

Dimensiuni (L/l/h): 5,5×2,5×2,2 m

Garda la sol: 0,41 m

Locuri: 5

Motor: Deutz 1013 / MD5 (4 cilindri)

Putere: 180 (Euro 2), 215 CP (Euro 3/5) / 270 CP

Transmisie: automată, 6 trepte

Tracțiune: 4×4

Autonomie: 800 km

Viteză maximă: 110 km/h

Mai mult decât un vehicul militar

Succesul comercial al Sherpa, în toate versiunile și configurațiile, a permis întemeierea și creșterea unei activități industriale durabile și pe termen lung, combinând metode moderne, experiență pe termen lung și design de înaltă calitate, precum și îmbunătățirea continuă a unei platforme ce a performat în luptă.

Arquus construiește propunerea Sherpa Light către guvernul României în jurul dezvoltării și sprijinirii unei mari alianțe industriale franco-române pentru apărarea terestră, care ar putea conduce cooperarea în domeniul apărării în alte domenii, precum și pe alte piețe, inclusiv export.

Pentru a atinge acest obiectiv, Arquus a colaborat cu companii românești pentru a oferi produsul potrivit și oferta potrivită pentru Armata Română: vehiculele Sherpa vor fi produse în România, Arquus oferind experiența și tehnologia necesare. În acest cadru, Arquus construiește o echipă industrială completă, pentru a oferi cea mai potrivită soluție României.

Discuții avansate de cooperare au loc în mai multe domenii, printre care: fabricarea de carcasă blindată, componente și echipamente auto, integrare sisteme de comunicații/C4i, optronică, sistem de control al incendiilor, RCWS, avertizare și protecție CBRN, război electronic etc.

Arquus și partenerii săi români plănuiesc să crească progresiv localizarea activităților de producție, permițând faze coerente de construire și accelerare, prin formarea echipelor locale, aprovizionare locală progresivă, producție și integrare, înainte de lansarea producției la scară largă a vehiculelor în România, cu sprijinul Arquus. Planul industrial va permite dezvoltarea capacităților de cercetare-dezvoltare, industriale, de producție în România, consolidând în același timp cooperarea pe scară largă în cadrul industriei europene de apărare. Pe toată durata programului, marea majoritate a valorii financiare a contractului va fi localizată în România, la fel ca și producția vehiculelor Sherpa.

Certificat de NATO și de armata franceză, Sherpa Light este un vehicul prezent pe toate teatrele de operațiuni și și-a dovedit calitățile în luptă de mai multe ori, peste 1.000 de vehicule Sherpa Light fiind deja comandate și livrate.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.