Tranzacțiile anului în transporturi

Preluarea Vio Transgrup de către International Alexander a reprezentat o surpriză cu atât mai mare, cu cât 2020 a fost un an cu rezultate excepționale pentru Vio Transgrup, companie specializată pe transportul de mărfuri cu valoare ridicată și transport frigorific.

Merită să punctăm faptul că asistăm, probabil, la prima preluare în industria de transport din România, care are la bază strict rațiuni de dezvoltare a afacerii și nu specularea unei situații de conjunctură, izvorâte din dificultățile financiare ale firmei preluate.

„Tranzacția a început în urmă cu trei ani, cu un proces de due diligence, după care a urmat perioada de pandemie și, la finalul anului trecut, am reușit să oficializăm tranzacția, respectiv achiziția Vio Transgrup de către International Alexander Holding”, a precizat Loredana Apreutese, director general International Alexander, în cadrul conferinței am Marfă, caut Transport, organizate de către ZIUA CARGO.

Merită precizat faptul că International Alexander a decis, în mod strategic, ca, printre metodele de dezvoltare a afacerii, să se regăsească și achiziția unor alte companii. Iar, în acest scop, a urmărit, în piață, evoluția companiilor de transport.

„Am discutat în interiorul companiei și, la nivel de management, s-a luat decizia că este în regulă să creștem organic, din punct de vedere calitativ, structural, pe parte de eficiență și comportamental. Atunci când spun comportamental, mă refer la faptul că trebuie să avem reacții foarte rapide și să ne adaptăm la noile cerințe din piață și să creștem din punct de vedere volume și prezență în piață, inclusiv prin procesul de achiziție.

Loredana Apreutese, director general International Alexander: „Suntem, la ora actuală, o companie importantă, în segmentul transportului de mărfuri cu valoare ridicată, însă ne place să rămânem modești. Vio Transgrup a dezvoltat parteneriate solide pe acest segment de nișă și, chiar în acest moment, suntem în discuții cu clienții de pe acest segment, pentru a extinde colaborarea.”

Acesta este motivul pentru care am achiziționat Vio Transgrup. International Alexander a fost certificată TAPA 1 și TAPA 3 și, în prezent, suntem certificați și în locațiile din depozite FSR, iar achiziția Vio Transgrup a venit la momentul potrivit, pentru completarea dorinței noastre de a ne dezvolta pe acest segment de activitate”, a explicat Loredana Apreutese.

Transportul mărfurilor cu valoare ridicată reprezintă un segment de nișă, iar Vio Transgrup este prima companie românească certificată TAPA.

„Pentru noi, a avea această companie în portofoliu reprezintă o întregire a serviciilor oferite clienților. Vom păstra denumirea de Vio Transgrup. Este o companie dezvoltată cu multă muncă, cu multe emoții și este important ca acest brand să rămână în piață”, a completat Loredana Apreutese.

Activitatea companiei preluate rămâne independentă și vor funcționa ca două companii distincte – Vio Trasgrup și International Alexander.

„Desigur, integrarea la nivel de holding trebuie făcută, pentru a asigura niște proceduri standardizate, pentru a identifica unde putem integra și găsi soluții de optimizare la nivel de business, funcționând, însă, ca două companii independente. Managementul este același, dar structura de personal rămâne neschimbată. La Vio Transgrup, am păstrat structura de personal și vom veni doar în completare pentru a asigura dezvoltarea”, a explicat directorul general International Alexander.

La flota International Alexander, companie aflată în top 5 al celor mai mari transportatori din România (aproximativ 350 camioane) se adaugă camioanele Vio Transgrup, companie, de asemenea, cu dimensiuni mari, având aproximativ 100 de camioane. În plus, se adaugă flota însemnată de tracționiști, model utilizat atât de Vio Transgrup cât și de International Alexander.

„Pentru noi, aceștia reprezintă o componentă importantă și respectăm foarte mult parteneriatul pe care îl avem cu aceste firme”, a declarat Loredana Apreutese.

În continuare, compania va ținti dezvoltarea segmentelor de nișă și asigurarea unor servicii complete clienților. „Suntem un integrator independent de servicii de transport și logistică și, dacă în 2003 am pornit la drum cu un singur camion, ne-am dezvoltat, ajungând astăzi un adevărat 4PL în România”, a precizat Loredana Apreutese.

Integrare rapidă

Integrarea în holding a unei companii bine dezvoltate, cu proceduri stabilite și istorie conturată nu reprezintă un proces simplu.

„Integrarea are dificultățile ei, atât pentru noi, cât și pentru structura nouă de personal. Nu ne cunoaștem și probabil va fi necesară o perioadă de tranziție de aproximativ un an în care să ne acomodăm unii cu alții, cu dorințele, cu cerințele, cu standardele pe care le avem, cu transmiterea valorilor și să reușim să mixăm culturile organizaționale. Am văzut însă deschidere și suntem convinși că oamenii din companii se vor integra destul de ușor și vor reuși să facă echipă. Sunt profesioniști cu mulți ani de experiență în spate și comunicând foarte deschis și explicând de ce vrem să facem anumite lucruri sunt convinsă că vom ajunge la un numitor comun și o să avem o direcție comună”, a explicat directorul general International Alexander.

Deși inițial s-a avut în vedere o perioadă de stabilitate și continuitate la Vio Transgrup, deja au început planurile de dezvoltare.

„Suntem în discuții cu echipa, cu clienții, precum și cu furnizorii pe care îi avem. Suntem, deja, implicați în niște tendere de transport, pentru extinderea serviciilor pe care le oferim, în acest moment, pe segmentul de nișă și, de asemenea, luăm în calcul deschiderea unei noi filiale în Grecia”, a declarat Loredana Apreutese.

Transportator și… client de transport

La începutul acestui an, International Alexander a fost protagonista unei alte tranzacții spectaculoase. Preluarea producătorului de componente auto Brandl poziționează holdingul pe o nouă dimensiune, aceea de producător și, implicit, client de transport.

„La începutul anului, am achiziționat firma Brandl. A fost un element nou chiar și pentru noi, nefiind ceva premeditat, așa cum a fost în cazul Vio Transgrup, unde am avut o analiză îndelungată. Tot procesul de achiziție s-a desfășurat extrem de rapid. Ne-am dorit să fim cu adevărat un 4PL. Pe lângă transport și logistica integrată pe care o avem direct în fabricile clienților, am hotărât să ne întregim portofoliul de servicii, să fim și producător. Încă din 2006, specializarea noastră a mers în direcția zonei de automotive, iar Brandl vine perfect în completarea planurilor noastre, conturate de-a lungul timpului”, a precizat Loredana Apreutese.

Brandl este o companie producătoare de componente auto, fiind furnizor pentru giganții industriei auto. Astfel, International Alexander a ajuns să aibă aceiași clienți atât pe partea de transport, cât și pe partea de producție.

„Suntem, practic, furnizori atât de transport, cât și de producție, pentru același segment de clienți. Brandl înseamnă două fabrici, una la Sibiu, cu aproximativ 500 de angajați, și fabrica din Cehia, din Kaplice, unde lucrează aproximativ 400 de angajați. Eram furnizori de transport pentru Brandl, înainte de a face achiziția companiei. Cunoșteam compania și trebuie precizat că a fost o achiziție prin management buyout, iar directorul general Brandl a intrat în acționariat alături de noi și, împreună cu el, ne dorim să creăm un nou business pentru Brandl. Țintim să accesăm noi piețe, inclusiv dincolo de zona automotive, în care este specializată compania”, a declarat directorul general International Alexander.

La acest moment, planurile International Alexander sunt legate de stabilizarea și integrarea afacerilor pe care le are și de dezvoltarea unor parteneriate noi, pe direcțiile în care holdingul este angrenat. Însă discutăm despre o companie deschisă către noi oportunități de business și, inclusiv, noi achiziții pot apărea oricând.

Radu BORCESCU

radu.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.